Дървениците могат да удължат депресията и тревожността, но намаляват риска от леки инфекции, установява проучването

Хората, които са били приковани на легло в продължение на седмица или повече с COVID-19, са изложени на повишен риск от тревожност и депресия след една година, според ново проучване.

Но хората с леки инфекции всъщност са по-малко изложени на риск от проблеми с психичното здраве от общото население.

„Добрата новина е, че цялата група пациенти не е изложена на висок риск от развитие на хронични (психични) симптоми“, каза Унур Анна Волдимарстотир, психиатър от Университета на Исландия, който помогна за провеждането на изследването.

Лека инфекция също може да подобри психичното здраве.

„Може да има облекчение чрез инфекция“, каза той.

Близо 80% от хората с COVID-19 не са изложени на висок риск от персистиращи психични симптоми, каза той.

„Достатъчно място за несигурност“: С повтарянето на случаите на COVID-19 в Европа, могат ли да го видят и Съединените щати?

Според д-р Стефани Колиър, гериатричен психиатър в болницата Маклийн в Белмонт, Масачузетс, това е първото проучване на хора, които са били заразени, но не са достатъчно здрави, за да отидат в болницата.

Лекарите смятат, че болните пациенти са изложени на по-висок риск от депресия и тревожност, но рискът не е ясен за тези, които не се нуждаят от болнична помощ, каза той.

Това е добра новина за тези, които нямат сериозно заболяване.

„Това проучване помага да се сподели, че не всяка лека инфекция завършва с продължителни симптоми“, каза той.

На 6 август 2021 г. индонезийският здравен работник Bio Pharma произвежда ваксината Govit-19 в Сурабая, Индонезия.

Причината за продължителна депресия или тревожност след инфекция не е ясна. Но Collier каза, че психиатричното предизвикателство, предизвикано от инфекция, в крайна сметка може да бъде третирано по различен начин от това, което е възникнало без видима начална дата, и сега той пита всички свои пациенти дали са заразени с COVID-19.

READ  Акциите и петролът поскъпнаха, след като Китай облекчи правилата си за изолация

Повечето от неговите пациенти, които се оплакват от нова депресия или тревожност, изпитват и други симптоми на така наречената гуша, включително силна умора или невъзможност да се концентрират достатъчно време, за да четат книга или да се занимават с работа или хобита, каза той.

„Времето ще покаже дали депресията, която започва след заразяването с COVID-19, е различна от другите видове депресия“, каза той.

В Ново проучване Избухването започна, преди екип от учени от шест страни, включително Обединеното кралство, Дания, Швеция и Исландия, да проучи психичното здраве. В първите дни на COVID-19 те решиха да сменят скоростите и да наблюдават близо 300 000 доброволци, докато поеха тежестта на епидемията.

Около 10 000 души се разболеха в края на март 2020 г. и средата на август 2021 г., около 2200 бяха приковани на легло за седмица или повече, а 300 бяха хоспитализирани.

Валдимарсдотир и колегите му откриват, че тези, които са спят седем или повече дни, имат 50% до 60% повишен риск от развитие на депресия или тревожност след 16 месеца.

„Симптомите в тази група изглежда продължават“, каза Волдеморстотър, добавяйки, че „това е тревожно“.

Тези, които първоначално са били много болни и все още страдат, не трябва да се чувстват сами и техните лекари трябва да ги насочат за проследяване и допълнителна помощ, каза Волдеморстотир.

По време на инфекция много хора изпитват тежка депресия, като се тревожат колко тежко ще стане заболяването им. Те често развиват кошмари и тревоги, но те са намалели с времето във всички групи, показва проучването.

READ  Фиона пресича атлантическото крайбрежие на Канада със силни ветрове и дъжд

Междувременно хората, които не са били засегнати от инфекциите, осъзнаха, че вече не трябва да се тревожат за вируса или неговите дългосрочни последици.

Проучването не може да обясни защо хората имат хронични симптоми, но фактът, че първоначално са били много болни, предполага, че прекомерното възпаление по време на инфекция може да доведе до тези дългосрочни проблеми.

„Трябва да проучим тези механизми по-подробно“, каза Волдеморстотир.

Свържете се с Weintraub на [email protected]

Покритието на здравеопазването и грижите за пациентите в САЩ днес става възможно благодарение на безвъзмездна помощ от Фондация Масимо за конкурентоспособност в етиката, иновациите и здравеопазването. Фондация Масимо не предостави редакционна статия.

Тази статия се появи за първи път в САЩ ДНЕС: Ковит: Тревожността, депресията продължава при лежащи пациенти, резултати от проучването

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.