Дългосрочният Covid засяга един на всеки 20 души повече от шест месеца след заразяването

Ново надлъжно проучване на Covid, базирано на опита на близо 100 000 участници, предоставя мощни доказателства, че много хора не се възстановяват напълно месеци след заразяване с коронавируса.

The Шотландски изследвания Между шест и 18 месеца след заразяването 1 от 20 души не се е възстановил, а 42 процента са се възстановили частично. Имаше някои успокояващи аспекти на резултатите: хората с асимптоматични инфекции е малко вероятно да страдат от дългосрочни ефекти и ваксината изглежда предлага известна защита от продължително заболяване от Covid.

Какво трябва да знаете за дългосрочния ковид

„Това е добре проведено, базирано на населението проучване, което показва, че трябва да сме много загрижени за текущия брой остри инфекции“, каза Дейвид Бутрино, директор на рехабилитационните изследвания за Mount Sinai Health System в Ню Йорк. „Ние сме в неприятности.“

Джил Бел, професор по обществено здраве в университета в Глазгоу, която ръководи изследването, подчерта, че проучването разкрива широко разпространеното въздействие на дългосрочния Covid върху живота на хората. „Освен здравето има много други въздействия върху качеството на живот, заетостта, образованието и способността да се грижите за себе си“, каза тя.

За тези трима дългогодишни трафиканти изтощителните симптоми и умората им попречиха да се върнат на работа – вместо това се борят да се ориентират в новата си норма. (Видео: Drea Cornejo, Joy Yi, Colleen Archdeacon/The Washington Post, Снимка: Caroline Van Houten/The Washington Post)

Колко време Covid ускорява революция в медицинските изследвания?

Документът, публикуван в сряда в Nature Communications, представя първите констатации от последващо проучване за дългосрочен covid. Дълъг CISS (Covid в Шотландия).

READ  Класиране в PGA Championship 2022: Предаване на живо, резултат на Тайгър Уудс, голф резултати във 2-ри кръг днес

Въпреки че наборът от докладвани симптоми и невъзможността да се даде прогноза за пациентите отдавна озадачават изследователите на Covid, обхватът на предизвикателството е ясен. Между 7 милиона и 23 милиона американци – включително 1 милион, които вече не могат да работят – страдат от дългосрочните последици от инфекцията с вируса. Правителствени оценки. Очаква се този брой да нарасне поради Covid Местно заболяване.

Предишни проучвания бяха предизвикани от неспецифичния характер на дълготрайните симптоми на Covid, включително задух и умора, които също са често срещани сред общата популация. Шотландското проучване на Covid, което включваше контролна група, успя да идентифицира кои симптоми са свързани с Covid, каза Бел.

„Заразените с Covid са по-склонни да имат 24 от 26-те изследвани симптома в сравнение с общата популация, която никога не е била заразявана“, каза той. Например страдащите са 3½ пъти по-склонни да развият диспнея.

Тя отиде при един лекар, после при още един и още един

Бутрино посочи, че 16 до 31 процента от контролната група са имали същите симптоми – подобно на фалшиво-отрицателния процент на PCR теста, което предполага, че някои от контролната група може да са били заразени. Бел призна, че някои хора с отрицателни тестове може да са били заразени, което помага да се затвърдят по-широките открития на проучването.

Симптомите на дългия транспорт могат да варират от човек на човек. В шотландското проучване най-често съобщаваните симптоми са задух, сърцебиене, болка в гърдите и „мозъчна мъгла“ или намалена умствена острота.

Симптомите бяха по-лоши сред хората, достатъчно болни, за да бъдат приети в болница по време на тежки инфекции – което не успокоява опасенията на експертите.

READ  Лодката на руския олигарх Виктор Векселберг е задържана по обвинения в банкова измама и пране на пари

„Хората, които са хронично болни, са по-склонни да имат дългосрочни последствия“, каза Бутрино. „Тревожното е, че леките случаи далеч надвишават тежките, така че дори малък процент от леките случаи, развиващи дългосрочни последствия, е сериозен проблем за общественото здраве.“

Бутрино предупреди да не се предполага, че асимптомната инфекция не е свързана с персистиращи симптоми.

„Видяхме много пациенти с потвърден асимптоматичен случай“, каза той. „Ще се случи. Статистически се среща по-рядко от тези със симптоматична инфекция.

Проучването установи, че жените, възрастните хора и тези, живеещи в икономически неравностойни общности, са по-склонни да страдат от дългосрочно излагане на Covid. Хората, които вече страдат от физически и психически здравословни проблеми като респираторни заболявания и депресия, също страдат от хроничен Covid.

„Важно е, че това проучване също така идентифицира 11-процентна подгрупа, която се влошава с течение на времето. Това е нещо, което често се наблюдава в групи пациенти, но не се обсъжда достатъчно в публичния разговор“, каза Хана Дейвис, член на Консорциума, ръководен от пациентите , група пациенти, участващи в дългогодишни изследвания на Covid.

Докато проучването не разкрива конкретни изненади, неговият национален дизайн осигурява нова строгост, каза Бел. Участваха повече от 33 000 души с лабораторно потвърдени инфекции, заедно с 62 957 души, които никога не са били заразени.

По време на пандемията главният медицински съветник на президента Антъни С. Американски експерти, включително Фаучи, продължиха да се обръщат към британски данни. Идва от национализирана здравна система и отразява тенденциите в населението като цяло.

В дългосрочен план Covid унищожава кариерите и оставя икономическата криза след себе си

READ  Грузия vs. Oregon Score: Актуализации на мачове на живо, резултати от колежански футбол, днешните акценти в Топ 25 на NCAA

Използвайки записите на Националната здравна служба, изследователите изпратиха текстово съобщение до всеки възрастен шотландец с положителен тест за PCR и група с отрицателен тест за Covid-19, за да участват. Тези, които избраха да се запишат, отговориха на въпроси от онлайн анкетата за тяхното здраве преди и след инфекцията.

„Да имаш достъп до данните от проучването от тази единствена голяма кохорта е много мощно“, каза Джеймс Харгер, имунолог от Imperial College London, който изучава дългосрочното въздействие на коронавируса върху белите дробове. Американските проучвания често разчитат на малки числа или използват множество проучвания за създаване на мета-анализи, които имат присъщи недостатъци, каза Харкър.

Според Путрино един от въпросите, който заслужава повече проучване, е степента на защита, осигурена от ваксината. Последните проучвания показват, че ваксината намалява шанса за развитие на дългосрочен Covid, но не толкова, колкото се смяташе досега.

„Това е едно от най-важните неща, които трябва да разберем след това“, каза Бутрино.

Екип от университета в Глазгоу, ръководен от Бел, работи с общественото здравеопазване в Шотландия, Националната здравна служба в Шотландия и университетите в Абърдийн и Единбург и беше финансиран от Службата на главния учен и общественото здравеопазване на Шотландия.

изследователи Съответно насрочете допълнителни проверки звънец. Настоящото проучване проследява хора шест, 12 и 18 месеца след заразяването. От потвърдените, че имат Covid, 13 процента са показали известно подобрение.

„Опитваме се да разгледаме по-отблизо промените в симптомите с течение на времето и какви фактори са свързани с тях“, каза Бел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.