Древните европейци са имали непоносимост към лактозата, но са пиели мляко, установи проучване

Коментирайте

Екип от учени стигна до заключението, че древните европейци са пили мляко в продължение на хиляди години, поставяйки под съмнение теориите за това как хората са еволюирали, за да го толерират, дори ако причинява храносмилателни проблеми.

Учените отдавна спекулират, че в популациите, където млекопроизводството е широко разпространено, ензимът се е развил бързо, за да се избегне стомашно-чревен дискомфорт.

Хората, които понасят млякото, получават допълнителните калории и протеини и предават гените си на потомство, което е по-здравословно от тези, които нямат тази характеристика – състояние, известно като лактазна персистенция. За усвояване на захарите в млякото по време на юношеството.

Но едно ново проучване предлага съвсем различна теория, като твърди, че странични ефекти като газове, подуване на корема и чревни спазми не са достатъчни, за да преместят еволюционната игла на генетичната модификация.

„Праисторическите хора в Европа може да са започнали да консумират мляко от опитомени животни хиляди години преди да развият храносмилателния ген“, твърдят авторите на изследването.

Дипломната работа, публикувана в сп Природата, разработен в сътрудничество с повече от 100 учени в различни области, включително генетика, археология и епидемиология. Учените са картографирали приблизителната консумация на мляко в Европа от преди около 9000 години до преди 500 години.

Чрез анализиране на остатъци от животински мазнини върху керамика от стотици археологически обекти, заедно с ДНК проби, събрани от древни скелети, изследователите стигнаха до заключението, че устойчивостта на лактазата не е станала обичайна до 1000 г. пр. н. е., около 4000 години след като е била открита за първи път.

READ  Китай разширява военните учения, увеличава заплахите срещу Тайван

И те твърдят, че тази мутация е била важна за оцеляването по време на глад и епидемии, а не по време на изобилие: неусвоената лактоза може да доведе до тежки чревни заболявания и смърт.

Използвайки археологическия запис, за да идентифицират периоди на свиване на населението, те заключиха, че хората са по-склонни да пият мляко, когато всички други хранителни източници са изчерпани и че през тези периоди диарията е вероятно да ескалира от лека до фатална.

Джордж Дейви Смит, епидемиолог от университета в Бристол, който се присъедини към изследователите в анализа на съвременните данни за устойчивостта на мляко и лактаза в настоящата популация, каза, че проучването повдига „очарователни въпроси“ за това какво някои смятат за лактозата. Нетолерантен „По-добре би било да пият мляко.“

Една четвърт от американците имат непоносимост към лактоза. в Миналата година е заведено делоПанел от американски лекари попита защо диетичните насоки на Министерството на земеделието на САЩ препоръчват толкова много млечни продукти – което предполага, че федералната агенция поставя интересите на месната и млечната промишленост пред здравето на американците.

В делото се твърди, че диетичните насоки на USDA се ръководят от опасения за маркетинг на млечни продукти, а не от хранене

Предишни проучвания показват, че хората трябва да разчитат в голяма степен на млякото, преди хората да могат да го понасят в изобилие. Малко проучване през 2014 г Вариантът, който позволява на хората да усвояват лактозата, не се е появил в унгарските ДНК проби допреди 3000 години, докато може да се е развил още преди 7000 години на места като Ирландия, където производството на сирене е преобладаващо.

READ  Вкопчвайки се в лидерството срещу Доджърс в мач 2 на NLDS, Padres изключиха Braves дори от Phillies.

Амбър Милан, експерт по толерантност към мляко в Университета на Окланд, каза, че идеята, че мутацията на лактазата е важна за оцеляването, когато европейците започнаха да издържат на епидемии и глад, е „здрава теория“ и „подкрепена от предишни изследвания на драйвери за генетична селекция“ . .“

Въпреки това той добави, че не е сигурен, че новото проучване „изключва напълно широко разпространената консумация на мляко като еволюционна сила зад непоносимостта към лактоза“ – защото генетичните данни са събрани от Biobank, британска биомедицинска база данни за генетична и здравна информация. Около 500 000 души.

Авторите също се фокусираха върху основен европейски генетичен вариант за устойчивост на лактаза – който, макар и релевантен за това изследване, „може да пропусне други генетични варианти, които водят до устойчивост на лактаза“, каза Милан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.