Доларът се покачва, йената намалява през 1998 г

ЛОНДОН, 13 юни (Ройтерс) – Страховете от глобална рецесия и залога на Федералния резерв на САЩ за повишаване на лихвените проценти в понеделник дадоха на долара сигурно убежище срещу две основни съперничещи валути.

Йената беше на най-ниското си ниво спрямо долара от 1998 г., най-ниското си ниво от 1998 г., тъй като разликата между японската и щатската референтна доходност се увеличи след данните за инфлацията в САЩ в петък. Прочетете още

При продажба на различни пазари, европейските акции паднаха за пета поредна сесия, докато биткойн падна с 9% до 18-месечно дъно от 24 000 долара. Прочетете още

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Индексът на долара – който проследява зелените пари спрямо шест ключови съюзници – затвори на 104,75 през май, приближавайки се до връх от две десетилетия от 105,01. Последно се повиши с 0,2% до 104,63.

Усилията на централните банки за намаляване на инфлацията ще се съсредоточат тази седмица.

Очаква се Федералният резерв и Английската централна банка да повишат лихвите на своите заседания, а Швейцарската национална банка вероятно ще направи същото.

Банката на Япония (BoJ) досега се противопоставя на натиска за затягане на политиката, отслабвайки валутата на страната. Разликата в политиката е, че йената е поевтиняла с повече от 15% спрямо долара от началото на март.

Йената падна с 0,6% през деня до 135,22 йени спрямо долара, най-ниското ниво от 1998 г. За последно се търгува при 134,37 йени спрямо долара.

В понеделник високопоставен говорител на японското правителство каза, че Токио е готов да „отговори правилно“, ако е необходимо. Прочетете още

READ  Протестиращите обсадиха президента на Шри Ланка, който избяга на Малдивите, и кабинета на министър-председателя

„Като цяло фундаменталните подобрения продължават да благоприятстват слабостта на йената, но участниците на пазара ще бъдат по-предпазливи към намесата и/или негативната промяна в политиката на BoJ през следващата седмица“, казаха валутни анализатори от MUFG. Забележка.

Натискът върху йената надолу ще стимулира спекулациите, че йената ще се върне до ниво, което не е наблюдавано, след като достигна 140,00 след азиатската финансова криза през 1997 г. – последния път, когато Япония се намеси директно, за да подкрепи валутата.

Еврото, стерлингът и швейцарският франк паднаха до четириседмично дъно спрямо долара този ден.

Еврото падна с 0,5% до $1,04560, последните 0,3% до $1,04775.

Стерлингите паднаха с 0,8% до $1,22165, икономиката на Обединеното кралство се сви неочаквано през април. Прочетете още

Швейцарският франк се понижи с 0,5% до 0,99230 франка.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Иън Уидърс Докладвайте допълнителните репортажи на Алън Джон в Хонконг Марк Потър Редактиране

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.