Доклад за работни места март 2022 г.: Гледайте как президентът Байдън говори на живо

Заплатите скочиха през годината до март, като недостигът на работна ръка възпира работодателите и настоява за по-високи заплати, за да привлече работници – и сигналът, че покачването на заплатите може да повиши инфлацията, ще окаже натиск върху Федералния резерв. Колко, колко бързо се охлажда икономиката.

Във време, когато инфлацията върви с темпове, невиждани от 40 години, централната банка се опитва да намали търсенето до по-устойчив темп. Длъжностните лица започнаха да повишават лихвените проценти през март и предложиха увеличение от половин процент през май – повече от два пъти повече от обикновено. Правенето на повече пари за заеми и разходи ще забави потреблението и в крайна сметка ще намали наемането, заплащането и ръста на цените.

Докладът за заетостта в петък засилва аргументите за преувеличеното увеличение.

Заплатите са се повишили с 5,6 процента през последната година, доклад от петък показва, че годишните увеличения на заплатите са много по-бързи от обичайните 2 до 3 процента през 2010 г. В същото време нивото на безработица спадна до 3,6% от 3,8%. Безработицата сега е малко по-висока, отколкото беше половин век преди епидемията.

„Показателите за заплатите отпреди годината са много силни; това слага край на всеки дебат дали нивото на безработица изпраща достоверен и надежден сигнал към пазара на труда,“ каза Майкъл Фероли, главен икономист на JPMorgan. „Пазарът на труда е напрегнат. „

Въпреки че дава надежда на политиците, че силният пазар на труда може да облекчи донякъде икономиката, подобно бързо нарастване на заплатите може да помогне за поддържане на потребителското търсене, да поддържа покачването на цените и да мотивира компаниите да компенсират повече труд. Разходи.

READ  Портът Lightning на iPhone 15 може да бъде заменен с USB-C

„Обещанието за увеличение на заплатите е голяма работа“, каза Джером Х. Снайдер, председател на централната банка. Пауъл каза това след решението на централната банка миналия месец да повиши лихвените проценти в опит да охлади икономиката. Но увеличенията „работят на нива, които са над нашата цел от 2 процента инфлация във времето“.

Според данни за март, Mr. Заплатите се покачват всяка година по-бързо, отколкото когато Пауъл изрази мнението си.

Професия (отгоре надолу)

Образование и здравеопазване

+5

+10

+15

+20

+ 25%

’19

’20

’21

’22

Всички индустрии

Всички индустрии

Свободно време и гостоприемство

Свободно време и гостоприемство

Производство

Производство

Образование и здравеопазване

Образование и здравеопазване

Строителство

Строителство

Бизнес услуги

Бизнес услуги

Тъй като работодателите се конкурират за ограничен труд, идват бързо нарастващи заплати. Има приблизително 1,8 работни места на един безработен работник и компаниите се оплакват, че им е трудно да наемат в различни пакети от умения и индустрии.

„Ако е твърде стегнат, цикълът заплати-цени само ще се ускори оттук“, каза той. – каза Фероли. Той каза за централната банка: „Мисля, че те смятат, че е неустойчиво“.

През последната година заплатите на работниците се повишиха значително Свободно време и гостоприемство Промишлеността нарасна с 14,9 процента, докато работниците в транспорта и складовете получиха двуцифрено увеличение на заплатите. Тези цифри са за работници, които не са надзорници.

заплати Изкачи се значително При пенсионирането и гостоприемството отново миналия месец заплатите на работниците във финансовите индустрии и индустриите за дълготрайни стоки нараснаха рязко.

READ  Маккарти призова за оставка на републикански депутат от Белози

Докато бързият растеж на заплатите е благо за много работници, семействата не купуват достатъчно, за да поддържат цените нарастващи, дори когато заплатите им се увеличават. Печалбите на заплатите не са съвместими с инфлацията за много работници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.