Докато вирусът се разпространява в Китай, правителството на Пекин засилва блокадите

  • Пекин затваря няколко метростанции и автобусни линии
  • Разширява ограниченията за ресторанти и други места
  • Джънджоу трябва да приложи някои ограничения за COVID следващата седмица
  • Шанхай все още е обхванат от пълно блокиране

ПЕКИН / ШАНХАЙ, 4 май (Ройтерс) – Пекин затвори в сряда няколко метростанции и автобусни ленти и разшири забраните за COVID-19 на няколко обществени места, като се съсредоточи върху усилията за заобикаляне на правилото в Шанхай. Повече от месец.

Тъй като Китай се стреми да елиминира вируса, за който се смята, че се е появил за първи път в Ухан в края на 2019 г., централният град Джънджоу по-рано обяви ограничения, присъединявайки се към десетки големи населени места под някакъв вид локаут.

Но тази безкомпромисна война подкопава нейния растеж и засяга международните компании, инвестирани там, показват данните и предизвиква рядко обществено недоволство.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

С десетки нови случаи на ден, Пекин се надява масовите тестове да открият и изолират вируса, преди да се разпространи. Дванадесет от 16-те градски области проведоха второ място в три кръга на тестване тази седмица.

Градът с 22 милиона души затвори повече от 60 станции на метрото и 15% от мрежата и 158 автобусни маршрута в сряда, повечето от тях в района Сеунг, центъра на изригването в Пекин, съобщиха доставчици на услуги.

Представители на Пекин заявиха, че училищата, ресторантите, спортните зали и местата за забавление – както и някои бизнеси и жилищни сгради – ще бъдат удължени след почивката от 30 април – 4 май за Деня на труда, без краен срок. Прочетете още

READ  Третият тест на мегаракетата на НАСА се провали поради изтичане на водород

Вместо да се връщат в офисите колкото е възможно повече, жителите бяха насърчавани да работят от вкъщи от четвъртък.

Късно във вторник, Джънджоу, дом на 12,6 милиона души и фабриката на производителя на iPhone на Apple Foxconn (2354.TW), Работата от вкъщи и други забрани на правителството бяха обявени за следващата седмица. Foxconn заяви в сряда, че ще възобнови производството там. Прочетете още

Междувременно в Шанхай е в сила пълен полицейски час.

Повече от месец повечето хора в големия китайски град все още не можеха да напуснат домовете си.

Някои се възползваха от временното облекчаване на ограниченията от неделя, когато само на един член на домакинство ще бъде разрешено да разглежда и пазарува хранителни стоки.

Последните данни показват, че Шанхай е идентифицирал 63 нови случая под строги санкции, което означава, че има начин да се извърви, преди да се постигне целта да няма случаи за няколко дни, за да се облекчат значително санкциите.

Изолацията доведе до игра на котка и мишка между одитори и потребители на социални медии, които се опитват да пуснат в обращение доказателства за бедствие. Някои се обърнаха към блокчейн технологията, за да се предпазят от изтриване на видеоклипове, снимки и произведения на изкуството в заглавието. Прочетете още

Подобни нарушения са отвратителни за управляващата комунистическа партия през годината, в която се очаква президентът Си Дзинпин да поеме трето ръководство.

READ  Дъщерята на Клои Кардашиян Дрю Томпсън беше фотошопирана на снимки в Дисниленд.

Длъжностните лица твърдят, че тяхната политика за нулево правителство е насочена към спасяване на животи, посочвайки факта, че милиони хора са били убити от вируса извън Китай, където много страни приемат стратегия „на живо с правителството“ на фона на разпространението на епидемии.

Но тази политика засяга вътрешното потребление и производство, нарушава глобалните дистрибуторски вериги и намалява приходите на международните марки, включително Apple. (AAPL.O)Gucci Parenting Kering (PRTP.PA) И собственикът на Taco Bell Yum China (9987.HK). Прочетете още

Столичната икономика изчислява, че COVID се е разпространил в 40% от производството на Китай и 80% от неговия износ, докато Fitch изчислява, че е намалил прогнозата си за растеж на БВП за 2022 г. от 4,8% на 4,3%, което е много под официалната цел на Китай от 5,5%.

Много фабрики бяха затворени след затварянето на Шанхайския марш. Въпреки че някои започват да се отварят отново, се оказа трудно да се върнат работници и да се развържат веригите за доставки. Прочетете още

В зоната за свободна търговия лингам на града 252 компании, или 52% от общия брой, работят от 3 май, съобщи агенция Синхуа. Длъжностните лица казаха, че работниците ще бъдат субсидирани за правителствената инспекция и ще им бъдат предоставени облекчения за наема.

Международната търговия също се влоши.

Според проучване на Royal Bank of Canada, една пета от световния контейнерен кораб е заседнал в пристанища. Прочетете още

В пристанището в Шанхай 344 кораба чакат спиране, което е увеличение от 34% през последния месец. Проучването казва, че доставката от склад в Китай до място в Съединените щати отнема 74 дни повече от обикновено.

Отчитане на Aizhu Chen, Hou Xiangming, Brenda Goh и Бюрото в Пекин и Шанхай; Написано от Мариус Захария; Редактиране от Робърт Брюсел и Джон Стоун Стрийт

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.