Докато Борис Джонсън се бори да спечели подкрепа за кандидатурата си за завръщане като министър-председател на Обединеното кралство, Сунак влиза в надпреварата

  • Сунак официално обяви своята кандидатура
  • Първото гласуване ще се проведе в понеделник
  • Поддръжниците на Джонсън казват, че той може да се окаже в бюлетината
  • Сунак е ясен лидер сред законодателите

ЛОНДОН, 23 октомври (Ройтерс) – Борис Джонсън се бореше в неделя да спечели достатъчно подкрепа, за да се завърне шокиращо като министър-председател на Великобритания, след като ключови фигури от дясната страна на Консервативната партия заобиколиха Риши Сунак, когото той обвини, че го е предал. .

Сунак, 42-годишен бивш министър на финансите, потвърди в неделя, че ще се кандидатира за мястото на Лиз Тръс, като обеща да се справи с „дълбоката икономическа криза“ в страната с „почтеност, професионализъм и отчетност“.

„Искам да оправя икономиката ни, да обединя нашата партия и да дам резултат за нашата страна“, каза Сунак, обвинен от поддръжниците на Джонсън, че е прекратил предишния му тригодишен мандат.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Сунак подаде оставка от кабинета през юли, предизвиквайки безпрецедентен министерски бунт срещу Джонсън.

Декларацията дава ясна представа за Джонсън, който се завърна от ваканция на Карибите, за да осигури подкрепата на 100 депутати, за да дойде на гласуването в понеделник.

По време на предишния си мандат на Даунинг стрийт той беше подкрепен от различни части на партията, включително дясното крило, което подкрепяше излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Този път обаче много предишни поддръжници казаха на Джонсън, че трябва да се оттегли, позовавайки се на нуждата на страната от стабилност, след като хаотичните шест седмици на власт на Тръс предизвикаха смут на финансовите пазари и удариха стойността на паунда.

READ  Blackhawks Business Marc-André Fleury to Wild: Източници

Джонсън все още е изправен пред разследване от комисията по привилегиите дали е подвел парламента относно партитата на Даунинг стрийт по време на блокирането на COVID-19. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде принуден да подаде оставка или да бъде отстранен от длъжност.

„Това не е моментът за стила на Борис“, каза пред Sky News Стив Бейкър, влиятелен депутат от дясната страна на партията, която подкрепя Сунак. „Отстъпките при гласуването създават проблеми и се страхувам, че Борис е гарантирана катастрофа.“

Великобритания беше потопена в поредната битка за лидерство, след като Тръс беше принуден да напусне заради радикалната си икономическа политика, която повиши разходите по заемите и ипотечните лихви в момент, когато сметките за енергия и храна се покачваха.

Сунак, Джонсън и бившият министър на отбраната Бени Мордант ще станат петият министър-председател на страната за шест години.

Лидерът на опозицията Кийр Стармър каза, че битката за консерваторите е „нелеп, хаотичен цирк“ и фокусът му е върху милиони британци, които се борят да плащат сметките си.

Лидерът на лейбъристите, заедно с други опозиционни партии, призова за национални избори.

Дълбоко непопулярно

Перспективата за завръщането на Джонсън е поляризиращ въпрос за мнозина в разделената Консервативна партия, докато популярността му сред избирателите спадна рязко преди свалянето му.

За някои законодатели той печели вота, привличайки популярност в цялата страна чрез своя популярен имидж и динамична марка оптимизъм. За други той е токсична фигура, която няма да успее да обедини партията и по този начин да подкопае усилията за изграждане на стабилно ръководство, което да успокои нервните финансови пазари.

READ  Двама души бяха спасени, след като малък самолет се разби в електропроводи в Мериленд, спирайки тока на хиляди

Външният министър Джеймс мъдро подкрепи Джонсън в неделя, като каза, че той е „научил уроци от времето си на номер 10 и ще гарантира, че е фокусиран върху нуждите на страната от първия ден“.

Сунак обаче продължи да увеличава преднината си сред законодателите. Sky News подкрепи 140 съобщения, а Джонсън – 59. Около 130 депутати не са се обявили публично.

Ако бъде избран, Сунак ще бъде първият министър-председател на Обединеното кралство от индийски произход.

Семейството му имигрира във Великобритания през 60-те години на миналия век, когато много хора идват от бившите колонии на Великобритания, за да помогнат за възстановяването на страната след Втората световна война.

След като завършва Оксфордския университет, той по-късно отива в Станфордския университет, където среща съпругата си Акшата Мърти, чийто баща е индийският милиардер Н. Р. Нараяна Мърти, основател на аутсорсинг компанията Infosys Ltd.

Сунак за първи път привлече националното внимание, когато стана министър на финансите при Джонсън на 39-годишна възраст, точно когато пандемията от COVID-19 удари Великобритания, създавайки програма за отпуск в подкрепа на милиони чрез множество блокирания.

„Бях ваш канцлер, за да помогна на икономиката ни през трудни времена“, каза Сунак в изявление в неделя. „Предизвикателствата, пред които сме изправени сега, са още по-големи. Но възможностите – ако направим правилния избор – са уникални.“

Въпреки че социологическите проучвания показват, че Сунак е много популярен в страната, той е дълбоко непопулярен сред голяма част от членовете на партията, след като го обвиниха за свалянето на Джонсън.

Според правилата на ускорената надпревара, ако само един кандидат получи подкрепата на 100 консервативни депутати, той ще бъде назначен за министър-председател в понеделник.

READ  Климатични активисти блокираха частни самолети на летище Схипхол в Амстердам

Ако двама кандидати преминат прага, те ще отидат на гласуване на членовете на партията, като победителят ще бъде обявен в петък, само дни преди министърът на финансите Джереми Хънт да изнесе ясен доклад за финансите на страната на 31 октомври.

The Telegraph съобщи, че Джонсън няма да отстрани Хънт.

Поддръжниците на Джонсън казват, че той има подкрепата на повече от 100 законодатели, но много от тях мълчат, защото все още имат държавни длъжности.

Поддръжник, Джеймс Дътридж, каза, че Джонсън е говорил с поддръжниците си в неделя и е бил „в добра форма“ и елегантно облечен.

Все още нито един от тримата кандидати не е дал подробности какви политики биха въвели, ако станат премиер.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Доклад на Кейт Холдън; Монтаж от Пол Чандъл и Тоби Чопра

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.