Длъжностни лица казват, че мигрантите, изпратени до Мартас Винярд, са били доброволно отведени във военна база за подкрепа.

В църква, където бяха отседнали на Martha’s Vineyard, имигрантите се развеселиха в петък сутринта, когато чуха, че правителството на Масачузетс им предлага подслон във военна база в Кейп Код. Те доброволно се качиха на организирани от правителството автобуси и пристигнаха във военната база в петък следобед, казаха служители.

Съвместната база Кейп Код – спешен подслон, който вече е определен от държавната агенция за управление на извънредни ситуации – е създаден, за да осигури „безопасен временен подслон, подходящ за нуждите на семействата и отделните хора“, според кабинета на губернатора на Масачузетс Чарли Бейкър. Прессъобщение.

Мигрантите ще бъдат „настанявани в общежития в JPCC, с отделни пространства както за индивиди, така и за семейства“ и семействата няма да бъдат разделяни, се казва в съобщението. Те ще имат достъп до услуги, включително правни, здравни грижи, храна, хигиенни комплекти и кризисни консултации, според офиса на Бейкър.

В долната част някои имигранти от Венецуела са получили обща информация за имиграционните закони на САЩ, каза имигрант, който говори с CNN. По това време CNN не успя да провери какво точно е споделено или от кого поради липса на достъп.

Междувременно група адвокати по граждански права, работещи с имигранти, заявиха, че техните истории са „сърцераздирателни и вбесяващи“. Много от мигрантите отидоха в болницата, нуждаейки се от грижи при пристигането си на острова в сряда.

Въпреки че някои от тези имигранти са имали имиграционни изслушвания, насрочени някъде близо до Масачузетс, те са били изпратени в Martha’s Vineyard, каза групата. Имигрантите, освободени от държавен арест, често се местят в други градове в Съединените щати, докато следват своя имиграционен процес.

„Този ​​страхлив политически трик изложи нашите клиенти на риск“, казаха адвокатите по гражданските права в съобщение за медиите в петък. „Някои сега имат имиграционни изслушвания на хиляди километри в понеделник.“

Някои адвокати от групата придружаваха мигрантите в автобуси до мястото на Кейп Код.

CNN се свърза с офиса на Бейкър и Агенцията за управление на извънредни ситуации в Масачузетс за коментар, докато те координират усилията си да се грижат за евакуираните на мястото.

Заселниците от Martha's Vineyard се качиха на автобуси в петък, които ги откараха до военна база на Кейп Код.

Полетите идват от Тексас, но губернаторът на Флорида казва, че той ги е уредил

Въпреки че губернаторът на Флорида каза, че е уредил полетите, мигрантите са били в Тексас, а не във Флорида.

READ  Карим Бензема вкарва хеттрик за Реал Мадрид, за да изтласка Челси на ръба на изпадане | Шампионска лига

Директорът на летище Martha’s Vineyard Джефри Фрийман каза, че самолетите са се появили в Сан Антонио, Тексас, в сряда.

ДеСантис съди за изпращане на 2 самолета с мигранти до Мартас Винярд, Масачузетс
Месеци наред ДеСантис говори за плановете си да включи Флорида в депортирането на имигранти от южната граница, за голямо огорчение на лидерите на демократите. Миналия месец ДеСантис изпрати телеграма до Флорида, за да помогне за преместването на имигранти От границата между САЩ и Мексико – не от неговия щат.

„Имаме парите да направим (това), но те идват от хора на южната граница и не отиват във вътрешността на Флорида“, каза ДеСантис на пресконференция през август.

Неговата администрация В държавния бюджет са осигурени 12 милиона долара Имигрантите трябва да плащат за преместване и той многократно е заплашвал да изпрати тези пари на либерални крепости.
ДеСантис подразни Martha’s Vineyard като потенциална дестинация, когато изложи имиграционните си планове на пресконференция през декември, казвайки, „Донякъде е насмешливо, но е истина, ако изпратите (ги) в Делауеър или Мартас Винярд или тези места, на следващия ден границата е безопасна.“
Мигрантите от Martha's Vineyard се качиха на три автобуса, пътуващи за общата база Кейп Код в петък.

На пресконференция в петък в Дейтона Бийч ДеСантис каза, че иска да използва „всяко пени“ от 12 милиона долара и да постави очаквания за повече автобуси и „повече“ полети с имигранти, платени от Флорида.

„Това са първоначални усилия. Губернаторът защити използването на долари на данъкоплатците за изпращане на имигранти в Мартас Винярд, защото, каза той, твърде много хора, пресичащи границата, се озовават в неговия щат.

Министерството на транспорта на Флорида е платило 615 000 долара на Verdol Systems, базирана във Флорида авиокомпания, шест дни преди транспортирането на мигрантите до Масачузетс, показват архивите на държавния бюджет.

READ  Актуализации на живо: Китайският Си Дзинпин в Хонконг

Бюджетните записи не уточняват какъв вид „договорени услуги“ е предоставил Вердол на отдела и не е ясно дали 615 000 долара са били за два полета до Мартас Винярд. Допълнителни бюджетни записи, получени от CNN, показват, че държавата за първи път е поискала плащането на 7 септември.

CNN се свърза с Verdol Systems, Министерството на транспорта и офиса на DeSantis, но не получи веднага отговор.

Венецуелски имигрант беше отведен с автобус в петък в Едгартаун на Мартас Винярд.

Защитници на гражданските права: Имигрантите не са знаели, че отиват в Martha’s Vineyard

Имигрантите от полетите в сряда не са знаели, че са отведени специално до Martha’s Vineyard, според правна група, която им помага.

Те бяха подканени да се качат на борда на полетите с „рекомендации за помощ за работа и имиграционни облекчения в Бостън“, каза групата на адвокатите по гражданските права в съобщение за медиите.

Анализ: Рон ДеСантис получава *точно* това, което иска

„По време на полета им беше казано, че не отиват в Бостън, а в Мартас Винярд. Бяха изоставени на острова, неизвестни на никого в общността“, се казва в съобщението за новините.

На пресконференцията си в петък губернаторът на Флорида отрече да знае къде отиват мигрантите, като каза, че те са подписали отказ и са получили пакет с карта на Martha’s Vineyard, „ясно е къде отиват“ и че всичко е „доброволно“ .“

Двама от мигрантите казаха пред CNN, че са решили да пътуват, след като две жени и един мъж се приближиха до тях по улиците близо до ресурсен център за мигранти, докато бяха в Сан Антонио.

Уилмър Виласана, един от мигрантите, каза, че е бил държан в хотел пет дни преди полета и е бил добре обгрижван. Жените му казали, че са от Орландо и работят за частни организации, които събират средства за подпомагане на имигрантите, каза Вилазана.

Една от жените каза на Виласана и на другия мигрант, Янг Пабло Мора, че Виласана и Мора са им казали, че ще получат помощ за подслон и работа, след като стигнат до местоназначението си.

READ  Съпругът на Ирма Гарсия, учител, убит при стрелба в училище в Тексас - NBC 5 Далас-Форт Уърт

Виласана и Мора не знаеха, че самолетите се насочват към Мартас Винярд, казаха те. Виласана мислеше, че отиват в Бостън, каза той.

Белият дом осъди действията на ДеСантис

Решението на ДеСантис да организира полет на мигранти до Масачузетс е едно от двете нашумели премествания на север от южните републикански губернатори тази седмица. В четвъртък пристигнаха два автобуса с мигранти, изпратени от губернатора Грег Абът от Тексас. Домът на вицепрезидента Камала Харис В столицата на нацията.
Тексас започна да изпраща имигранти във Вашингтон Тази пролет. Дъг Дюси, републиканският губернатор на Аризона, последва примера и двата щата изпратиха хиляди имигранти във Вашингтон. Abbott разшири усилията на Texas Включва Ню Йорк и Чикаго.
Белият дом в четвъртък Осъден Ходовете тази седмица на ДеСантис и Абът. Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер обвини губернаторите, че използват имигрантите като „политически пионки“ и нарече действията им „жесток, оркестриран политически трик“.
ДеСантис апелира към базата на Републиканската партия с действия срещу имигрантите, тъй като е изправен пред преизбиране през 2024 г.
Рейчъл Ролинс, американският прокурор на Масачузетс, каза, че ДеСантис ще говори с членове на Министерството на правосъдието относно изпращането на имигранти в Martha’s Vineyard, въпреки че тя няма достатъчно информация, за да каже дали той е нарушил някакви закони, правейки това. Той каза пред репортери в четвъртък.

Въпреки необявените посещения на Martha’s Vineyard в сряда, някои жители на острова работиха бързо, за да предоставят някои жизненоважни услуги. Островът е известен като летен рай за богатите.

„Нашият остров събра 50 легла, даде на всички добра храна, даде на децата място за игра, гарантира, че хората получават здравните грижи и подкрепата, от която се нуждаят“, каза представителят на щата Масачузетс Дилън Фернандес, демократ, който представлява острова. , Той написа в Twitter. „Ние сме общност, обединена в подкрепа на имигрантите.

Стив Конторно от CNN, Пол Б. Мърфи, Боб Кроули, Лейла Сантяго, Чък Джонстън, Мария Сантана и Присила Алварес допринесоха за този доклад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.