Демократите поемат контрола над Сената на САЩ с победа в Невада

ФЕНИКС, 12 ноември (Ройтерс) – Демократите ще поемат контрола над Сената на САЩ, след като сенатор Катрин Кортес Масто спечели преизбирането в Невада, прогнозира Edison Research в събота.

Все пак републиканците бяха близо до спечелването на контрола над Камарата на представителите на САЩ, докато служителите преброяваха гласовете, подадени на междинните избори в САЩ във вторник.

Кортес Масто победи на косъм републиканския претендент Адам Лаксалт, бивш главен прокурор, подкрепен от бившия президент Доналд Тръмп.

С победата на Masto след преизбирането на сенатора демократ Марк Кели в Аризона късно в петък, демократите ще контролират най-малко 50 места в Сената, позволявайки на вицепрезидента Камала Харис да прекъсне връзките в 100-членната камара.

„Ние вярваме в нашата демокрация и Америка показа, че корените на демокрацията са дълбоки и силни“, каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, демократ, на пресконференция.

В момента Сенатът е разделен 50-50 между демократи и републиканци. Новоизбраният Сенат ще положи клетва на 3 януари.

Демократите с продължаващ контрол над Сената все още могат да одобряват номинациите на Байдън, като федерални съдии. Ако през следващите две години се освободи място, някой ще бъде назначен във Върховния съд.

Ако сенаторът демократ Рафаел Уорнок спечели втория тур на изборите в Джорджия на 6 декември срещу републиканеца Хершел Уокър, това ще разшири мнозинството на демократите до 51-49. Това би дало на демократите допълнителна сила при приемането на някои законопроекти, които биха могли да преминат с гласуване с обикновено мнозинство, вместо с 60-те гласа, необходими за повечето закони.

Това би намалило влиянието на сенаторите от Демократическата партия Джо Мнучин в Западна Вирджиния и Кирстен Синема в Аризона, ще „завърти“ гласовете, които блокират или забавят някои от ключовите инициативи на Байдън, включително разширяване на някои социални програми.

READ  Доларът се покачва, йената намалява през 1998 г

Щат Вашингтон разстроен

Може да отнеме няколко дни или повече, преди да стане известен резултатът от достатъчно състезания в Камарата на представителите, за да се определи коя партия ще има мнозинство в камарата от 435 места. Републиканците продължиха да държат предимство, но приходите все още се вливаха в много състезания, включително няколко в либерално ориентираната Калифорния.

Говорейки в Камбоджа, Байдън каза, че партията му ще се съсредоточи върху спечелването на надпреварата за Сената на Джорджия, но относно перспективата да запази контрола над камарата, той каза: „Това е разтежение“.

Републиканците в Камарата на представителите обещаха, че ако спечелят, ще се опитат да отменят победите на Байдън в борбата с климатичните промени и да направят постоянни изтичащите през 2017 г. данъчни облекчения. Те също така планират изслушвания за дейностите на администрацията на Байдън и разследвания срещу сина на президента, който е имал бизнес връзки с Украйна и Китай.

Демократите постигнаха значителна победа в 3-ти конгресен окръг на Вашингтон в събота, където демократът Мери Клусенкамп Перес победи подкрепяния от Тръмп Джо Кент.

В Невада демократът Сиско Агилар спечели надпреварата за следващия държавен секретар на щата и висш служител на изборите. Той победи републиканеца Джим Марчант, който подкрепи фалшивото твърдение на Тръмп, че е загубил от Байдън поради измама на гласоподавателите на изборите през 2020 г.

Демократите също така победиха републиканските кандидати в Мичиган и Аризона, които се стремяха да бъдат висши изборни служители в своя щат, като подкрепиха фалшивите твърдения на Тръмп.

READ  Украйна и Русия постигнаха сделка за зърно: актуализации на живо

Демократите получиха важен тласък късно в петък, когато Кели, сенаторът демократ от Аризона, победи републиканеца Блейк Мастърс, подкрепян от Тръмп републиканец, за да запази мястото си. Мастърс не се съгласява да залага.

„Видяхме последствията, когато лидерите отказват да приемат истината и се съсредоточават повече върху миналите конспирации, отколкото върху решаването на предизвикателствата, пред които сме изправени днес“, каза Кели, бивш пилот на боен флот и астронавт, в кратка победна реч. на своите поддръжници във Финикс в събота.

Все още не е прогнозиран победител в надпреварата за губернатор на Аризона, където демократът Кейти Хобс има малка преднина пред друг съперник, подкрепящ Тръмп, републиканеца Гари Лейк.

(Преки резултати от изборите в цялата страна Тук)

Съдебните назначения са изложени на риск

Контролиран от демократите Сенат ще осигури застраховка за Байдън, чиито кандидати ще спечелят потвърждения за заемане на десетки федерални съдийски постове. Място във Върховния съд, който има 6-3 консервативно мнозинство, ще се отвори през последните две години от мандата на Байдън, което може да бъде критично за демократите.

Когато Сенатът в оставка се върне на работна сесия след изборите в понеделник, Шумър има за цел незабавно да потвърди още двама федерални съдии, които очакват окончателно гласуване.

Тръмп, който обикаля междинните избори през 2022 г. през цялата година, използва продължаващата си популярност сред крайнодесните консерватори, за да повлияе на републиканските кандидати за Конгреса, губернаторите и местните надпревари.

Тръмп беше обвинен за слабото представяне на републиканците във вторник – дори когато те спечелиха тесния контрол над мнозинството в Камарата на представителите – за номинирането на кандидати, които не можаха да се харесат на достатъчно широк електорат.

READ  Индия забранява износа на пшеница, тъй като горещата вълна се отразява на добивите и нарастването на вътрешните цени

Загубата на републиканеца в Джорджия може допълнително да подкопае популярността на Тръмп, тъй като тази седмица съветници казаха, че той обмисля да обяви трета кандидатура за президент през 2024 г.

Репортаж от Тим ​​Рийд във Финикс и Ричард, Гоуан, Джейсън Ланг и Канишка Сингх във Вашингтон; Редактиране от Даниел Уолис, Рос Колвин и Уилям Малард

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.