Данъчни декларации на Тръмп: Върховният съдия Джон Робъртс временно спира предоставянето на записи на КонгресаCNN

Главният съдия Джон Робъртс условно се съгласи на изчакване По-долна инстанция нареди на Службата за вътрешни приходи да предостави данъчните декларации на бившия президент Доналд Тръмп на ръководената от Демократическата партия комисия.

Данъчните доклади ще бъдат отнесени до Комитета по начините и средствата на Камарата по-късно тази седмица.

Робъртс поиска отговор до 10 ноември.

„Административният престой“ има временен характер и не винаги отразява окончателното решение на спора. Това често се прави, когато наближи краен срок, за да се запази статуквото и да се даде повече време на съдиите да действат.

На фона на вълната от спешни петиции, свързани с Тръмп през последните дни, съдебната система, която има юрисдикция над по-долните съдилища, реши да предостави такова временно облекчение.

Например съдия Елена Каган издаде такава забрана на 26 октомври 6 януари 2021 г. Временно блокира призовка от Камарата на представителите за разследване на атаки срещу телефонните и текстовите съобщения на председателя на Републиканската партия в Аризона Кели Уорд.

Съдия Кларънс Томас Деактивира поръчка Свидетелските показания на републиканския сенатор Линдзи Греъм бяха изискани пред голямото жури на Джорджия на 24 октомври.

Робъртс ръководи по-ниската инстанция, издала заповедта по делото Trump IRS, Апелативният съд на САЩ за окръг Колумбия.

Усилието на Конгреса е да даде на ръководената от Демократическата партия Камара по-директен път до дългоочакваната данъчна информация.

Председателят на комитета Ричард Нийл, демократ от Масачузетс, първоначално поиска данъчните декларации от IRS през 2019 г. и IRS, при администрацията на Тръмп, първоначално се съпротивляваше да ги предаде. Делото се движеше бавно до 2021 г., когато при администрацията на Байдън Министерството на правосъдието промени правната си позиция и заключи, че IRS е длъжна да изпълни искането на групата. Назначен от Тръмп съдия се произнесе в полза на Хаус в края на миналата година и Апелативният съд на окръг Колумбия на САЩ отказа да отмени това решение, а последно апелативният съд отказа миналата седмица да поеме делото.

Отделен случай, включващ преследване на данъчна информация от Комитета за надзор на Камарата на представителите от тогавашната му счетоводна фирма, завърши със споразумение по-рано тази година, след като отиде във Върховния съд през 2020 г. Върховният съд твърди, че по-долните съдилища на Тръмп са отменили това дело от 2020 г. Мазари.

„Комисията по пътищата и средствата има закона на наша страна и ще изпрати своевременен отговор според искането“, каза говорител на комисията във вторник. „Председателят Нийл очаква с нетърпение бърз преглед от Върховния съд.“

Тази история е актуализирана с допълнителни подробности.

READ  Туа Таговайлоа: Куотърбекът на Маями Делфинс излиза на терена на носилка по време на мач срещу Бенгалс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.