Данък на Тръмп: Комитетът по начините и средствата на Камарата може да има записи

Федерален апелативен съдебен състав постанови във вторник, че демократите от Камарата на представителите имат право да преразгледат данъчните декларации на Доналд Тръмп от 2015 г. до 2020 г., като отхвърли няколко правни аргумента на бившия президент, който от години се опитва да запази финансовите си документи частни.

Решението на състав от трима съдии на Апелативния съд на САЩ за окръга на окръг Колумбия е победа за Комитета по пътищата и средствата на Камарата, председателстван от Rep. Ричард Е. Нийл (D-Mass.) за първи път го поиска през 2019 г. Службата за вътрешни приходи предаде копия от данъчните декларации на Тръмп на комисията. Министерството на финансите първоначално отказа и оттогава проблемът е свързан със съдебен процес.

Бившият президент разполага със седмица, за да обжалва решението на панела, включително да поиска делото да бъде разгледано от пълния състав на Апелативния съд, преди решението да влезе в сила. Адвокатът на Тръмп, който разглежда жалбата, Камерън Т. Норис не отговори веднага на искане за коментар.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси (D-Калифорния) похвали решението, като го нарече „важна победа за върховенството на закона“.

„Достъпът до данъчните декларации на бившия президент е важен за обществения интерес, нашата национална сигурност и поддържането на нашата демокрация“, каза Пелоси в изявление. „Очакваме с нетърпение IRS да се съобрази с това решение и да предостави исканите документи, така че начините и средствата да могат да започнат отговорностите за надзор на програмата за задължителен президентски одит.“

Съдиите разглеждат искането за данъчни декларации на Тръмп

Решението на съдията беше 3-0 Това бележи още един кръг в съдебната битка между Тръмп – който като кандидат за президент в крайна сметка обеща да публикува данъчните си декларации, но така и не го направи – и групата, която твърди, че федералният закон има право да преразглежда данъците на всяко лице в процеса на създаване на стабилен Закон за разкриване на финансова информация и одит.

READ  Администрацията на Байдън работи зад кулисите, за да убеди Пелоси в опасностите от пътуването до Тайван

След като Тръмп напусна поста, комисията поднови искането си за неговите данъчни декларации през 2021 г. и Министерството на финансите на администрацията на Байдън се съгласи да ги предостави, което предизвика съдебния иск на Тръмп.

В опит да запази поверителността на записите си, Тръмп настоя, че групата няма „легитимна правна цел“. Да търсите данъчни декларации; че групата нарушава разделението на властите; Закон, позволяващ на борда да преглежда данъчните декларации, е „лицево противоконституционен“; И Министерството на финансите се съгласи да предаде записи, нарушавайки конституционните права на Тръмп, като му отмъсти.

Апелативният орган отхвърли и четирите аргумента.

Групата „идентифицира легитимна законодателна цел, чието изпълнение изисква информацията“, се казва в решението. „Няма време, когато отделни членове на Конгреса могат да имат политически мотиви и законодателни мотиви. Всъщност рядко се случва отделен член на Конгреса да служи на законодателна цел, без да обмисля политическите последици.

Състоянието на големи разследвания, включващи Доналд Тръмп

Що се отнася до разделението на властите, „този случай изисква повече дискусия относно намесата на изпълнителната власт и личния живот на Конгреса. [Trump] и тежестта, наложена от такива прониквания“, се посочва в решението. Тази тежест е „съществена“, тя е „прекомерна“ и „недостатъчна, за да оправдае искането на президента за отвод и оттегляне на информация“.

Отхвърляйки твърдението на Тръмп, че законът, позволяващ на групата да преглежда данъчните декларации, е противоконституционен, в решението се казва, че „законът може да се прилага правилно в много ситуации, включително закона пред съда“.

И комисията отхвърли искането Министерството на финансите на президента Байдън Той удовлетвори искането на групата за данъчни декларации с неподходящ мотив – отмъщение – в нарушение на конституционните права на Тръмп.

READ  Министерството на правосъдието публикува нередактирана бележка, в която подробно се описва решението му да не повдига обвинения срещу Тръмп в разследването за Русия

„Неправилният мотив трябва да бъде причина за правителствени действия, което означава, че „неблагоприятните действия срещу ищеца не биха били предприети без намерение за отмъщение“, се отбелязва в решението. Тръмп „не може да докаже, че решението на Министерството на финансите да изпълни искането от 2021 г. не би се случило без мотив за отмъщение“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.