Губернаторът на Тексас изпраща имигранти в Ню Йорк, ускорявайки задънената улица на имиграцията

НЮ ЙОРК, 5 август (Ройтерс) – Губернаторът на Тексас Грег Абът, републиканец, каза в петък, че е започнал да изпраща автобуси с мигранти в Ню Йорк в опит да потърси отговорност от кметовете демократи и президента Джо Байдън за пресичането на границите. Демократ.

Първият автобус пристигна рано сутринта в петък на автобусния терминал на пристанищната администрация в центъра на Манхатън, превозвайки около 50 мигранти от Боливия, Колумбия, Еквадор, Хондурас и Венецуела. Доброволци помогнаха да насочат хората, които нямат роднини в града, до градските ресурси.

„На повечето от тях няма кой да им помогне. Те не знаят къде да отидат, затова ги прибираме в приюти“, каза Евелин Сапата, доброволец на автогарата и от групата „Баби реагират“.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Четиричленно семейство от Колумбия остана в център за прием на бездомни в Бронкс, без да знае къде ще прекара нощта. Бърн и Лейди, и двамата на 28 години, казаха, че са избягали от столицата на страната Богота, защото са имали проблеми с намирането на работа. Те не посочиха фамилията си.

„Сега е малко по-лесно да влезеш в страната, преди беше много трудно да дойдеш тук с деца“, каза Лейди, която пътува с децата си Мариана, 7, и Николас, 13. Той каза, че семейството вярва на някой, когото познават. Ню Йорк щеше да ги вземе, но този план не проработи. „Ние сме тук, защото искаме да им помогнем да намерят място, където да останат извън улицата“, каза Лейди.

Абът, който се кандидатира за трети мандат като губернатор на изборите през ноември, вече е изпратил повече от 6000 имигранти във Вашингтон от април в по-широки усилия за борба с нелегалната имиграция и призовава за повече от по-приветливите политики на Байдън. Прочетете още

READ  Кайри Ървинг може да се присъедини към Нетс още в неделя

Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г., като обеща да промени много от строгите имиграционни политики на бившия президент Доналд Тръмп, републиканския фаворит, но някои усилия бяха блокирани в съда.

Абът каза, че кметът на Ню Йорк Ерик Адамс може да осигури услуги и жилища за новодошлите.

„Надявам се, че той ще изпълни обещанието си да посрещне всички имигранти с отворени обятия, като донесе облекчение на нашите гранични градове“, каза Абът в изявление.

Губернаторът на Аризона Дъг Дюси, друг републиканец, последва примера на Абът и отведе още 1000 души във Вашингтон.

Американските гранични служители са извършили рекорден брой арести по времето на Байдън, въпреки че много от тях преминават повторно. Някои имигранти, които не могат бързо да бъдат депортирани в Мексико или в родните си страни съгласно политиката от ерата на Covid, се допускат в Съединените щати, често за да потърсят убежище в имиграционен съд в САЩ.

„Политически недостатъци“

Офисът на Адамс критикува усилията за автобусен транспорт до Вашингтон през последните седмици, като каза, че някои имигранти се насочват към Ню Йорк и претоварват системата му за приюти за бездомни.

Фабиан Леви, говорителят на кмета, в петък каза, че Абът използва „хората като политически пионки“, наричайки това „отвратително и смущаващо петно ​​върху щата Тексас“.

Леви призова за подкрепа от федералните служители, които „винаги приветстват търсещите убежище с отворени обятия, но ние молим за ресурси, за да помогнем за това.“

Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер в петък нарече инициативата в Тексас „срамна“ и ненужна тежест за данъкоплатците в този щат.

READ  Русия нареди да се предадат украинските сили в Мариупол до неделя сутринта

Разходите за усилията възлизат на 1,6 милиона долара през април и май, а местен филиал на NBC News през юни отчете 1400 долара на пътуване.

Представители на Тексас отказаха да предоставят цената, когато бяха попитани от Ройтерс.

Кметът на Вашингтон Мюриел Баузър каза, че системата за подслон в нейния град се бори с наплива от имигранти и миналия месец призова администрацията на Байдън да изпрати военни части, за да помогне за приемането на мигранти, ход, който разочарова служителите на Белия дом. Прочетете още

Представител на отбраната на САЩ, пожелал анонимност, каза пред Ройтерс, че министърът на отбраната Лойд Остин е отхвърлил искането Националната гвардия на окръг Колумбия да помогне за транспортирането и посрещането на имигранти в града, тъй като това би повлияло на готовността на войските.

Баузър в петък предложи да се изпрати по-целенасочена молба за войски, повтаряйки позицията си, че федералното правителство трябва да се справи с това, което той нарече „нарастваща хуманитарна криза“.

„Ако федералното правителство няма да го направи, трябва поне да се махнат от пътя ни и да ни дадат ресурсите, от които се нуждаем“, каза той пред репортери.

Много мигранти пристигат след дълги и трудни пътувания през Южна Америка.

Хосе Грегорио Фороро, венецуелски имигрант, каза, че е прекосил осем държави, преди да пътува с автобус от Тексас повече от ден. „Бяха 31 дни тук, ходене и езда“, каза той и добави, че е хубаво да си в Ню Йорк, където смяташе, че ще има възможности за работа.

Ню Йорк, „Толкова красиво. Обичам го.“

Репортажи от София Ахмед в Ню Йорк и Тед Хесен във Вашингтон; Допълнителни репортажи от Идрис Али и Джеф Мейсън във Вашингтон, Рошел Чен и Дан Фаустенберг в Ню Йорк; Редактиране от Мика Розенберг и Даниел Уолис

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.