Греъм иска от Върховния съд да блокира показанията му в изслушването за изборите в Джорджия през 2020 г

Сен. Линдзи О. Греъм (RS.C.) поиска от Върховния съд в петък. Избори.

Единодушен състав от трима съдии на Апелативния съд на Съединените щати за 11-ти окръг Четвъртък отхвърли офертата на Греъм Законодателят се опита да блокира призовка от областния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис (D). Действащ сенатор е защитен от свидетелстване на такива изслушвания.

Съдия от окръжен съд каза, че Греъм трябва да се яви, но стесни кръга от въпроси, които прокурорите могат да зададат.

Невъзмутен от решенията на по-долните съдилища, адвокатът на Греъм, Доналд Ф. Маккан, каза пред Върховния съд, „Сен. Греъм щеше да претърпи точно това нараняване, което искаше да предотврати: да бъде съден в щатския съд за своята законодателна дейност и официални действия.

Маккан, бивш съветник на Тръмп, помоли съдия Кларънс Томас, който беше назначен да разглежда спешни искания от 11-ти окръг, да остане поне временно. Той каза, че се очаква Греъм да даде показания „до един месец“.

Томас може да действа по искането сам или да отнесе въпроса до пълния съд.

Класифицираните документи на Мар-а-Лаго съдържаха чувствителни тайни за Иран и Китай

Голямото жури в Атланта, разследващо намесата в президентските избори през 2020 г., вече изслуша показанията на няколко адвокати на Тръмп. Руди ДжулианиДжон Ийстман и Борис Епщайн. Уилис иска да разследва и бившия шеф на кабинета на Белия дом Марк Медоус.

Греъм ще бъде помолен да свидетелства Той се обади на избирателните служители в Джорджия Веднага след като Тръмп загуби изборите от Джо Байдън. Прокурорите твърдят, че Греъм има „уникални познания“ за кампанията на Тръмп и „координираните усилия на няколко държави“ да повлияе на резултатите от изборите в Джорджия и другаде.

READ  2022 Dynasty Fantasy Football Rookie Drafts: Как и къде да изберете пакет за бягане

Но Греъм каза, че действията му са законни законодателни действия, защитени от конституционната „клауза за реч или дебат“. Адвокатите на сенатора казаха, че са били информирани, че Греъм е свидетел, а не мишена на разследването.

Миналия месец съдия от окръжен съд каза, че прокурорите не могат да разпитват Греъм Части от разговори Те са законодателни за установяване на фактите. Но съдията каза, че екипът на Уилис би могъл да проучи координацията с кампанията на Тръмп в следизборните усилия в Джорджия, публични изявления, свързани с изборите през 2020 г., и усилията за „ухажване“ или „стимулиране“ на изборните служители в Джорджия.

Състоянието на големи разследвания, включващи Доналд Тръмп

В своята заповед от четвъртък съставът на 11-ти окръжен съд се съгласи със съдията от по-долната инстанция, че „тези действия не могат да се квалифицират като законодателни действия съгласно разбирането на прецедента на Върховния съд“. Тръмп номинира двама от тримата съдии в панела.

Греъм все още може да отстоява правата си, ако има спор по определени въпроси, отбелязва съдът.

Маккан каза, че делото не трябва да се разглежда без Върховният съд да се произнесе. „Окръжният съд отказа да отмени или поне да забрани този недопустим въпрос – и беглото одобрение на 11-ти окръг, „цитирайки погрешно речта“. Или Дискусионната клауза, която не се позовава или не прилага стандарт за престой и без позоваване на суверенния имунитет — изисква преразглеждане“, пише той.

Маккан каза, че окръжният прокурор може да продължи разследването без Греъм, като разпита „други свидетели, които не са забранени от конституцията на Съединените щати“.

READ  Земетресение с магнитуд 7,3 - Северен Тихи океан, 89 км югоизточно от Сентай, Хоншу-Мияки-кен, Япония в сряда, 16 март 2022 г., в 23:36 ч. (GMT +9)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.