Горски пожари в Северна Калифорния изгарят домове и причиняват наранявания

WEED, Калифорния (AP) — Бързо развиващите се горски пожари в селските райони на Северна Калифорния раниха десетки в петък, унищожиха десетки домове и принудиха хиляди жители да се евакуират, задръствайки пътища през уикенда на Деня на труда.

Пожарът, известен като Пожара на мелницата, е започнал в или близо до имота на Roseburg Forest Products, мелница, която произвежда дървени фурнири. Той бързо изгори в домовете, тласкан от ветрове със скорост 35 мили в час (56 км/ч) и погълна 4 квадратни мили (10,3 км/ч) земя до вечерта.

Ани Питърсън каза, докато седеше на верандата на дома си близо до съоръжението в Роузбърг, „изведнъж чухме голям бум и целият този дим се извиваше към нас“.

Много бързо къщата й и още около дузина пламват. Тя каза, че членове на нейната църква са помогнали на нея и нейния неподвижен син да излезе. „Светът е към края си“, каза той при вида на дим и пламъци.

Също така на много места в района е спряно електричеството. Енергийната компания PacifiCorp съобщи, че около 9000 клиенти, много от които у дома, са останали без ток малко преди 13:00 ч. заради горския пожар.

Няколко души са ранени, каза говорителят на Cal Fire Сузи Брейди.

Алисън Хендриксън, говорител на Dignity Health North State Hospitals, каза, че двама души са били отведени в Mercy Medical Center Mount Shasta. Единият е в стабилно състояние, а другият е преместен в медицинския център на Калифорнийския университет в Дейвис, където има отделение по изгаряния.

Междувременно втори пожар, който избухна на няколко мили северно от пожара на мелницата близо до общността на Газел, изгори 600 акра (243 хектара) и наложи някои евакуации.

READ  Изборите се провеждат във вторник в Южна Каролина, Невада и много други

Губернаторът Гавин Нюсъм обяви извънредно положение за окръг Сискиу и каза, че е осигурена федерална субсидия, „за да се гарантира, че критичните ресурси са налични за борба с пожара“.

Калифорния е в плен на продължителна суша, а сега жестока гореща вълна срива електрическата мрежа, докато хората се опитват да се охладят. Жителите бяха помолени да пестят електроенергия в продължение на три последователни дни през следобедните и вечерните часове, когато консумацията на енергия е висока.

Изменението на климата през последните три десетилетия направи Запада по-горещ и по-сух и учените казват, че времето ще стане по-екстремно и горските пожари ще станат по-чести и разрушителни. През последните пет години Калифорния преживя най-големите и разрушителни горски пожари в историята на щата.

Южна Калифорния имаше два големи горски пожара по-рано през седмицата. Последните заповеди за евакуация за тях бяха отменени около времето, когато избухна пожарът в мелницата в петък следобед. Пламъците се разпространиха бързо и около 7500 души получиха заповед за евакуация, обхващайки малкия град Уийд, на около 250 мили (402 километра) северно от Сан Франциско, и околните райони.

Д-р Дебора Хигър, медицински директор на Shasta View Nursing Center, каза, че всичките 23 пациенти в заведението са били евакуирани, 20 са отишли ​​в местни болници, а трима са останали в собствените си домове, където са поставени болнични легла.

Олга Худ чу огъня на скенера си и пристъпи на предната веранда на къщата си в Уийд, за да види дим, който се издига над следващия хълм.

С порочните ветрове, разкъсващи града в подножието на планината Шаста, тя не изчака заповеди да се евакуира. Опаковала е документите, лекарствата и други неща, каза внучката й Синтия Джоунс.

READ  Оттегляне към войната на правителството на Шанхай; Пекин се фокусира върху масовите тестове

„Плевелите се движат бързо по този начин от вятъра. Лошо е“, каза Джоунс по телефона от дома си в Медфорд, Орегон. „Вятърът от 50 до 60 mph в нормален ден не е необичаен. Като дете бях отнесен в поток.

Домът на Худ в продължение на почти три десетилетия беше пощаден от пожар миналата година и опустошителния пожар в Боулс, който премина през града преди осем години, унищожавайки повече от 160 сгради, предимно домове.

Худ плака, докато обсъждаше пожара от дома на роднина в селцето Гранада, каза Джоунс. Тя не успя да събере снимки, които бяха важни за покойния й съпруг.

Художничката Уилоу Палфри, 82-годишна от езерото Шастина, рисувала в петък следобед, когато нейният внук, член на Калифорнийския магистрален патрул, се обадил, за да я предупреди за бързо движещите се пламъци.

„Той каза: „Не се сдържайте, вземете компютъра си, вземете това, което ви трябва, и излезте от къщата веднага. Идва към вас.“ Така и направих“, каза Палфри.

Тя грабна куфар, пълен с важни документи, вода и своя компютър, iPhone и зарядни устройства и се отправи към вратата.

„Стигнах до философията, че ако имам всички документи със себе си, няма значение какво има в къщата“, каза той.

Тя спря да вземе съседи, които отидоха до църковен паркинг в Монтегю, където бяха паркирани около 40 други превозни средства.

Ребека Тейлър, директор по комуникациите на Roseburg Forest Products в Спрингфийлд, Орегон, каза, че не е ясно дали огънят е в или близо до собствеността на компанията. Голяма празна сграда в края на имота на компанията е изгоряла, каза тя. Всички служители са евакуирани и няма пострадали, каза той.

READ  Апелативният съд в Ню Йорк постанови, че Тръмп, Иванка и Дон-младши трябва да се явят

В завода работят 145 души, но не всички са на смяна по това време, каза Тейлър.

„Опустошени сме да видим как този пожар засяга общността по този начин“, каза той.

В Южна Калифорния пожарникарите напредват в петък срещу два големи горски пожара.

Овладяването на пожара по междущатска магистрала 5 северно от Лос Анджелис се е увеличило до 56% и е повече от 8 квадратни мили (21 квадратни километра), съобщи Cal Fire. В сряда седем пожарникари, работещи при трицифрени температури, бяха откарани в болници за лечение на топлинни заболявания. Всички бяха освободени.

В източния окръг Сан Диего пожарът Border 32 беше намален до по-малко от 7 квадратни мили (18 квадратни километра) и ограничаването се увеличи до 65%. Повече от 1500 души трябваше да евакуират района близо до границата между САЩ и Мексико, когато пожарът избухна в сряда. Всички евакуации бяха отменени до петък следобед.

Двама души са настанени в болница с изгаряния. Унищожени са три къщи и седем сгради.

___

Родригес съобщи от Сан Франциско с репортера на Associated Press Джони Хар. Репортерите от AP Стефани Дацио и Браян Мели в Лос Анджелис също допринесоха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.