Горещ доклад за инфлацията, по-ястребов Фед, акциите падат рязко, тъй като Nasdaq пада с близо 3%

Фондовите пазари паднаха рязко във вторник след ключовото Доклад за инфлацията през август Дойде по-горещо от очакваното, с охлаждане на цените и по-малко агресивен Федерален резерв, който нарани доверието на инвеститорите.

Индустриалният индекс Dow Jones падна с 550 пункта, или 1,7%. S&P 500 падна с 2,1%, докато Nasdaq Composite падна с 2,8%.

Повече от 480 акции в S&P 500 се понижиха, като компанията майка на Facebook Meta загуби 5,5%, а Caesars Entertainment загуби 5,7%.

Докладът за индекса на потребителските цени за август показа по-висока от очакваната инфлация. Дори когато цените на газа паднаха, общата инфлация се повиши с 0,1% за месеца. Базисната инфлация нарасна с 0,6% на месечна база. На годишна база инфлацията е 8,3%.

Икономисти, анкетирани от Dow Jones, очакваха 0,1% спад за общата инфлация, с 0,3% ръст за основната инфлация.

Това е един от последните доклади, които централната банка ще види преди заседанието си на 20-21 септември, където се очаква централната банка да ги представи. Трето поредно повишение на лихвата с 0,75 процента За намаляване на инфлацията. Неочаквано високият отчет за август може да накара Фед да продължи агресивните си повишения по-дълго, отколкото някои инвеститори очакваха.

Тези ходове дойдоха след четири положителни сесии за американските акции, подкрепени отчасти от убеждението на много инвеститори, че инфлацията вече е достигнала своя връх.

„Докладът на CBI беше недвусмислено негативен за пазарите на акции. По-топлият от очакваното доклад означава, че ще получим продължителен натиск от политиката на Фед чрез повишаване на лихвените проценти“, каза Мат Перон, директор на изследванията в Janus Henderson Investors. „Това преобръща всяко „въртене на Фед“, на което пазарите се надяваха напоследък. Както предупреждавахме през последните месеци, все още не сме излезли от гората и ще поддържаме отбранителна позиция с разпределение на капитала и секторите.“

READ  Съобщения на живо: Войната на Русия в Украйна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.