Горбачов: Владимир Путин отрича погребението на бившия съветски лидер

Говорителят Дмитрий Песков каза, че „работният график на Путин няма да му позволи да присъства на церемонията за сбогуване с Горбачов на 3 септември“, а руският президент посети днес Централната медицинска болница, за да положи цветя на ковчега на Горбачов.

Церемонията за сбогуване с Горбачов е насрочена за събота, последвана от погребение същия ден на гробището Новодевичи в Москва.

Не е ясно дали Горбачов, за когото се смята, че е помогнал за прекратяването на Студената война, ще бъде почетен с държавно погребение. В рязък контраст с действията на Кремъл след смъртта на бившия президент Борис Елцин през 2007 г., руското правителство обяви, че няма планове за държавно погребение, когато публикува изявление за смъртта на Горбачов в сряда.

„Ще има елементи на държавно погребение“, каза Песков в четвъртък. „Ще има почетен караул и ще бъде организирана церемония за сбогуване. Правителството ще помогне с организацията“, добави той, без да даде обяснение или подробности как това ще се различава от обикновените държавни погребения.

Горбачов ще бъде погребан до съпругата си Раиса, която почина през 1999 г., съобщи руската държавна медия РИА Новости по-рано тази седмица, като се позова на Фондация Горбачов. Историческото гробище е последното място за почивка на много известни руснаци, включително писателите Михаил Булгаков, Антон Чехов и Николай Гогол, композиторите Сергей Прокофиев и Дмитрий Шостакович и бившите лидери Елцин и Никита Хрушчов.

Горбачов критикува Путин и неговия все по-рестриктивен режим през последните години, докато пътува по света, за да насърчава свободата на словото и демокрацията като част от своята база. Междувременно Путин обвини Горбачов до разпадането на Съветския съюз, което той смята за „най-голямата геополитическа катастрофа“ на 20 век.

Въпреки че Горбачов не коментира решението на Путин да нахлуе в Украйна, неговата фондация призова за мирни преговори, заявявайки, че „няма нищо по-ценно на света от човешкия живот“.

Само шепа съвременни руски лидери не получават държавни погребения. Хрушчов, свален през 1964 г. след опит да отмени сталинските реформи, почина през 1971 г., след като живее в уединение. Накрая честта беше отказана. Погребението му се проведе полутайно, защото съветските власти бяха загрижени за протестите.

READ  Звездата Бетелгейзе имаше безпрецедентна масивна експлозия

Реакцията на Путин при смъртта на Горбачов не би могла да бъде по-различна от тази на Елцин, когото той избра за свой приемник, когато беше малко известен бивш агент на КГБ.

Когато Елцин почина през 2007 г., Путин веднага създаде специална комисия, която организира държавно погребение, обяви национален ден на траур и нареди знамената да бъдат свалени наполовина.

Всички руски телевизионни и радио канали бяха инструктирани да отменят развлекателните програми и наредено да излъчват погребението на живо. Бившите американски президенти Бил Клинтън и Джордж У. Присъстваха десетки чуждестранни високопоставени лица и бивши световни лидери, включително Буш, бившите британски и канадски премиери Джон Мейджър и Жан Кретиен и бившият германски президент Хорст Кьолер.

Световните лидери скърбяха за смъртта на последния лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов

Междувременно Горбачов едва ли ще приеме много чуждестранни VIP гости на погребението си.

Москва забрани на стотици чуждестранни служители да влизат в Русия в отговор на западните санкции, наложени на Русия заради войната й в Украйна.

Сред дългия списък на забранените в момента лидери в страната Президентът на САЩ БайдънДържавният секретар Антъни Блинкен и министърът на отбраната Лойд Остин ще напуснат Британският премиер Борис Джонсън И нейната предшественичка Тереза ​​Мей, както и евентуалният приемник Лиз Тръс, японският премиер Фумио Кишида, канадският премиер Джъстин Трюдо и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.