Големи количества вода бяха открити скрити под Антарктида

Според ново изследване системата на подземните води, открита в дълбоки седименти в западна Антарктида, може да е стабилността на мокрите гъби, което разкрива неизследваната част от региона и може да има последици за това как замръзналият континент реагира на климатичната криза.

„Хората смятат, че може да има дълбоки подземни води в тези седименти, но досега никой не е направил подробни изображения“, каза Клои Густафсън, водещ автор на изследването и следдипломна изследователка в Института Скрипс в Сан Диего, Калифорния. Океанография, в съобщение за новини.

„Антарктида има потенциала да се издигне до 57 метра (187 фута) над морското равнище, така че искаме да сме сигурни, че интегрираме всички процеси, които контролират как ледът тече от континента и в океаните. Подземните води са процес, който в момента е липсват. Проби от леден поток“, добави той по имейл.

Ледът, покриващ Антарктида, не е твърдо цяло. Изследователи в Антарктида откриха стотици взаимосвързани течни езера и реки в леда през последните години. Но това е първият път, когато в седиментите под леда е открито голямо количество течна вода.

Авторите на изследването, публикувано в списание Science в четвъртък, се фокусираха върху 60 мили (96,6 километра). Villains Ice Stream е един от половин дузина потоци на най-големия в света леден шелф на Рос, територия Юкон на Канада.

Густафсон и колегите му начертаха шест седмици покрити със сняг седименти през 2018 г. За да приложи техника, наречена магнитодолорен образ, изследователският екип използва геофизични инструменти, поставени директно на повърхността.

Тази техника може да открие различни нива на електромагнитна енергия, провеждана от лед, седимент, сладка вода и солена вода и да генерира карта от тези различни източници на информация.

READ  Джон Робъртс се присъединява към либералите в критиката на присъдата за „сенчест“.

„Заснехме на около пет километра (3,1 мили) от леда. По-дълбоко“, каза Кери Кий, професор по науки за земята и околната среда в Колумбийския университет.

Колония от ледена риба, открита в Антарктида, е най-голямата рибна порода в света

Изследователите са изчислили, че ако подземните води бъдат извлечени от 100 кв. км (38,6 кв. мили) утайка, тя ще образува езеро с дълбочина от 220 до 820 метра (722 до 2690 фута).

„Емпайър Стейт Билдинг до антената е висок около 420 метра (1378 фута)“, каза Густафсън, аспирант в Земната обсерватория Ламонт-Дохърти на Колумбийския университет.

„В долния край водата ни се изкачва наполовина на Емпайър Стейт Билдинг. В дълбокия край почти две сгради на Емпайър Стейт са подредени една върху друга, което е важно, тъй като подледниковите езера в този район са две до 15 метра (6,6 до 49 фута). ) Дълбочина. Това е като един до четири етажа на сграда на Empire State.“

Как се стигна до там?

Екипът проверява данните от магнитоделуричната станция, която са използвали за картографиране на дъното на леда.

Картирането разкри, че водата е солена с дълбочина, в резултат на това как се е образувала подземната водна система.

Морската вода достига региона през най-топлия период преди 5 000 до 7 000 години, допълвайки утайката със солена морска вода. С напредването на леда нова топяща се вода, произведена от налягане отгоре и триене в основата на леда, се изтласква в горните седименти. Той все още се филтрира днес и се смесва с подпочвените води, каза Кий.

Изследователите казаха, че трябва да се свърши повече работа по последиците от откриването на подземните води, особено във връзка с климатичната криза и повишаването на морското равнище.

Бавното източване на вода от леда в утайката може да предотврати застояването на водата на дъното на леда – действайки като спирачка за движението на леда напред към океана.

Корабът за издръжливост на Ърнест Шакълтън е открит в Антарктида 107 години по-късно

Въпреки това, ако повърхностният лед е тънък, тази дълбока вода може да се повдигне добре, тъй като налягането намалява. Това движение нагоре ще смаже дъното на леда и ще ускори потока му.

READ  Премиерът на Обединеното кралство Джонсън загуби замъка на Лондон заради корупция на местните избори

Уини Сю, асистент в Технологичния институт на Джорджия, пише в дисертация за изследвания, публикувани в науката: . Тя не е участвала в проучването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.