Глобалните акции се възстановяват, но са в седмични загуби

ЛОНДОН, 8 април (Ройтерс) – Европейските акции се повишиха отново в петък, но световните акции бяха в губеща серия за първата поредна седмица, тъй като агресивното повишаване на глобалните лихвени проценти и геополитическите рискове измъчваха инвеститорите.

Глобалният апетит за риск спадна през седмицата, тъй като политиците в рамките на минути от Федералния резерв и Европейската централна банка започнаха да увеличават усилията си за контролиране на инфлацията.

В 08:11 GMT, MSCI Global Equity Index (.MIWD00000PUS)Акциите в 50 страни се търгуват с 0,2%, но поевтиняха с 1,3% за седмицата и са на път за първата седмица на загуби в четири държави.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Паневропейски STOXX 600 (.STOXX) Пазарите в Европа се повишиха с 1,3%, тъй като в четвъртък на Уолстрийт се наблюдава умерено отскок.

Еди Ченг, ръководител на управлението на международните портфейли с множество активи в Allspring Global Investments, каза в петък сутринта, че покачването на европейските акции е „вероятно малко възстановяване“ от низходящата тенденция от седмицата, но инвеститорите все още са оптимисти. Фед вдига лихвите и войната в Украйна.

„Несигурността не е намаляла, тя наистина се увеличава“, каза той, отбелязвайки новите санкции срещу Русия. Европейската комисия във вторник предложи нови санкции срещу Русия, включително забрана за покупките на руски въглища. Прочетете още

Рискът от президентските избори във Франция беше очевиден на пазарите на ценни книжа, тъй като цената на заемите от французите се увеличи в сравнение с общия спад на доходността на основните европейски държавни облигации.

Инвеститорите са загрижени за рисковете от победата на крайнодесния кандидат Марин льо Пен от настоящия президент Еманюел Макрон.

READ  Военни новини между Русия и Украйна: съобщения на живо

„Пазарите ще приветстват успеха на Макрон, защото пазарите ще намалят политическата несигурност и ще поддържат удобно за бизнеса управление“, каза Лале Агонер, старши пазарен стратег в BNY Mellon Investment Management.

Победата на Льо Пен, макар и все още невъзможна, е на ръба на грешката преди първия тур на гласуването в неделя, показват проучванията. Прочетете още

Спредът между френската и германската 10-годишна доходност беше близо до най-широкото си ниво от 54,5 базисни точки от април 2020 г.

На пазарите на облигации в САЩ дългосрочните ценни книжа носят тежестта на разпродажбите тази седмица, тъй като търговците са силно засегнати от понижаването от централната банка на нейните облигационни акции в дългосрочен план.

Референтната 10-годишна доходност се повиши с почти 27 базисни точки тази седмица до 2,6584%, но остана стабилна в началото на европейската търговия.

Щатският долар беше основният бенефициент от нарастващите доходи в САЩ и индексът на долара се повиши за седми пореден ден и е на път за най-добрата си седмица от пет.

Силният долар отново оказа натиск върху еврото и затруднената йена. Японската валута се приближаваше до най-ниското си ниво от години и се бори със 124,00, докато еврото падна до най-ниското си ниво от 7 март насам на 1,0848 долара.

По-рано суровият петрол Brent поскъпна, след като падна под 100 долара за барел. Фючърсите на американския суров петрол се повишиха с 0,8% до 96,76 долара за барел.

Златото се търгува по-ниско при $1,931, но определи печалба от 0,3% за седмицата.

Основните криптовалути записаха малки печалби при търговията с биткойн от 43 813 долара, но все още е на път за втора седмица на спад.

READ  Брилянтният хеликоптер на НАСА отвръща на останките на мистериозния космически кораб от Марс
Глобални акции
Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Доклад от Самюел Индик и Елизабет Хаукрафт; Редактиране от Ник Макфий

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.