Германия преминава към въглища, тъй като Русия спира доставките на газ

Германия планира да намали доставките на руски газ чрез увеличаване на изгарянето на въглища – най-въглеродното изкопаемо гориво по отношение на емисиите.

Bloomberg | Bloomberg | Getty Images

Тъй като ситуацията на газовия пазар в Германия се влошава, най-голямата икономика в Европа ще трябва да ограничи използването на природен газ за производство на електроенергия и да изгаря повече въглища „в средносрочен план“.

Министърът на икономиката Робърт Хебек предупреди в неделя, че ситуацията ще бъде „твърде тясна през зимата“ без предпазни мерки за предотвратяване на недостиг на доставки.

В резултат на това Германия се стреми да компенсира съкращаването на доставките на газ в Русия чрез увеличаване на изгарянето на въглища – най-въглеродното изкопаемо гориво по отношение на емисиите.

„Горчиво е, но е почти неизбежно в тази ситуация да се намали консумацията на газ. Ще направим всичко възможно, за да пестим газ колкото е възможно повече през лятото и есента“, каза Хебек от Зелената партия в изявление. Превод.

„Резервите за съхранение на газ трябва да са пълни през зимата. Това е приоритет“, добави той.

Идва след известно време Заплашително предупреждение Поддържаната от Русия енергийна компания „Газпром“ изрази опасения, че пълните доставки за ЕС могат да бъдат прекратени.

Миналата седмица „Газпром“ заяви, че има допълнително ограничено снабдяване по газопровода „Северен поток 1“ от Русия до Германия под Балтийско море.

Германският министър на икономиката Роберт Хебек каза, че „напрегнатата ситуация и покачващите се цени са пряк резултат от агресионната война на Путин срещу Украйна“.

Image Alliance | Image Alliance | Getty Images

Газпром цитира технически проблем с прекъсването на доставките, заявявайки, че проблемът е причинен от късното връщане на оборудване, обслужвано в Канада от Siemens Energy от Германия.

READ  Регионалната полиция в Киев съобщи, че американски журналист е бил убит от руски сили в Ирбине

Хабеб отхвърли твърдението, като каза, че този ход е политически мотивиран и предназначен да успокои региона и да повиши цените на газа.

Все още не е известно кога газовият поток от „Северен поток 1“ ще се върне към нормалното.

„Нашият продукт, нашите правила“

В пламенните коментари, че алармите може да са били изпратени в европейските столици, главният изпълнителен директор на Газпром Алексей Милър каза в четвъртък, че Русия ще играе по собствените си правила, след като компанията намали наполовина доставките си за Германия.

„Нашият продукт, нашите правила. Ние не играем по правила, които не създаваме“, каза Милър на панелна сесия на Международния икономически форум в Санкт Петербург, според The ​​Moscow Times.

Италия, Австрия и Словакия също обявиха съкращения на доставките от Русия.

Политиците в Европа сега се опитват да попълнят подземните хранилища с природен газ, за ​​да осигурят достатъчно гориво, за да осветят домовете си и да поддържат домовете топли, преди да се върне студът.

ЕС получава около 40% от своя газ по руски тръбопроводи и се стреми бързо да намали зависимостта си от руски въглеводороди в отговор на продължилата месеци офанзива на Кремъл в Украйна.

„Пряк резултат от агресивната война на Путин срещу Украйна е напрегната ситуация и покачването на цените. В това няма нищо лошо. Стратегията на Путин е да ни успокои, да вдигне цените и да ни раздели. Няма да го позволим. Ще се защитаваме. с решителност, прецизност и мислене“, каза Хебек.

Капацитетът на складовите съоръжения в Германия в момента е около 56%, което е по-високо от капацитета за съхранение през същия период на миналата година, каза Хебек.

„Липсващите количества все още могат да бъдат заменени, а резервоарите за съхранение на газ се пълнят на още по-високи цени. Сигурността на доставките в момента е гарантирана, но ситуацията е сериозна“, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.