В огъня на инфлацията Байдън навежда глава пред централната банка и атакува републиканците

Президентът на САЩ Джо Байдън посети Белия дом във Вашингтон на 9 май 2022 г., за да коментира разширяването на високоскоростния достъп до интернет по време на събитието Rose Garden. REUTERS / Кевин Ламарк / Файлова снимка

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

ВАШИНГТОН, 10 май (Ройтерс) – Президентът на САЩ Джо Байдън каза във вторник, че разбира с какво се борят американците под натиск да контролират високата инфлация и че Федералният резерв се опитва да се справи с ключов проблем в своята администрация. .

Президентът посочи факта, че нарастващата инфлация повиши потребителските цени с повече от 8% годишно, стратегически освобождавайки петрол от петролните резерви и оказвайки натиск върху компаниите да предоставят рекордно висока възвръщаемост на потребителите на по-ниски цени.

„Знам, че семействата в Съединените щати са били засегнати от инфлацията“, каза Байдън в изявление на Белия дом. „Всеки американец трябва да знае, че приемам инфлацията много сериозно и това е моят основен вътрешен приоритет.“

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Байдън отдаде нарастването на инфлацията на епидемията от правителството-19, проблемите с веригата за доставки и войната на Русия с Украйна, но каза, че централната банка ще свърши своята работа, за да я контролира. Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти с половин процентен пункт миналата седмица и се очаква да пусне допълнителни повишения през тази година.

Президентът не обяви нови политически мерки в речта си, която дойде ден по-рано от очакваното, тъй като новите данни за потребителските цени показват, че инфлацията ще остане висока до април.

READ  Делфини vs. РЕЗУЛТАТ НА РЕЙВЪНС, ИЗВЪРШВАНЕ: Туа Таговайлоа хвърли шест TD, докато Маями постигна историческо завръщане в четвъртия.
Подуване

Републикански данъчен план

Байдън изостри атаките си срещу републиканците шест месеца преди изборите за Конгрес на 8 ноември, където демократите се надяват да запазят контрола над Сената и Камарата на представителите.

„Републиканският план е да се повишат данъците за семействата от средната класа.

Байдън и висшите служители очакват инфлацията да бъде временна, тъй като цените се покачват през 2021 г., но тя се запази.

Търсенето, предизвикано от държавните разходи и спестяванията, натрупани по време на епидемиите, не съвпадат с гръцките вериги за доставки и недостига на работна ръка, които предизвикват висока инфлация в световен мащаб.

Това създаде политически проблем, тъй като потребителите в САЩ гледат на по-високите сметки за хранителни стоки и газ поради мерките за блокада на руския петрол и газ след инвазията в Украйна, която Русия нарича „специална мярка“.

По-малко от половината от възрастните американци – 44% – са съгласни с президентството на Байдън и разглеждат икономиката като най-важния проблем на нацията, според проучване на Reuters/Ipsos миналата седмица.

Републиканците работят, за да се възползват от проблема на изборите за Конгрес и насърчават мерки, включително облекчаване на ограниченията върху производителите на петрол и газ и намаляване на някои данъци и държавни разходи. Но партията не е одобрила никакъв политически документ, очертаващ стъпките, които ще предприемат срещу инфлацията.

Байдън изостри атаките си срещу републиканците през последните дни, включително отрече, че движението на бившия президент Доналд Тръмп „Направи Америка отново велика“ е сериозно. Прочетете още

Гласоподавателите знаят, че ръководените от републиканците щати са начело на икономическото възстановяване и създаване на работни места и републиканците ще гласуват и нашият доказан дневен ред ще дойде през ноември “, каза Ема Вон, говорител на Републиканския национален комитет.

READ  Протестите избухнаха, след като Маркос се върна на президентския пост на изборите във Филипините

Байдън се насочи към предложението на базирания във Флорида американски сенатор Рик Скот за „Америка за възстановяване“, което ще включва среден минимален данък върху доходите, който ще струва на семейства от средната класа 1500 долара годишно, според Белия дом.

Въпреки че е председател на Националния републикански сенаторски комитет, клонът на кампанията на Републиканската комисия в Сената, Скот казва, че планът е негов. Лидерът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл отхвърли призива на Скот за данък върху американците, които не плащат данък върху доходите и чиито права за социално осигуряване и медицински грижи ще бъдат погубени.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Доклад от Тревър Ханигат и Джеф Мейсън; Допълнителни репортажи от Стив Холанд и Дейвид Морган; Редактиране от Кенет Максуел, Хедър Тимънс и Пол Симао

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.