Върховният съд отхвърля жалбата на round maker за твърдения за рак

Заместител, когато се зареждат действията на статията

Върховният съд във вторник разреши позиция Милиони долари се произнасят срещу известния производител на кръгли хербициди За това, че не е предупредил за рисковете от рак.

Решението на съдиите да не се намесват доведе до хиляди подобни дела срещу Байер. Администрацията на Байдън призова съда да отхвърли искането на компанията, отклонявайки се от позицията на администрацията на Тръмп.

В изявление във вторник компанията заяви, че не приема решението на съда да не разглежда жалбата, добавяйки, че е „убедена, че всеобхватната научна общност и продължаващата положителна обратна връзка от водещи регулаторни органи по света ще осигурят силен основа за успешната защита на кръга.“ В съда, когато е необходимо.“

Случаят е заведен от Едуин Хартман, който е диагностициран през 2015 г. с нелимфом на Ходжкин. Той съди компанията, обвинявайки го, че е причинил рака си, като е използвал Roundup повече от две десетилетия. Той каза, че компанията не е успела да предупреди за рисковете от рак, свързани с активната съставка глифозат.

„Това е дълъг и труден път, за да въздадем справедливост на г-н Хартман. Отнася се за оригиналния производител на хербицида, който е придобит от Bayer през 2018 г.

Агенцията за опазване на околната среда многократно е стигала до извода, че е малко вероятно глифозатът да причини рак при хората. Законите за етикетиране на Калифорния са много строги. След като международен изследователски екип класифицира глифозата през 2015 г. като „потенциално канцерогенен за хората“, държавата се нуждае от предупредителен етикет за пестициди на базата на глифозат. Тази класификация предизвика редица съдебни дела срещу най-широко използвания производител на хербициди в страната.

READ  Резултат на Warriors-Celtics, извлечения: Стивън Къри се завръща към последователна серия с победата в Golden State Game 2.

Апелативен съд потвърди решението на арбитражния съд за 25 милиона долара и разкри, че събирането на Хартман е „значителен фактор“ за неговия рак и че компанията не го е предупредила за рисковете.

Съдът отхвърли констатацията на EPA от ерата на Тръмп, че хербицидите са безопасни

Апелативният съд на САЩ за 9-то правило заяви, че федералният закон не пречи на компания да добавя предупреждение за рак към етикета си. Съдът постанови, че дори ако EPA одобри етикета му, пестицидът може да бъде „фалшиво етикетиран“ и една компания може да спазва федералните и държавни изисквания за етикетиране.

Адвокатите на компанията призоваха Върховния съд да отмени и посочи по-ранни решения, насочени към осигуряване на „последователност в цялата страна в етикетирането на пестициди“. Те казаха, че Калифорния и 49 други щата не могат да „изключат“ докладите на EPA, че е малко вероятно глифозатът да причини рак.

Компанията отбеляза, че Хартман е преустановил използването на Roundup през 2012 г., преди изискването за етикета на Калифорния.

До 2020 г. Bayer се съгласи да плати повече от 10 милиарда долара за уреждане на десетки хиляди искове на САЩ. Компанията заяви, че споразумението не признава неправомерни действия и заяви в изявлението си във вторник, че е спечелила последните четири дела, свързани с Roundabout.

В допълнение, компанията заяви, че преминава от базирани на глифозат продукти за жилищни тревни площи и градини в Съединените щати, „за да управлява риска от случаи в Съединените щати, а не от съображения за безопасност“.

Миналата седмица, соло Решение от 9-та верига Той нареди на EPA да преразгледа своето заключение през 2020 г., че глифозатът не представлява „разумен риск за човека или околната среда“.

READ  Цена на биткойн: Целзий спира да търгува, Счетоводството спира някакво теглене

С консенсус съдия Майкъл Фридланд написа, че констатацията на Тръмп „не е подкрепена със съществени доказателства“ и не отговаря на законовите задължения на агенцията за преглед на въздействието върху околната среда. Площта, в която се използва глифозат в цялата страна, се оценява на три пъти еквивалента на Калифорния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.