Върховният съд отхвърли молбата на Тръмп за влизане в делото Мар-а-Лаго

ВАШИНГТОН (АП) — Върховният съд отхвърли в четвъртък искането на бившия президент Доналд Тръмп да прекрати съдебна битка за претърсване на имение във Флорида от ФБР..

Съдиите не коментираха друго, като отхвърлиха спешната жалба на Тръмп.

Тръмп притисна съда по въпроса за секретните документи, иззети при претърсване на Мар-а-Лаго, разрешено от федерален съдия.

Екипът на Тръмп искаше от съдиите да отменят решението на долната инстанция Позволете на независим арбитър или специален съветник да прегледа приблизително 100 документа с класифицирана идентификация, иззети по време на претърсването на 8 август Мар-а-Лаго.

Ходът от четвъртък изглежда значително намалява потенциалното въздействие на специалния първичен процес за настоящите съдебни наказателни разследвания на класифицирани документи.

Федерален апелативен съд вече възстанови достъпа на отдела до секретни документи, което беше основната цел на разследващите. Решението на Върховния съд гарантира, че специален капитан няма достъп до същите записи, които ФБР и Министерството на правосъдието оценяват, ако има основателни наказателни обвинения.

Миналия месец състав от трима съдии на базирания в Атланта Апелативен съд на САЩ за 11-ти окръг ограничи специалния магистърски преглед до много по-голяма част от некласифицирани документи. Съдиите, включително двама назначени от Тръмп, застанаха на страната на Министерството на правосъдието, което твърдеше, че няма правно основание специалният магистър да извършва собствен преглед на секретни записи.

Но адвокатите на Тръмп заявиха във Върховния съд, че „достъпът до специални главни класифицирани записи е необходим, за да се определи дали документите, носещи класификационни знаци, всъщност са класифицирани и дали тези записи са лични записи“. или президентски записи.“

Министерството на правосъдието подаде иск във Върховния съд, че искът на Тръмп е неоснователен.

READ  Борис Джонсън беше подложен на натиск след поражението на изборите в Обединеното кралство

ФБР съобщи, че е иззело около 11 000 документа по време на обиска. Екипът на Тръмп поиска от съдия Айлийн Кенън във Флорида да назначи специален майстор, който независимо да прегледа записите.

След това Кенън назначи старши съдия от Бруклин, Реймънд Диъри, да прегледа записите и да отдели тези, които биха могли да бъдат защитени от привилегия адвокат-клиент и искове за административна привилегия. Министерството на правосъдието възрази срещу възможността на Диъри да преглежда класифицирани записи, което накара 11-та окръг да застане на страната на отдела.

Отделът обжалва цялото решение на Кенън пред 11-ти окръг.

___

Авторът на Associated Press Ерик Тъкър допринесе за този доклад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.