Върховният съд на САЩ отказа да разреши промяната на Байдън в прилагането на имиграционните мерки

Мигранти от Централна и Южна Америка вървят по черен път след пресичане на река Рио Гранде от Мексико в Съединените щати на 16 юли 2022 г. в Рома, Тексас, САЩ. REUTERS/Адреес Латиф

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

ВАШИНГТОН, 21 юли (Ройтерс) – Върховният съд на САЩ отказа в четвъртък да възстанови политиката на президента Джо Байдън, която измести фокуса на правоприлагането на имиграционните органи в САЩ към заплахите за обществената безопасност.

С 5-4 гласа съдиите отхвърлиха искането на администрацията на Байдън да блокира решението на федерален съдия, което забранява на имиграционните служители да прилагат насоки за прилагане, докато съдебният спор относно законността на политиката продължава. Но съдът каза в кратка заповед, че ще ускори обжалването на администрацията на Байдън и ще изслуша устните аргументи през декември.

Политиката на Байдън е отклонение от по-твърдия подход, възприет от републиканския предшественик на президента Демократ, Доналд Тръмп, който се стреми да разшири обхвата на имигрантите, подлежащи на арест и отстраняване. Байдън встъпи в длъжност миналата година, обещавайки по-хуманен подход към имиграцията.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

При обявяването на новите насоки през септември миналата година администрацията на Байдън отбеляза, че американските служители отдавна разчитат на определянето на приоритетите за прилагане поради 11-те милиона имигранти, живеещи нелегално в страната.

Политиката ще даде на агенциите по-голяма свобода на преценка при разглеждане на индивидуалните обстоятелства и приоритизиране на заплахите за националната сигурност или обществената безопасност.

Републиканците критикуваха администрацията на Байдън, като казаха, че по-малкото задържания и депортации са насърчили повече незаконно преминаване на границата.

READ  Серина Уилямс отпадна от Мастърса в Синсинати след загуба с 6-4, 6-0 от Ема Радугану.

Тексас и Луизиана съдиха политиката на Байдън във федералния съд в Тексас с аргумента, че според федералния закон служителите нямат свобода на преценка и са длъжни да задържат имигранти, които извършват широк спектър от престъпления или които са били изведени.

Окръжният съдия на САЩ Дрю Типтън се съгласи на 10 юни, суспендирайки политиката в цялата страна. Типтън беше назначен от Тръмп. Прочетете още

На 6 юли базираният в Ню Орлиънс 5-ти окръжен апелативен съд на САЩ отказа да спре изпълнението на решението на Tipton в очакване на обжалване.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Репортаж от Андрю Чунг и Лорънс Хърли; Редактиране от Лесли Адлер и Джонатан Отис

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.