Върховният съд на Джорджия разрешава предсрочно гласуване в събота след празникаCNN

Върховният съд на Джорджия в сряда отказа Отхвърляне на спешно искане на републиканците да попречат на окръзите да гласуват по-рано в събота.

Окръзите в Джорджия не са задължени да гласуват предсрочно в събота, но мнозина казаха, че ще го направят, след като демократите успешно съдиха държавни служители, които казаха, че предсрочното гласуване в събота след Деня на благодарността е незаконно.

На балотажа на 6 декември срещу републиканеца Хершел Уокър, сенатор. Този ход беше победа за демократите, включително Рафаел Уорнок. Три групи на републиканците се опитаха да блокират гласуването в събота след Деня на благодарността.

В решение с едно изречение Върховният съд на Джорджия отхвърли спешна петиция, подадена от Републиканския национален комитет, Републиканската партия на Джорджия и предизборния клон на Републиканската партия в Сената.

Републиканците твърдяха, че гласуването в събота ще наруши държавния закон и ще облагодетелства крепостите на демократите, създавайки „несправедлива система, при която някои окръзи гласуват на 26 ноември, а други не“.

В отговор кампанията на Уорнък и демократичните групи твърдят, че най-малко 19 окръга на Джорджия – включително значителен брой републикански гласоподаватели – вече са гласували в събота. Те твърдят в съдебно дело, че прекратяването на гласуването на тази късна дата би било „разрушително“ и „допълнително объркващо за избирателите“.

Изборите с високи залози между Уорнок и Уокър привличат големи долари и големи имена в щата Бийч. Бившият президент Барак Обама е готов да замени Уорнък следващата седмица.

Ако Уорнък спечели преизбирането, демократите ще спечелят 51 места в 100-членната камара и няма да се налага да действат съгласно сегашното споразумение за споделяне на властта, което разчита на вицепрезидента Камала Харис да променя гласовете в полза на демократите.

Тази история е актуализирана с допълнителна информация.

READ  Съобщения на живо: Войната на Русия в Украйна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.