Върховният съд забрани закона на Тексас за „цензурата“ на социалните медии

Досега никой не успя да изпрати идеалното решение, което не е странно.

Забраната беше постановена от главния съдия Джон Робъртс, съдиите Стивън Прейри, Соня Сотомайор, Брет Кавано и Ейми Кони Барет, които отмениха решение на 5-ти окръг, което отмени по-ранна забрана от Тексаския окръжен съд. Окръжният съд все още не се е произнесъл по основните основания и конституционност на делото.

Съдия Самюел Алито Написа отказа Към него се присъединиха съдиите Кларънс Томас и Нийл Корш. Въпреки че съдия Елена Гаган отрече обвиненията, тя не се присъедини към опозицията на Алито, нито обясни собствените си мотиви.

закон, HB 20Социалните медии могат драстично да променят начина, по който компаниите работят.

„Насърчаваме се, че тази атака срещу правата на Първата поправка ще бъде спряна, докато съдът не оцени напълно последиците от закона за неправомерно поведение на Тексас“, каза Матю Шрайер, президент на Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия, която подаде петицията. Неговите членове включват Facebook, Twitter и Google.

Алито написа в протеста си, че не е развил „твърда гледна точка по иновативните правни въпроси“, поставени от решението на Тексас да се справи с „променящите се социални и икономически условия“, които възприема.

„Не е ясно как сегашните ни прецеденти за ерата на интернет се прилагат към големите компании за социални медии, но Тексас твърди, че законът му е допустим според нашия иск“, пише той.

Той каза, че в този момент „не се чувства комфортно“ от намесата на Върховния съд и че 5-ти район би искал да му бъде позволено да коментира – което се очаква през следващите седмици – поне заради ограничителната заповед на окръжния съд.

READ  Блинкен казва, че стратегията на Китай е за ред, основан на правила, а не за "нова Студена война"

„Тексас не се нуждае от предварително одобрение от федералните съдилища, преди законите му да влязат в сила“, пише той.

Министерството на технологиите и неговите поддръжници, включително групи, представляващи NAACP и LGBTQ, предупредиха, че законът може да отприщи реч на омразата, насилствена реторика и друго екстремистко съдържание – което може да се счита за „гледи“ на такива сайтове. Facebook, Twitter и YouTube.

Законът на Тексас, подписан от губернатора Грег Абът през септември, е едно от няколкото усилия на републиканците в целия щат в социалните медийни платформи, за които се твърди, че цензурират консервативните възгледи.

Флорида има подобен закон за социалните медии (SP7072) Този 11-ти окръжен апелативен съд на САЩ Миналата седмица беше противоконституционна, като се твърди, че нарушава техните права по Първа поправка към аргументите на техническите бизнес групи. Подобни законопроекти бяха внесени в законодателните органи в контролираните от Републиканската партия Мичиган и Джорджия.

Алито изглежда беше съгласен с аргументите на главния прокурор на Тексас Кен Пакстън, че Върховният съд е потвърдил предишни закони, изискващи публично оповестяване от компаниите. Части от HB 20 трябва да разкриват публично как компаниите за социални медии с 50 милиона или повече активни потребители месечно модерират съдържание и използват търсене, класиране или други средства. Алито написа, че отхвърлянето на изискванията за разкриване на HB 20 може да има „далечещи последици за други разкривания, изисквани от федералното и щатското законодателство“.

Оставането е удар за Пакстън, който изрази мнение, че компании като Twitter и Facebook цензурират консерваторите онлайн.

Крайно десни политици – включително бившият президент Доналд Тръмп и депутатите. Марджъри Тейлър Грийн (R-Ga.) – Възгледите им са несправедливо потискани онлайн, като много либерали твърдят, че компаниите не правят достатъчно, за да премахнат речта на омразата и друго екстремистко съдържание. Те твърдят, че компаниите за социални медии не вземат решения, които ограничават съдържанието въз основа на политика Намерен е анализ на POLITICO Някои от най-ангажираните публикации са от консерваторите.

READ  „Трудно е да се повярва, че това наистина се случва“: Шанхай премахва държавното заключване

Външни правни експерти са на мнение, че разделното решение на Върховния съд може да наложи съдът в крайна сметка да реши случая.

Уили Джей, президент на Върховния съд и апелативен адвокат в адвокатска кантора Goodwin, каза, че обстоятелствата 5 от кръг 11 показват, че „Върховният съд всъщност може да бъде дело, което може да преразгледа основателността“. Това може да е важно за мнозинството от петима съдии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.