Второ голямо изтичане на информация от Върховния съд на САЩ изисква разследване

Вашингтон, ноем. 19 (Ройтерс) – Бивш лидер против абортите каза, че е бил информиран предварително за изхода от забележително дело във Върховния съд на САЩ от 2014 г., свързано с контрацептиви, съобщи New York Times. Все още се люлее от разпространението на забележителното решение за правата на аборт.

The Times Rev. Цитиран от Роб Шенк.

Alito написа това мнение на мнозинството, както и Roe v. Неотдавнашно становище, което отмени решението на Уейд, беше едновременно победа за религиозната десница.

В писмо до главния съдия Джон Робъртс и в интервю за The Times, Schenck, който ръководи евангелска организация с нестопанска цел във Вашингтон, обсъжда Burwell v. Той каза, че е бил информиран предварително за решението на Хоби Лоби. права, пише вестникът.

Шенк използва знанията си за решението, за да подготви кампания за връзки с обществеността, а Times казва, че той също ще спечели делото срещу президента на Hobby Lobby, верига магазини за занаяти, управлявана от християни евангелисти.

Алито каза в изявление, че всяко твърдение, че той или съпругата му са изнесли решението от 2014 г., е „абсолютно невярно“.

Нито Шенк, нито главният съдия Робъртс отговориха веднага на исканията за коментар.

Сенатор Дик Търпин, демократ и председател на съдебната комисия на Сената, каза в писмено изявление, че комисията разглежда обвиненията. Той призова Конгреса да приеме висящо законодателство, което ще създаде кодекс за поведение на Върховния съд. От съдиите, които понастоящем са във Върховния съд, не се изисква да следват задължителните протоколи за съдиите в по-долните федерални съдилища, което Дърбин нарече „неприемливо“.

Американският представител Монтере Джоунс, демократ от Ню Йорк, написа в Twitter: „Днешната публикация на NY Times категорично предполага, че съдия Алито е изпуснал мнение от 2014 г. на Hobby Lobby и описва конспирация на крайнодясната донорска класа за влияние върху Върховен съд. Съдии, съдебната комисия на Камарата на представителите ще разследва това, докато не можем. „трябва.“

READ  Директни съобщения: Русия окупира Украйна

Браян Фалън, изпълнителен директор на прогресивната съдебна група Demand Justice, каза, че докладът на The Times е „най-новото доказателство, че републиканските съдии в съда са малко повече от политици в мантия“.

„Признаването, че имате проблем, е първата стъпка към възстановяването. В SCOTUS проблемите са дълбоки“, написа в Twitter американският сенатор Шелдън Уайтхаус, демократ от Роуд Айлънд.

Съдът под лупа

Проект на становището на мнозинството за отхвърляне на Roe, което отменя пет десетилетия права на аборт, изтече през май, което предизвика проверка на практиките на съда, които критиците обвиниха в политизиране на консервативното му мнозинство. Общественото одобрение на съда е на най-ниското ниво, според проучвания на общественото мнение.

Алито нарече изтичането на информация за Роу, което беше потвърдено при обявяването на решението през юни, „грубо предателство“.

The Times цитира Шенк като работещ години наред, за да стигне до съда и в началото на юни 2014 г. е вечерял със своите звездни дарители, двойката Доналд и Гейл Райт от Охайо, съдията Алито и съпругата му Марта. Ан.

Шенк каза, че един от Райт му е казал, че Алито е написал становището на Hobby Lobby и че то ще бъде благоприятно за него, каза The Times. В решението, обявено три седмици по-късно, се казва, че разрешаването на семейни фирми да плащат за контрацептивна застраховка нарушава тяхната религиозна свобода.

В изявлението си Алито каза: „Заключението на решението по делото Entertainment Lobby или твърдението, че правата са приписани от мен или жена ми на мнението на съда, е напълно невярно.“

„Съпругата ми и аз се запознахме с Райт преди няколко години поради силната им подкрепа за Историческото дружество на Върховния съд и оттогава имаме случайни и чисто социални отношения“, се казва в изявлението на Алито.

READ  Харисън Форд прави емоционално завръщане във франчайза "Индиана Джоунс".

„Никога не съм открил опит от страна на Райт да получат поверителна информация или да повлияят на каквото и да било, официално или лично, и ако го бяха направили, щях категорично да се противопоставя.“

Гейл Райт в телефонно интервю отрече да е получавала или изпращала подобна информация, съобщава Times.

Тя не можа да бъде открита веднага за коментар.

Репортаж от Мат Спеталник, Лаура Саникола и Нейт Реймънд; Редактиране от Даниел Уолис

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.