Войната Русия-Украина: Най-новото – The New York Times

дълг…Никол Тунг за Ню Йорк Таймс

БРЮКСЕЛ — Има толкова много движещи се части от сделката за зърното, постигната от Русия и Украйна, че официални лица не смятат, че дори е възможно до средата на юни, поне докато войната продължава и доверието между страните е толкова ниско.

Какво трябва да знаем за проблема със зърното и как да го решим сега.

Защо украинското зърно е заседнало в страната?

След като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, тя разположи военни кораби край черноморското крайбрежие на Украйна. Украйна минира тези води, за да предотврати руска морска атака. Това означава, че пристанищата, използвани за износ на украинско зърно, са блокирани за търговско корабоплаване. Русия също претърси житниците, като разряза зърнените полета и унищожи складовете за зърно, за да не може да се прибере реколтата.

дълг…Тайлър Хикс/Ню Йорк Таймс

Как протича операцията?

Украински капитани ще разтоварват натоварени със зърно кораби от пристанищата Одеса, Южно и Черноморск.

Съвместен команден център с представители на Украйна, Русия, Турция и ООН ще следи незабавно всяко движение на флотилиите в Истанбул.
Забележка: Стрелката показва общата посока на движение; Това не е представителство

Правилният път. Източник: Европейски и други държавни органи

Забележка: Стрелката показва общата посока на движение; Това не е представителство

Правилният път. Източник: Европейски и други държавни органи

READ  Арестуван е сериен убиец от Стоктън, „убийствен поход“


Корабите влизат в турски води, инспектират се от съвместен екип от турски, ООН, украински и руски служители, след което доставят товара си до дестинации по света, преди да се върнат в Украйна за нова инспекция от съвместния екип.

Споразумението уточнява, че основната отговорност на инспекционния екип е да проверява „неразрешени товари и персонал на кораби, влизащи или напускащи украински пристанища“. Руско искане е връщащите се кораби да не носят оръжие за Украйна.

Страните се съгласяват корабите и пристанищните съоръжения, използвани за техните операции, да бъдат защитени от военни действия.

Очаква се този ход да позволи бързо изпращане на пет милиона тона зърно на месец. При тази скорост, като се има предвид, че 2,5 милиона тона вече се транспортират по суша и река до съюзниците на Украйна, запас от близо 20 милиона тона трябва да бъде изчистен в рамките на три до четири месеца. Това ще освободи място в складовете за новата реколта, която вече е в ход в Украйна.

Какви са рисковете?

Не беше договорено широко примирие, така че корабите щяха да плават през зоната на войната. Атаките в близост до корабите или пристанищата, които използват, биха могли да провалят договора. Друг риск е нарушаване на доверието или несъгласие между инспекторите и съвместните командващи служители.

Ролята на ООН и Турция е да посредничат при подобни различия на място и да наблюдават и изпълняват споразумението. Споразумението е валидно за 120 дни и ще бъде подновено, съобщиха от ООН.

дълг…Сергей Попок/Агенция Франс Прес – Гети изображения

Ще реши ли незабавно световния глад и ще намали цените на храните?

Не. Глобалният глад е постоянен проблем, причинен от лошото разпространение и манипулирането на цените на храните, което засяга части от света година след година. Често се усложнява от конфликти и се влияе от изменението на климата. Войната в Украйна, която произвежда по-голямата част от световната пшеница, постави тежко бреме върху мрежите за доставка на зърно, повишавайки цените и подклаждайки глада.

READ  Третият тест на мегаракетата на НАСА се провали поради изтичане на водород

Длъжностни лица казват, че сделката ще позволи на Сомалия да увеличи доставките на пшеница в рамките на седмици, да избегне глада и да доведе до постепенно намаляване на световните цени на зърното. Но като се има предвид крехкостта на сделката, пазарите на зърно едва ли скоро ще се върнат към нормалното си състояние.

Какво има за Русия?

Русия също е основен износител на зърно и торове и споразумението трябва да улесни продажбата на тези продукти на световния пазар.

Кремъл многократно е заявявал, че не може да изнася запасите си поради санкциите, наложени от САЩ и ЕС.

Мерките всъщност не засягат тези стоки, но частни корабни компании, застрахователи, банки и други предприятия не са склонни да помогнат за износа на зърно и торове за Русия, опасявайки се, че могат да бъдат изправени пред санкции или че правенето на бизнес с Русия може да навреди на репутацията им. .

Успокояващо е, че на 21 юли Европейският съюз издаде правно разяснение на своите забрани, като каза, че различните банки и други компании, участващи в търговията със зърно, всъщност не са забранени.

Въоръжен с подобни обещания от Съединените щати, той преговаря с частния сектор и ООН каза, че трябва да вземе инерцията от Русия – особено руското пристанище Новоросийск.

Корекция:

22 юли 2022 г

По-ранна версия на тази статия неправилно описва процеса, чрез който Украйна и Русия се споразумяха за корабите със зърно. Корабите ще превозват товара си до различни дестинации и ще се връщат в украинските пристанища, преди да спрат за проверка в Турция. Техният товар не трябва да се разтоварва в Турция, за да бъде транспортиран до местоназначението им с други кораби.

READ  Стив Банън беше признат за виновен в неуважение към съда на 6 януари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.