Военни новини между Русия и Украйна: съобщения на живо

Брюксел – Съединените щати и Европейската комисия обявиха в петък нова съвместна работна група за намаляване на доверието на Европа в руските изкопаеми горива, тъй като Западът очаква Русия да накаже повече за агресията си срещу Украйна.

Президентът Байдън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заявиха, че работната група ще работи за гарантиране на енергийната сигурност в Украйна и ЕС.

Белият дом казва, че САЩ ще увеличат износа си на втечнен природен газ (LNG) за Европа с най-малко 15 милиарда кубически метра тази година и очаква да увеличат това количество през следващите години.

Работната група ще се председателства от представител на Белия дом и председателя на Европейската комисия.

Партньорите също ще предприемат стъпки за диверсификация на доставките на втечнен природен газ, за ​​да отговарят на техните климатични цели, включително намаляване на интензивността на парниковите газове на новата инфраструктура за втечнен природен газ. Партньорите ще работят за намаляване на търсенето на природен газ в дългосрочен план, включително ускоряване на планирането и одобрението на проекти за възобновяема енергия.

Съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан каза в сряда, че подпомагането на Европа да намали зависимостта си от Русия е „основен приоритет“ и че Съединените щати вече пренасочват товарите, за да увеличат доставките на газ за Европа.

Останалата Европа Русия е силно зависима от износа на газ В някои източноевропейски страни Русия изразходва 70 или 80 процента от горивата си, стимулирайки икономиката си. Европейската комисия предложи планове за намаляване на вноса на газ от Русия с две трети по-рано този месец, но този ход остава амбициозен на фона на логистичните предизвикателства за диверсификация на европейските енергийни ресурси.

READ  МААЕ разследва руснаци, бягащи от Чернобил поради лъчева болест | Украйна

Повечето експерти смятат, че Европа е на години от това да стане зависима от производството на енергия от възобновяеми източници, което създава краткосрочно търсене на традиционни енергийни източници. Производството на втечнен природен газ в САЩ – което може да се доставя, тъй като природният газ е толкова малко охладен – се очертава като очевидно потенциално спиране, но е трудно да се получи достатъчно LNG, за да се компенсира драматичният спад на руския внос на природен газ.

Пейджър репортаж от Варшава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.