Висши законодатели призоваха DHS IG да се оттегли от разследването на липсващите текстове, цитирайки доклад на CNN.

Председателят на надзорната комисия на Камарата на представителите Каролин Малони и председателят на вътрешната сигурност на Камарата на представителите Бени Томпсън повториха призива си генерален инспектор Джоузеф Гафари да се оттегли в писмо в понеделник. Важно разследване, проведено от вашия офис.“

Малоуни и Томпсън изискват препис от интервюта с ключов персонал на DHS IG. CNN за първи път съобщи, че главните инспектори на DHS са изоставили усилията си да възстановят изчезналите текстови съобщения на Сикрет сървис през юли 2021 г., година преди Куфари да изрази загриженост относно прозрачността на Сикрет сървис и DHS пред комисиите за надзор на Конгреса.

„Комисиите са получили нови доказателства, че вашата служба може тайно да е изоставила усилията си да събира текстови съобщения от Тайните служби преди повече от година“, се казва в писмото. „Тези документи също показват, че вашият офис може да е предприел стъпки, за да прикрие размера на липсващите записи, което поражда допълнителни опасения относно способността ви да изпълнявате независимо и ефективно задълженията си като главен инспектор (IG).“

Групите изискват съобщения и документи до понеделник, вариращи от кореспонденция, свързана с всяко решение да не се събират или извличат текстови съобщения до съобщения, свързани с уведомяване на Конгреса.

Демократическият сенатор от Илинойс Дик Дърбин повтори в понеделник, че Министерството на правосъдието трябва да разследва липсващите текстови съобщения.

„Става въпрос за унищожаването на ключови доказателства за епизода от 6 януари, независимо дали е за епизода от 6 януари или не. Главният инспектор Джоузеф Гафари не можа да получи информацията, която трябваше да бъде предадена от администрацията. Той не я докладва правилно на Конгреса или на агенцията, за която работеше, а 6 януари е нещо важно, когато става дума за исторически записи. Можехме да подправим доказателствата и той го третира като рутинно събитие, подчертано“, каза Турбин пред Дан Лемън от CNN .

READ  Ледникът на Туейтс от "страшния съд" се топи по-бързо от предполагаемото

В изявление за CNN, говорител на главния инспектор на Министерството на вътрешната сигурност каза, че „не обсъжда текущи административни прегледи и не потвърждава или коментира съществуването на криминални разследвания“.

Кучето пазач се защитава

Въпреки това във вътрешен имейл до служителите, получен от правителствената програма за надзор, споделен със CNN, Куфари се защити и ги похвали за работата им на фона на „нападение от неоправдана критика“.

„През последните две седмици DHS OIG беше обект на огромно количество публични спекулации“, каза Куфари на персонала в имейл, получен от Програмата за правителствен надзор и споделен с CNN.

„Поради насоките на главния прокурор на САЩ и стандартите за качество, не винаги можем да отговорим публично на погрешни твърдения и дезинформация относно нашата работа“, пише той. „Много се гордея с издръжливостта, която намерих в лицето на този натиск от неквалифицирана критика.

Имейлът, изпратен в 14:28 ч. в понеделник, дойде малко преди ключови демократи в Камарата на представителите да обвинят офиса на Гафари в манипулиране и пропускане на информация за разследване на текстовите съобщения на Сикрет сървис и висши служители на DHS.

Писмото показва имейл от 27 юли 2021 г. от заместник-генералния инспектор на DHS Томас Кайт до старши служител за връзка на DHS Джим Крамбакър. Кайт е един от служителите, които екипът сега иска да интервюира.

„Джим, моля, използвай този имейл като ориентир за нашия разговор [United States Secret Service] „По отношение на събитията от 6 януари“, се казва в имейла, според писмото.

Писмото потвърждава доклад на CNN, че разследването на текстовите съобщения е възобновено през декември 2021 г.

READ  Украйна призовава за демилитаризирана зона около обстрелваната АЕЦ

Кайт също така премахна „ключов език“ от меморандум от февруари до DHS, който подчертава важността на текстовите съобщения за разследването на генералния инспектор, казаха законодателите в писмо от понеделник. В оригиналната бележка се отбелязва, че повечето компоненти на DHS не предоставят исканата информация и че съдържанието на текстовото съобщение е „критичен източник на информация за преглед на DHS OIG“, но окончателната версия казва, че е получила отговори за обратното. Писмо.

„Тези документи показват, че не само вашата служба не е уведомила Конгреса повече от година, че липсват важни доказателства от това разследване, но че вашият висш персонал умишлено е избрал да не преследва тези доказателства и след това е предприел стъпки да ги прикрие, докато тези провали“, се казва в писмото.

Той цитира липсващи текстови съобщения за двама висши служители на вътрешната сигурност при бившия президент Доналд Тръмп – изпълняващ длъжността секретар Чад Улф и изпълняващ длъжността заместник-секретар Кен Кучинели. Службата на генералния инспектор знаеше през февруари, че информацията, получена от групата, е недостъпна, но не уведоми Конгреса. CNN се обърна към Кучинели за коментар.

Последният обрат в историята

Писмото от понеделник е още един обрат в продължаващата сага с изчезналите съобщения от 6 януари. Бележките, получени от CNN, показват, че Министерството на вътрешната сигурност многократно е напомняло на работниците да се съобразяват с генералния инспектор и свързаните с него комисии на Хил.

След като офисът на генералния инспектор изрази загриженост относно спазването на исканията до министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоргас, секретарят издаде бележка от септември 2021 г. до служителите, изискваща служителите да сътрудничат при интервюта и да предоставят информация.

READ  Джо Байдън е близо до обявяването на поредното голямо освобождаване на петролни резерви на САЩ

„Департаментът се ангажира да подкрепя работата на OIG. От служителите на DHS се очаква да сътрудничат при одити, инспекции, разследвания и други разследвания на OIG. Всеки опит да се скрие информация или да се възпрепятства важната работа на OIG е в противоречие със заповедите на отдела и ще доведе с тежки последствия“, се казва в бележката.

По-късно, през октомври 2021 г., главният съветник на DHS Джонатан Майер публикува бележка на 6 януари 2021 г., в която се посочва, че службата си сътрудничи с Избрания комитет на Камарата на представителите, разследващ бунта на Капитолийския хълм.

„Следователно нареждам на отдела и неговите съставни части да отговарят бързо и изцяло на всички искания на избрана комисия“, се казва в бележката. „Такова сътрудничество и прозрачност са от съществено значение за задължението на Министерството да защитава нашата нация и нейните основни демократични принципи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.