Вижте последния тест на свободна практика на ракетата Artemis Moon

Четвъртият опит за последното предварително изпитание на ракетата започна в събота, а горивото на ракетата се очаква да започне в понеделник сутринта.

Решаващият тест, наречен репетиция с мокър костюм, симулира всеки етап от изстрелването, без ракетата да напуска стартовата площадка в космическия център Кенеди във Флорида.

Процесът включва зареждане на Supercold задвижване, стартиране на пълна симулация на обратното броене, нулиране на часовника за обратно отброяване и филтриране на ракетните резервоари.

Резултатите от мократа генерална репетиция ще определят кога Артемида I без екипажа ще започне процеса на излизане отвъд Луната и завръщане на Земята. Мисията ще стартира проекта на НАСА Artemis, който ще върне хората на Луната и ще изведе първата жена и първия човек на лунната повърхност през 2025 г.

Предишните три опита за мокра генерална репетиция през април се провалиха, като приключиха преди ракетата да бъде напълно заредена поради различни течове. По-късно НАСА каза, че те са коригирани.

Екипът на НАСА търкулна 322-футовата (98-метрова) ракета Artemis I, включително космическата система за изстрелване и космическия кораб Орион, до стартовата площадка в космическия център Кенеди във Флорида на 6 юни.

Мокра генерална репетиция: какво да очаквате

Мокрите генерална репетиция започна в 17:00 ET събота с „повикване на станциите“ – когато всички екипи, участващи в мисията, дойдоха на бюрата си и обявиха, че са готови да започнат тестването и двудневния старт. Обратно броене.

През уикенда ще започне подготовката за зареждане на екипажа на Артемида в централната и горната степен на ракетата.

В момента има изглед на живо на ракетата уебсайт на НАСАС периодични коментари.

Резервоарството беше спряно в понеделник сутринта поради установен проблем в резервното снабдяване с газообразен азот. Освобождаващият панел замени клапана, който причини проблема. За да се гарантира, че резервното захранване работи според очакванията, то е преобразувано в основното за днешния тест.

READ  Данък на Тръмп: Комитетът по начините и средствата на Камарата може да има записи

ET спря в 21:28ч. Течният кислород беше охладен до минус 297 градуса по Фаренхайт (минус 182 градуса по Целзий), а течният водород беше използван за запълване на централната част, преди да достигне горната част на ракетата. Вентилацията от ракетата се вижда през целия процес.

Централното ниво беше предимно претъпкано и след 14:00 екипът запълни режийните, когато имаше няколко проблема.

Екипът, открил изтичането на водород по време на бързото изключване за основния етап, го ремонтира. Те спряха да се пълнят с течен кислород от най-високо ниво след превишаване на измерванията на налягането. Налягането се намалява, за да може течността да се зареди с кислород.

Нещо малко тревно огънче от факела, изгорено от пламъците на излишния течен водород пропан от ракетата, гори към черен път. Екипът следи пожара на тревата и не очакваше той да стане проблем, защото огънят ще бъде потушен, когато стигне до черния път.

Бройте отдолу

Двучасовият тестов прозорец ще започне по-късно, като екипът на Artemis се насочи към първото обратно броене до 16:38 ET. Поради забавяне на резервоара.

Първо, членовете на екипа Преминете през обратното броене за 33 секунди, преди да започнете и спрете цикъла. Часовникът ще бъде нулиран; След това обратното броене ще се рестартира и ще работи за около 10 секунди преди стартиране.

„По време на теста екипът може да има необходимото обратно отброяване, за да провери условията, преди да рестартира обратното отброяване или да го удължи извън тестовия прозорец, ако е необходимо и ако доказателствата позволяват“, според актуализация на уебсайта на НАСА.

Чарли Блекуел-Томпсън, директор по изстрелването на Artemis на програмата на НАСА Exploration Ground Systems, каза на пресконференция в сряда, че предишните репетиции на мокри дрехи вече са завършили няколко цели за подготовка на ракетата за изстрелване.

READ  NFL Draft: Seattle Seahawks 2021 Untrapped Free Agent Signature Tracker

„Надяваме се да ги завършим до този момент и да получим операции по криогенно натоварване с номера на терминали“, каза той. „Нашият екип е готов да тръгне и с нетърпение очакваме да се върнем за този тест.“

От 23 до 29 август и от 2 до 6 септември екипът на мисията проучва възможни прозорци за изстрелване за изпращане на Артемида I на Луната в края на лятото. И отвъд.

След като стекът на ракетите Artemis приключи репетицията си с мокър костюм, той ще се върне в сградата за сглобяване на превозни средства на Космическия център, за да изчака Деня на ракетите.

Екипът на Artemis има дълга история зад стриктното тестване на нови системи преди стартирането и се сблъсква с много преживявания, включително екипите на Apollo и Shuttle-time, включително множество опити за изпитания и закъснения.

„Няма нито един човек в борда, който да се отклонява от отговорността да управлява и доставя нас и нашите изпълнители, тоест изпълнява целите на (Артемис I) тестване на самолети и отговаря на целите на Артемида I. Проектът,“ каза съизпълнителният директор на НАСА на дирекцията на мисията за развитие на изследователските системи по време на пресконференция миналата седмица, каза Джим Фрий.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.