Броят на загиналите в хотел в Хавана, където кучета търсят оцелели, нарасна до 30

ХАВАНА (АП) – Екип за търсене с кучета преследва оцелели от опустошителна експлозия в неделя сред развалините на луксозен хотел в кубинската столица, докато властите повишиха броя на загиналите до 30.

Saradoka, петзвезден хотел с 96 стаи в старата Хавана, се готвеше да отвори отново след две години затваряне, когато очевиден теч на газ се запали и удари външните стени на оживена среднощна улица в блок от столицата на страната. Петък сграда.

Кубинските власти повишиха броя на загиналите в неделя от 27 на 30, а екипажите все още търсят жертви, заровени под купчини разпадащ се бетон. Няколко близки структури бяха повредени, включително историческият театър Марди и централата на баптистката църква на Голгота в Западна Куба.

Църквата съобщи на страницата си във Фейсбук, че сградата „претърпя значителни структурни щети, с много срутени или напукани стени и колони (и) срутиха се част от покрива“, въпреки че никой от служителите на църквата не е пострадал.

Здравното министерство съобщи, че 84 души са били ранени при взрива в петък. Сред загиналите са четирима непълнолетни, бременна жена и испански турист.

Министерството оповести и имената на загиналите в неделя. 24 души са приети непрекъснато в болницата.

В събота представител на собственика на хотела Grupo de Turismo Gaviota SA заяви, че 13 от работниците му са в неизвестност. Губернаторът Роналдо Гарсия Сабада каза в събота вечерта, че 19 семейства не са намерили близки и че спасителните усилия ще продължат.

Властите казаха, че причината за експлозията все още се разследва, но се смята, че е причинена от изтичане на газ. Голям кран извади горящ газов танкер от развалините в събота.

READ  Акциите в Хонконг водят до загуби; Фед, среща на BOJ тази седмица

Според общинските служители е започнало погребението на жертвите. Но някои чакаха новините за изчезнали приятели и роднини.

„Надяваме се да знаем нещо за майката на моя братовчед“, каза Анджела Акоста пред Асошиейтед прес близо до мястото на взрива. Неговата братовчедка Мария де ла Консепсион Алерт живееше с черен лабрадор в апартамент в непосредствена близост до хотела, който беше спасен с друго куче в неделя.

Миниатюра на видеоклип в YouTube

Екипът е зает с разчистването на улиците около хотела и до събота следобед значителният пешеходен трафик се възобнови.

На Деня на майката в Куба в неделя Мата Верде, която се разхождаше близо до Саратога, каза: „Има майки без деца“. Той казва на жените, загубили синовете или дъщерите си при бомбардировките, че „трябва да продължат“.

Изригването допълни неволите на ключов туристически сектор, поразен от епидемията от вируса на Корона, и тежките санкции, наложени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и действащата администрация на Байдън. Бяха ограничени ограничените посещения на американски туристи на островите и паричните преводи от Куба в Съединените щати до техните семейства в Куба.

Туризмът започна да се съживява малко по-рано тази година, но войната в Украйна забави притока на руски посетители, които представляват близо една трета от броя на туристите, посетили Куба миналата година.

Обхванат от епидемията, Саратога е една от елитните хижи в Хавана, посещавана от ВИП персони и знаменитости.

Известно внимание започна да се насочва в Куба към официалното посещение на мексиканския президент Андрес Мануел Лэпез Обрадор, който пристигна в събота вечерта в края на обиколката на пет държави, започнала в Централна Америка.

READ  Hustle филм: Адам Чандлър счупи рекорда на Rotten Tomatoes с нов филм на Netflix

Лопес Обрадор се срещна с кубинския президент Мигел Диас-полковник в неделя, който го награди с орден Хосе Марти „за изключителните му постижения за човечеството“. Това е най-важната награда, която една държава може да даде на чужденец.

Офисът на Полковника Диас туитира, че Лопес О’Брайън е казал на президента на САЩ Джо Байдън да не изключва Куба от срещата на върха на САЩ в Лос Анджелис през юни.

Лопес Обрадор каза, че целта на пътуването включва подписване на споразумения за търговия, здравеопазване, образование и сътрудничество с острова, като същевременно потвърди външнополитическата си позиция.

„Ние не подкрепяме господството“, каза той. „Нека не изключваме никого, защото сме независими нации, суверенни нации и никой не може да стои над правата на хората и нациите.

Диас-полковник посети по време на честванията на Деня на независимостта на Мексико миналата година. Лопес Обрадор наскоро се обяви срещу намерението на правителството на САЩ да изключи Куба, Венецуела и Никарагуа от предстоящата среща на върха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.