Броят на жертвите на тайфуна Налгай във филипинската столица намаля до 45

  • Тежки жертви в засегнатата от свлачище провинция Магинданао
  • Броят на загиналите е намален от 72 на 45 след процеса
  • Във Филипините има средно 20 тропически бури годишно

МАНИЛА, 29 октомври (Ройтерс) – Манила и близките градове се подготвят в събота за тропическата буря Налке, която уби 45 души, тъй като предизвика свлачища в южните провинции на Филипините.

Агенцията за бедствия на страната от Югоизточна Азия намали броя на загиналите от 72 на 45, след като провери докладите на наземните екипи, включително спасители, търсещи 18 изчезнали хора.

Жителите на столичното крайбрежие бяха евакуирани, а учебните занятия на всички нива бяха преустановени, съобщиха от кметството.

Кметът на Манила Хъни Лагуна-Панган в събота нареди затварянето на гробищата в града, които се очаква да бъдат посетени от милиони през удължения уикенд на Деня на Вси светии.

Тропическата буря с максимална скорост на вятъра от 95 километра в час (60 мили в час) и пориви от 130 км в час (80 мили в час) предизвика няколко свлачища в източните Филипини в събота.

Държавната метеорологична агенция в последното си съобщение за пресата предупреди за широко разпространени наводнения и свлачища поради обилни и понякога силни дъждове в столичния регион и съседните провинции.

Авиокомпаниите отмениха 116 вътрешни и международни полета до и от главния вход към Филипините. Около 7500 пътници, шофьори и придружители на товара и 107 кораба са блокирани в пристанища, съобщи бреговата охрана.

Правителствените агенции предоставят помощ и хранителни пакети на засегнатите семейства, каза президентът Фердинанд Маркос младши в Twitter.

Според снимките, споделени от агенцията, бреговата охрана е превеждала жителите през наводнения, стигащи до гърдите, докато спасителите са използвали моноблок пластмасов стол и стар хладилник, за да пренасят деца и възрастни хора в централната провинция Лейте.

READ  iPhone 14 ще бъде iPhone 13S: шедьовърът на Стив Джобс кулминира, но Apple изгражда своя Max

Повечето от смъртните случаи, 40, са съобщени в провинция Южен Магинданао.

„Не отхвърляме възможността за повече жертви“, каза Сайръс Дорена, администратор на провинция Магинданао, пред радиостанция DZMM. „Но ние се молим да не се повиши значително.“

Филипините виждат средно 20 тропически бури годишно. През декември циклонът Рай от категория 5 опустоши централните провинции, като уби 407 и рани повече от 1100.

Доклад на Нийл Джеръм Моралес; Редактиране от Крис Рийс и Уилям Малард

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.