Борис Джонсън беше подложен на натиск след поражението на изборите в Обединеното кралство

  • След поражението лидерът на партията подаде оставка, заявявайки, че е необходима промяна
  • Консерваторите губят места в South Heartlands
  • Фрактурите на гласоподавателите на Джонсън през 2019 г
  • Министър-председателят беше забъркан в скандал с партии за блокиране

ЛОНДОН / КИГАЛИ, 24 юни (Ройтерс) – Консервативната партия на Борис Джонсън загуби две места в парламента в петък в съкрушителен удар за управляващата партия, което доведе до оставката на нейния лидер и засили съмненията относно бъдещето на британския премиер.

В Руанда Джонсън обеща на среща на държавите от Британската общност, че ще се вслуша в притесненията на избирателите и ще направи повече за справяне с кризата с разходите за живот, след като описа двете така наречени междинни избори като „трудни“ резултати. .

Загубите в един от традиционните южни центрове на консерваторите и северноанглийския индустриален избирателен район, който спечели от лейбъристите на последните избори – предполагат, че по-широкият призив, изтъкнат от Джонсън за победа на изборите през 2019 г., може да бъде нарушен.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Опасенията, че Джонсън може да е отговорен за изборите, може да са накарали депутатите да се противопоставят отново срещу него след скандала около партиите за блокиране на правителството-19 в момент, когато милиони хора се борят с покачващите се цени на храните и горивата.

Джонсън досега устояваше на натиска да подаде оставка, след като беше глобен за нарушаване на правилата за заключване в офиса си на Даунинг стрийт. Прочетете още

Този месец той избяга от вот на доверие от консервативните депутати, въпреки че 41% от колегите му в парламента гласуваха за свалянето му, а комисия разследва дали той умишлено е подвел парламента.

READ  Маккарти призова за оставка на републикански депутат от Белози

„Като правителство мисля, че трябва да слушам какво имат да кажат хората“, каза Джонсън пред телевизионните оператори в Кигали след резултатите. „Трябва да признаем какво все още трябва да направим.“

След загубите в Двертън и Хонидън в югозападната част на Англия и Уейкфийлд на север, той подаде оставка в внимателно написано писмо до лидера на Консервативната партия Оливър Дау, за което се надяваше Джонсън да поеме отговорност.

„Не можем да продължим бизнеса както обикновено“, каза той. „Някой трябва да поеме отговорност. В тази ситуация реших, че не е редно да бъда на поста“, каза дългогодишният партньор на Джонсън Дауд.

Някои консерватори го обвиниха, че е пренебрегнал местните опасения и е водил лоша кампания в двата избирателни района.

Джонсън отговори, че разбира разочарованието на Даудън, но че „това правителство беше избрано преди две години с исторически указ“ и той ще продължи да работи за това заключение.

Източник от Консервативната партия каза, че Джонсън не се тревожи за по-нататъшни оставки от висшия си кабинет и изписа в медиите, че заключващите партии „отчитат погрешно“. Прочетете още

„Всички сме отговорни за провалите“, каза финансовият министър Риши Сунак. Прочетете още

Консервативни вълнения

Но обясненията, дадени от Джонсън и неговия екип, ще намалят разочарованието в Консервативната партия.

Няколко консервативни депутати туитираха в подкрепа на Даудън, заявявайки, че той не е отговорен за резултатите от новинарските репортажи, предполагащи ренесанс срещу лидерството на Джонсън.

READ  Китай разширява военните учения, увеличава заплахите срещу Тайван

Докато Джонсън не може да получи нов вот на доверие за една година според правилата на неговата партия, законодателите може да се страхуват за собственото си бъдеще и да се опитат да наложат промяна, за да доведат до втори вот.

Това може да отнеме време. Това ще доведе до промени в панела, представляващ консервативните депутати, които нямат държавна работа.

Друг начин за сваляне на Джонсън преди следващите национални избори, които се очакват през 2024 г., може да бъде вълна от оставки на кабинета. Можеше да бъде извикано по-рано, но американската банка Citi каза в бележка, че е „ограничена“.

Частичните избори бяха предизвикани от оставката на консервативните депутати – единият призна, че е гледал порнография в парламента, а другият обвинен в сексуално насилие над тийнейджър.

Партията загуби над 24 000 гласа от центристките либералдемократи в Дивертън и Хонидън.

„Ако депутатите от консерваторите не се събудят, мисля, че на следващите избори избирателите ще ги обединят“, каза Ед Дейви, лидер на либералдемократите.

В парламентарния избирателен район Уейкфийлд в северната част на Англия победи основната опозиционна Лейбъристка партия. Прочетете още

„Това решение е ясна присъда за Консервативната партия, на която липсват енергия и идеи“, каза лидерът на лейбъристите Каир Стормър.

Джонсън изведе консерваторите до преобладаващо мнозинство в тридесетте години на националните избори през 2019 г., като спечели традиционно трудоемките избирателни райони в северната и централната част на Обединеното кралство.

Но загубата на Уейкфийлд може да показва, че способността му да повтори тази тактика е компрометирана.

Допълнителни репортажи от Andrew McSkill в Кигали, Muviza M, William Schomberg, Kate Holden в Лондон; Редактиране от Тоби Чопра и Алисън Уилямс

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.