Борбата около войната в Украйна доминира на срещата на върха на големите икономики на Г-20

  • Проект на съобщение: „Мнозинството“ от членовете на Г-20 осъждат войната в Украйна
  • Украинският Зеленски прокарва своя план за прекратяване на конфликта
  • Индонезия призова за прекратяване на политическата поляризация
  • Инфлацията, кредитната и паричната политика също са на дневен ред
  • Президентът на САЩ Байдън пропуска вечеря в Бали

NUSA DUA, Индонезия, 15 ноември (Ройтерс) – Воденият от Запада натиск да се осъди нахлуването на Русия в Украйна доминираше на срещата на върха на Г-20 (Г-20) на индонезийския остров Бали във вторник. Апетит за ядрени заплахи.

Инвазията на президента Владимир Путин от 24 февруари в съседна Украйна разтърси глобалната икономика и съживи геополитическите разделения от епохата на Студената война, точно когато светът излиза от най-лошата пандемия от COVID-19.

Както и на други скорошни международни форуми, САЩ и техните съюзници поискаха изявление от двудневната среща на върха на Г-20 срещу военните действия на Москва.

Но Русия, която също атакува градове и енергийни съоръжения в Украйна на срещата на Г-20, каза, че „политизирането“ на срещата е неоправдано.

„Да, в Украйна се води война, хибридна война, която Западът отприщи и подготвя от години“, каза външният министър Сергей Лавров, повтаряйки линията на Путин, че разширяването на военния съюз НАТО застрашава Русия.

В проект на изявление от 16 страници, видяно от Ройтерс, за което дипломати казаха, че все още не е договорено от лидерите, се признава разделението.

„По-голямата част от членовете категорично осъждат войната в Украйна, която причинява огромно човешко страдание и изостря съществуващите слабости в световната икономика“, се казва в съобщението.

„Имаше други мнения и различни оценки за ситуацията и пречките.

READ  Брайън Робинсън младши от Commanders беше прострелян няколко пъти при опита за грабеж; Той дава актуална информация след операцията

20-те страни представляват 80% от световния БВП, 75% от международната търговия и 60% от населението.

‘Спаси света’

Домакините от Индонезия призоваха за солидарност и внимание към проблеми като инфлацията, глада и високите цени на енергията, всички изострени от войната.

„Нямаме избор, имаме нужда от сътрудничество, за да спасим света“, каза президентът на Индонезия Джоко Видодо.

„Г-20 трябва да бъде катализатор за приобщаващо икономическо възстановяване. Не трябва да разделяме света на региони. Не трябва да позволяваме светът да изпадне в нова Студена война.“

В проектодокумента от срещата на върха се казва, че централните банки на Г-20 ще калибрират монетарното затягане предвид глобалния проблем с инфлацията, докато фискалните стимули трябва да бъдат „временни и целеви“, като същевременно помагат на уязвимите, без да повишават цените.

Що се отнася до дълга, той изрази загриженост относно „влошаващото се“ положение на някои страни със среден доход и подчерта значението на справедливото споделяне на тежестта от всички кредитори.

Във виртуална реч на срещата на върха украинският президент Володимир Зеленски каза, че е време да се приложи предложеният от него мирен план от 10 точки. Киев настоява Русия да се изтегли напълно от окупираните територии.

Зеленски призова за възстановяване на „радиационната защита“ в контролираната от Русия атомна електроцентрала Запорожия, контрол върху цените на руските енергийни ресурси и разширена инициатива за износ на зърно.

Американски служител каза, че Вашингтон иска ясно послание от Г-20 срещу инвазията на Русия и нейното въздействие върху световната икономика, докато германският канцлер Олаф Шоулс каза, че има признаци на консенсус, че войната е неприемлива.

READ  Байдън разговаря с китайския президент Си на фона на нарастващото напрежение около Тайван

Лавров каза, че е поискал адреса на Зеленски. Той го обвини, че удължава конфликта и пренебрегва западните съвети.

Русия каза, че Путин е твърде зает, за да присъства на срещата.

Споразумение между САЩ и Китай?

Имаше обаче един обнадеждаващ знак преди срещата на върха, тъй като президентът на САЩ Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин обещаха да се срещат и да общуват по-често, докато все по-отчуждените нации се срещат.

И двете страни изразиха противопоставяне на използването на ядрени оръжия.

Русия заяви, че си запазва правото да използва всякакви средства, включително ядрена енергия, за да защити своята сигурност.

Китай и Русия са близки, но Пекин внимава да не предоставя пряка материална подкрепа, която може да провокира западни санкции срещу войната в Украйна.

По време на друга двустранна среща китайските държавни медии съобщиха, че Си е казал на френския президент Еманюел Макрон, че Пекин подкрепя прекратяване на огъня и мирни преговори в Украйна.

Групи на гражданското общество разкритикуваха проектодекларацията на Г-20 за това, че не предприема действия срещу глада, че не засилва усилията за финансиране на развитието и че се отказва от по-ранен ангажимент за предоставяне на 100 милиарда долара за финансиране на климата до 2023 г.

„Г-20 повтаря стари ангажименти от предишни години или се позовава на развитие на други места, вместо да поеме инициативата“, каза Фридрих Рьодер от групата Global Citizen. „Петдесет милиона души са на ръба на гладната смърт, докато говорим. Няма време Г-20 да призове за действие – те трябва да действат.“

Лидерите присъстваха на партито във вторник вечерта, много от които носеха традиционни индонезийски ризи от батик. Домакинът Видодо каза, че се надява храната да не е прекалено пикантна за чужденци.

READ  ЕКСКЛУЗИВНО: DOJ търси потенциален специален адвокат, ако Тръмп се кандидатира през 2024 г

Байдън обаче пропусна храненето. „Беше дълъг ден и той има други неща, с които да се занимава“, каза представителят на Белия дом.

Премиерът на Камбоджа Хун Сен изрази загриженост за здравето на други световни лидери – включително Байдън – след положителен тест за COVID-19, което го принуди да се върне у дома по-рано.

Fransiska Nangoy, Stanley Widianto, Nandita Bose, Leika Kihara, David Lawder и Simon Lewis в Нуса Дуа, Андреа Шалал във Вашингтон, Андреас Ринке в Берлин, Лидия Кели в Мелбърн и Едуардо Баптиста в Пекин репортаж; От Раджу Гопалакришнан и Андрю Которн; Редактиране от Том Хоук и Джон Бойл

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.