Блинкен казва, че стратегията на Китай е за ред, основан на правила, а не за „нова Студена война“

  • Блинкен нарича Китай най-сериозното предизвикателство пред глобалния ред
  • В отмъщение Китай казва, че двете страни ще се възползват от сътрудничеството

ВАШИНГТОН, 26 май (Ройтерс) – Съединените щати няма да задушат икономическия растеж на Китай, но искат той да се придържа към международните правила, каза държавният секретар Антъни Блинкен в четвъртък в реч относно стратегията на САЩ за противодействие на въстанието в Китай. Като голяма сила.

Вашингтон няма да се стреми да промени политическата система на Китай, но ще поддържа международното право и институциите, които поддържат мира и сигурността и дават възможност на нациите да живеят заедно, каза той.

„Ние не търсим конфликт или нова Студена война. Напротив, решени сме да избягваме и двете“, каза Блинкен в 45-минутна реч в университета Джордж Вашингтон, която обхваща някои от най-противоречивите двустранни въпроси.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

При бившия президент Доналд Тръмп отношенията между САЩ и Китай се сринаха от десетилетия, а при президента на демократите Джо Байдън.

По време на седемнадесетте месеца на управление Байдън беше изправен пред критики от републиканците и някои наблюдатели на външната политика, че не е обявил официална стратегия за Китай, втората по големина икономика в света и основен стратегически съперник на Вашингтон.

Изтеглянето на САЩ от Афганистан миналата година и външните кризи, включително войната на Русия в Украйна, създадоха разсейване на Байдън, който под негов надзор обеща да не позволи на Китай да стане световен лидер.

Но неговата администрация се опита да използва нова солидарност с провокираните съюзници на Украйна и „неограничения“ съюз, който Китай обяви с Москва само седмици преди руската окупация на съседката на 24 февруари.

READ  Саймън Гиардс ще ви продаде страшен пъзел, но не и невероятния си камион Tesla

„Най-сериозното дългосрочно предизвикателство“

Блинген каза, че Китай е представлявал „много сериозно дългосрочно предизвикателство пред международния ред“.

Той очерта очертанията на стратегия за инвестиране в конкурентоспособността на Съединените щати и присъединяване към съюзници и съюзници, за да се конкурират с Китай.

Той каза, че администрацията на Байдън е готова да увеличи прекия контакт с Пекин по различни въпроси и че китайските служители ще „отговорят положително“, ако бъдат предприети действия за справяне с опасенията.

„Но не можем да вярваме на Пекин да промени курса си. Затова ще проектираме стратегическата среда около Пекин, за да подобрим визията си за открита и приобщаваща международна организация“, каза той.

В отговор китайското посолство във Вашингтон заяви, че Съединените щати и Китай не трябва да използват „широки общи интереси и потенциал за дълбоко сътрудничество“ и „конкуренция… за да определят цялостната картина на китайско-американските отношения“.

„Китай и Съединените щати се възползват от сътрудничеството и губят в конфликта“, каза говорителят на посолството Лиу Пингуи.

Той спомена виртуалната среща на върха между Байдън и китайския президент Си Дзинпин миналия ноември и каза, че отношенията са „на важен кръстопът“.

„Надяваме се, че американската страна ще работи с Китай за нетърпеливо прилагане на общото разбирателство, постигнато между двамата лидери, за подобряване на отношенията, управление на различията и фокусиране върху сътрудничеството“, каза той.

READ  Дак Прескот на Cowboys ще пропусне няколко мача заради контузия на ръката, получена при загубата от седмица 1 от Buccaneers

„Репресия“ и „агресия“

Въпреки че Блинкан похвали упоритата работа на китайския народ за историческата икономическа промяна в тяхната страна през последните четири десетилетия, той директно се насочи към Си Дзинпин:

„При президента Джи управляващата комунистическа партия на Китай стана по-репресивна вътрешно и по-агресивна в чужбина.

Речта на Блинген съвпадна с началото на обширната обиколка на китайския външен министър из тихоокеанските островни държави, нарастващ фронт в надпреварата за влияние между Пекин и Вашингтон. Прочетете още

Разговорите бяха отложени за началото на май след положителния тест на Блинген за Govt-19 и след едномесечна интензивна американска дипломация, фокусирана върху Индо-Тихоокеанския регион, първото пътуване на Байдън беше в региона. Прочетете още

Въпреки че Байдън каза по-рано тази седмица, че Съединените щати ще се намесят военно, ако Китай атакува Тайван, Блинген потвърди отново ангажимента на Съединените щати към политиката на един Китай за демократичния Тайван, който Китай твърди.

Вашингтон има дългогодишна политика на стратегическа неяснота дали да защитава Тайван военно, а Байдън и неговите помощници по-късно казаха, че коментарите му не отразяват промяна в политиката. Прочетете още

Съгласно политиката на един Китай Вашингтон официално признава Пекин за дипломатически, въпреки че е задължен по закон да предостави на Тайван средства за самоотбрана. Блинген каза, че това няма да се промени и че Вашингтон не подкрепя независимостта на Тайван.

„Нарастващата принуда на Пекин да се опита да скъса връзките на Тайван със страни по света и да им попречи да участват в международни организации се промени“, каза той и добави, че почти ежедневната дейност на китайските военни близо до острова е „дълбока нестабилност“.

Доклад от Майкъл Мартина, Хумейра Памук, Дейвид Брунстрьом и Дойна Чиаку; Редактиране от Стивън Коутс и Хауърд Колър

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.