Бившият президент Джими Картър навършва 98 години

Бившият президент Джими Картър отпразнува 98-ия си рожден ден в събота.

„Приятели се обаждат, семейството е наоколо“, каза Джил Стъки, куратор на Националния исторически парк Джими Картър. и семеен приятел, каза след среща с бившия президент в събота сутринта. — Той е забележителен.

Следобед се проведе парад на родния град, който бившият президент наблюдаваше от инвалидна количка. Туит От Картър център.

Картър, който напусна Белия дом през 1981 г., живя по-дълго от всеки друг президент на САЩ.

Той и съпругата му, 95-годишната Розалин, поздравиха доброжелатели по време на годишния Фестивал на фъстъците в равнините миналия уикенд. Агент от Сикрет Сървис кара семейство Картър в червен кабриолет. Семейство Картър все още притежава земеделска земя, в която се отглеждат фъстъци.

„Беше прекрасен ден. Всичко се събра“, каза Стъки, описвайки събитието с децата, внуците и правнуците на семейство Картър. „Челюстите на някои хора увиснаха, когато ги видяха. Хората ръкопляскаха, някои бяха в сълзи.

Приятели казаха, че Картър е в крак с новините за урагана Иън и се моли за засегнатите от бурята. В продължение на десетилетия семейство Картър работи с Habitat for Humanity, която изгражда жилища на достъпни цени и помага за възстановяването на домове, разрушени след урагана Катрина през 2005 г.

Публикувай подкаст: Надеждата на Джими Картър

Пост-президентството на Картър е забележително с това колко просто той продължава да живее в родния си град с по-малко от 800 души.

След като напусна Вашингтон, той прекара десетилетия в подкрепа на насърчаването на човешките права и демокрацията по света Нобелова награда за мир през 2002 г. Нобеловият комитет цитира неговите „десетилетия неуморни усилия за намиране на мирни решения на международни конфликти, напредък на демокрацията и правата на човека и насърчаване на икономическото и социално развитие“.

READ  Путин изрази съмнения относно украинската сделка за зърно и доставките на газ за Европа

Доскоро, Преподаваше в неделно училище в местната си църква. Картър се е сблъсквал със сериозни здравословни проблеми, включително диагноза меланом през 2015 г., която се е разпространила в черния му дроб и мозъка. След лечението лекарите казаха, че тя се е противопоставила на шансовете По-късно същата година той обяви, че няма рак.

За да отбележат рождения му ден, хиляди публикуваха онлайн „Честит рожден ден, президент Картър!“ Те публикуваха лични съобщения. Сайтът се хоства от Carter Center.

„Поразен съм от дълбочината на чувствата, които хората изпитват към него“, каза Матю ДеГлан, говорител на базирания в Атланта център „Картър“. „Хората го виждат като човек с ценности и принципи и им липсва това в политиката днес.“

Много фенове отбелязват, че Картър е бил визионер в поставянето на слънчеви панели в Белия дом, въпреки че някои го критикуваха по това време.

Завършил Военноморската академия на САЩ, който е служил на подводница, Картър се очакваше да прекара част от рождения си ден в гледане на футболния мач на Военноморските сили и военновъздушните сили и, според приятели, любимия му бейзболен отбор, Атланта Брейвс.

Миналата година, Семейство Картър отпразнуваха 75-ата си годишнина от сватбата. Двамата рядко се разделят и бяха заедно в хола си, разговаряйки със семейството и приятелите на рождения му ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.