Беше заснето първото изображение на черна дупка в центъра на галактиката Млечния път

ВАШИНГТОН (АП) – Първото изображение в света на хаотична свръхмасивна черна дупка в центъра на нашата собствена галактика Млечен път не показва бурен космически разрушител, но астрономите го нарекоха „мекият гигант“ от диетата на Юпитер при гладуване.

Астрономите вярват, че почти всички галактики, включително нашите собствени галактики, имат тези гигантски черни дупки в центъра си, където светлината и материята не могат да избягат и техните изображения са много трудни за получаване. Светлината се огъва и върти от гравитацията, докато се абсорбира в бездната заедно със прегрят газ и прах.

Цветно изображение, публикувано в четвъртък от Международната федерация зад телескопа Event Horizon, колекция от осем синхронизирани радиотелескопа от цял ​​свят. Предишни опити за правене на добра снимка установиха, че черната дупка е скочила твърде много.

„Той избухна и изпищя, когато го видяхме“, каза Фериал О’Съливан от Университета на Аризона.

Обявявайки повратната точка заедно с други астрономи, участващи в проекта, той го описа като „мек гигант“. Това потвърди общата теория на относителността на Алберт Айнщайн до степен, която диктуват уравненията на Айнщайн. Това е приблизително с размера на орбитата на Меркурий около нашето Слънце.

Черните дупки поглъщат галактики, но „яде много малко“, каза Озел. Друг астроном каза, че това е еквивалентно на човек, който яде оризово зърно в продължение на милиони години.

Учените очакваха черната дупка на Млечния път да бъде по-насилствена, но „оказа се, че е по-мека, по-съвместна черна дупка, отколкото си представяхме“, каза Озел. „Харесваме нашата черна дупка.“

„Това е страхлив лъв от черни дупки“, каза Джефри К. Бауър, учен по проекта в Института по астрономия и астрономия на Академията на Синека в Тайван.

READ  SpaceX Dragon се пръска с научен товар за анализ

Черната дупка „пада в центъра на най-ниския обект“, защото е „гладуваща“ и това позволява на астрономите да гледат по-дълбоко, каза Бауър.

Галактиката Млечния път близо до границата между Стрелец и Скорпион се нарича Стрелец А (звезда). То е 4 милиона пъти по-голямо от нашето слънце.

Това не е първият филм за черна дупка. Същата група издаде първия през 2019 г Той също идва от галактика на 53 милиона светлинни години, която е 1500 пъти по-голяма от нашата собствена галактика. Черната дупка на Млечния път е много близо, на около 27 000 светлинни години. Светлинната година е 5,9 трилиона мили (9,5 трилиона километра).

За да се получи картината, осемте телескопа трябваше да бъдат много тясно интегрирани, „в процес, подобен на ръкуването с всички в стаята“, каза Винсент Фиш, астроном от Масачузетския технологичен институт.

Проектът струва близо 60 милиона долара, като 28 милиона са от Националната научна фондация на САЩ.

Катрин Боуман от Калифорнийския технологичен институт казва: „Какво е повече от това да видим черната дупка в центъра на нашия собствен Млечен път.

___

Следвайте Сет Боренщайн в Twitter в oreborenbears

___

Отделът по здравеопазване и наука на Асошиейтед прес получава подкрепа от Медицинския институт за научно образование Хауърд Хюз. AP е единствено отговорен за цялото съдържание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.