Белият дом е изправен пред нарастващото нетърпение на Капитолийския хълм, тъй като призивите да се помогне на Украйна да остане по-високо преди речта на Желенски.

В рамките на две седмици след виртуалната среща на украинския лидер с американските законодатели, Желенски трябва да произнесе рядка военновременна реч пред Конгреса тази сутрин. Широко се очаква администрацията на Байдън да използва обръщението в сряда – както и изказванията му пред други съюзни правителства – за да отправи още един спешен призив към Съединените щати за допълнителна помощ, включително някои форми на военна помощ, които вече са били освободени. Срещу.

Законодателите и сътрудниците на Капитолийския хълм казаха пред CNN, че очакват следващия голям кръг от дискусии във Вашингтон за това как най-добре да се подпомогне борбата на Украйна срещу Русия, в зависимост от това какво точно пита Зеленски, когато говори пред Конгреса. Разговорите идват, тъй като някои в Капитолийския хълм губят търпение с темпото на администрацията – засега – защото Зеленски не иска да стигне дотам, че доставя изтребители и налага забранена за полети зона в страната. Тези две неща може да са били сред въпросите, зададени от украинския лидер в речта в сряда, но администрацията ги отхвърли поради опасения как Путин ще обясни тези ходове.

Според официален представител се очаква Байдън да обяви допълнителни 800 милиона долара помощ за сигурност – общо 1 милиард долара, обявени миналата седмица и 2 милиарда долара от началото на администрацията на Байдън.

Длъжностни лица, запознати с плановете, казаха, че президентът ще пусне нов пакет от военна помощ, включително противотанкови ракети, още в сряда след речта на Желенски. Желенски каза, че новата помощ ще бъде зона, забранена за полети, или военни самолети за поддържане на войната на Украйна срещу Русия. Но новата помощ ще включва много от отбранителните оръжия, които САЩ вече предоставят, включително копия и жила. Първо The Wall Street Journal Обявих очакваното известие за помощ.

Докато правителството на САЩ до голяма степен отговори на войната с двупартийната подкрепа на Украйна, някои законодатели започнаха да губят търпение – включително високопоставени републиканци – които досега не се притесняваха да критикуват отговора на администрацията. Фидън и неговата администрация не реагираха толкова бързо, колкото искаха някои в Конгреса, защото президентът имаше за цел да обедини американските съюзници в отговор на кризата.

„Всичко, което Конгресът поиска да направи, (администрацията) отначало каза „не“. След това, след като нашите съюзници го направиха, те казват „да“, каза Сен, член на висшата републиканска партия на комисията по външни отношения в Сената. — каза Джим Риш. — Бавно е, много е болезнено.

READ  Съветът за сигурност на ООН, включително Русия, изрази загриженост за Украйна

„Ще попитаме Геленски. Така че, в зависимост от това какво питаме, ще видим какво ще направи Белият дом след това“, каза демократът Джош Годимър. Много депутати твърдяха, че бойните самолети и друго военно оборудване трябва да бъдат изпратени на украинските сили. „В области, в които вярваме, че трябва да настояваме усилено – и където чуваме от вкъщи, че ще настояваме усилено – ще го изложим на Белия дом.

Когато главен изпълнителен директор на член на Камарата попита работодателя си какъв въпрос следва да представи публично, той направо каза: „(На Желенски) ще създаде много за Конгреса“.

Президентът на Украйна е на път да дойде на виртуална централна позиция в Капитолия

Членовете казаха, че не очакват Желенски да прекъсне думите си за помощта, необходима за страната му.

„Съмнявам се, че той ще оцени това, което направихме“, каза републиканският Сенат на Охайо. Роб Портман прогнозира какво би очаквал от речта на Геленски: „Той ще им каже директно от какво имат нужда сега и че това е момент. Вярно е.“

На Капитолийския хълм, Натиск за по-нататъшна помощ на украинските съюзници През последните седмици републиканците и демократите все по-често призовават администрацията да прехвърли самолети от Полша в Украйна, да прекъсне вноса на руски енергия за САЩ и да прекъсне нормалните търговски връзки с Русия. От последните два броя Белият дом действаше миналата седмица, след като планината вече имаше значителна инерция.

Служител на Белия дом по това време каза, че ще отхвърли всяко предположение, че натискът на Конгреса е подтикнал Белия дом към действие и че процесът на вземане на решения от страна на администрацията за помощта на Украйна е дал приоритет на консултациите с европейските й съюзници.

Въпросът дали – и как – бойните самолети от съветската епоха могат да бъдат изпратени в Украйна е особено остър дебат. Миналата седмица Белият дом се позова на „временен срив в комуникациите“ и полското правителство предложи изпращане на самолети до базата на американските военновъздушни сили в Германия, като тези самолети трябва да бъдат отлети до Украйна. Идеята беше незабавно отхвърлена от американските власти. Логистичните предизвикателства – рискът от пряка конфронтация между САЩ и Русия – са твърде големи, предупреди администрацията.

READ  Война между Русия и Украйна: Последни новини и съобщения на живо

Но в дните, когато беше отхвърлено, депутатите от демократите и републиканците, заедно с друго военно оборудване, като организации за противовъздушна отбрана, призоваха администрацията да предостави такива бойни самолети на Украйна.

Друга молба се обади на Зеленски Отново законодателите могат да направят това В сряда: Създаването на зона, забранена за полети над Украйна, срещу което администрацията на Байдън многократно се изказваше упорито.

Законодателите в Капитолийския хълм, включително най-лошите му членове, до голяма степен са съгласни, въпреки че сенаторът от демократите от Западна Вирджиния Джо Мунк наскоро каза, че не иска да сваля опцията от масата.

Белият дом е изправен пред строги мерки на следващия етап

Няколко часа след като Желенски се обърна към Конгреса, Байдън трябва да произнесе собствена реч, в която описва помощта на САЩ за Украйна. Двамата президенти разговаряха редовно през последните седмици и служители на Белия дом поддържаха ежедневен контакт с персонала на Желенски, ниво на координация, което кара Белия дом да вярва, че няма да бъдат изненадани от нищо в речта на украинския президент в сряда.

На пресконференция в Белия дом във вторник Псаки похвали интереса, „смелостта“ и „смелостта“ на Желенцки да помогне на Украйна да ускори „историческата военна и отбранителна помощ и оръжия“. Идва от Конгреса.

„Да, признаваме, че има двустранни обаждания“, каза Заки. „Но отговорността, която трябва да направим тук, е да преценим какво въздействие има това върху Съединените щати и нашата собствена национална сигурност.“

Когато депутатите призовават Белия дом да прецени някои варианти, когато става дума за помощ на Украйна, те казват, че изпращат у дома това, което са чули от своите избиратели.

№ 2 сен. демократ от Илинойс демократ сен. Дик Търбин каза, че е „сигурен“ в решението на Байдън да не изпраща бойни самолети в Украйна. И все пак, когато се върна в Чикаго през уикенда, Дърбин чу, че много от членовете му са загрижени за липсата на изтребители, предоставени на Украйна.

„Това е спънка. Това е класическа дилема. Искаме да предоставим на Украйна оборудването, от което се нуждае, за да оцелее. Не искаме да тласкаме Путин към трета световна война или ядрен конфликт“, каза Дърбин пред CNN. „Само президентът може да вземе това решение и той трябва да бъде предпазлив. Мога да представя едностранчиви аргументи.“

Последните анкети показват Американците в голяма степен подкрепят засилването на санкциите срещу Русия и като цяло подкрепят по-нататъшни мерки за прекратяване на руската окупация на Украйна, въпреки че повечето са против преките военни действия на САЩ.

Личен момент за много депутати

вторник, Байдън подписа правителство на стойност 1,5 трилиона долара Финансова сметка, покриваща 13,6 милиарда долара помощ за Украйна. Въпреки че миналата седмица Конгресът прие пакет от помощ от 13 милиарда долара за Украйна, все още има повече закони за Капитолийския хълм. Сенатът все още не е приел законопроект за забрана на вноса на енергия от Русия и преговорите продължават как да се регулират нормалните търговски отношения с Русия.

„Като членове на Конгреса ние сме много близки до американския народ. Комисията по въоръжените сили на Камарата. „Хората искат да видят какво правим повече. Изглежда разбират, че това е добър и лош момент и безопасен момент за демокрацията.“

READ  Серина Уилямс преодоля бавния старт, за да зарадва феновете на US Open | Серина Уилямс

Вариантите на администрацията за подпомагане на Украйна са „активни и предпазливи“, а Мърфи каза, че следващия кръг от дискусии относно военната помощ за Украйна трябва да се третира внимателно.

„Стигаме до точка, в която сме изчерпали лесните отговори“, каза той. „Хубавото е, че Желенски идва пред Конгреса и пита много неща – трябва.“

Речта на украинския лидер ще бъде още по-важна за някои депутати, които са имали лични отношения с Желенски през последните няколко години. Той лично се е срещал с американски законодатели в миналото, провеждал е разговори със сенатори и е разговарял с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси миналата седмица.

„Три седмици след тази атака срещу една от най-големите нации, Конгресът като цяло оценява, че той все още може да отиде някъде и да проведе виртуална среща с Конгреса на САЩ“, каза републикански сенатор от Мисури. — каза Рой Блънт.

Историята беше актуализирана с допълнително изявление във вторник.

Кайтлан Колинс, Ману Раджу и Кевин Липтак от CNN допринесоха за доклада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.