Байдън се надява на израелска интеграция на арабската среща на върха в Саудитска Арабия

ДЖЕДДА, Саудитска Арабия, 16 юли (Ройтерс) – Президентът на САЩ Джо Байдън ще обсъди регионалните ракетни и отбранителни способности, когато се срещне с арабските лидери в Саудитска Арабия в събота. Висш служител на администрацията каза, че споделят опасенията си относно Иран.

„Вярваме, че има голяма полза от добавянето на възможно най-много способности към региона и, разбира се, Израел има значителни способности за въздушна и противоракетна отбрана“, каза той пред репортери.

Байдън, по време на първото си пътуване в Близкия изток като президент, се фокусира върху планирани срещи на върха с шест държави от Персийския залив и Египет, Йордания и Ирак, като същевременно омаловажава срещата със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Срещата предизвика критики за нарушения на човешките права в САЩ.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Байдън обеща да превърне Саудитска Арабия в „пария“ на световната сцена заради убийството през 2018 г. на журналиста Джамал Хашоги от саудитски агенти, но в крайна сметка интересите на САЩ диктуваха пренастройване, а не разрив на отношенията с най-големия износител на петрол в света и арабската нация. електрическа централа.

Американският президент каза в разгара на срещата със саудитския принц в петък, че е повдигнал въпроса за убийството на Хашоги и че мълчанието по въпроса за човешките права е „противно на това кои сме ние и кой съм аз“. Прочетете още

Притежаваната от Саудитска Арабия телевизия цитира саудитски служител, който казва, че ако САЩ работят само със страни, които споделят техните ценности на 100%, тогава трябва да работят само със страни от НАТО.

READ  Рори Макилрой води PGA в САЩ, докато Тайгър Уудс се бори с болки в краката | САЩ PGA

Байдън се нуждае от помощ от гиганта от ОПЕК Саудитска Арабия, докато настоява за по-високи цени на суровината и други проблеми, свързани с конфликта Русия-Украйна, както и усилията за прекратяване на войната в Йемен, където е в сила временно прекратяване на огъня. Вашингтон иска да ограничи господството на Иран в региона и глобалното влияние на Китай.

Служителят на администрацията каза, че САЩ се надяват ОПЕК да увеличи производството през следващите седмици. Очаква се Байдън да окаже натиск върху други производители от Персийския залив да изпомпват повече петрол. ОПЕК+, която включва Русия, се среща на 3 август.

Американският президент, който започна пътуването си в региона с посещение в Израел, ще проведе двустранни разговори с лидерите на Египет, Обединените арабски емирства и Ирак, преди да присъства на по-широка среща на върха, където „ясно“ ще изложи своята визия. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джак Съливан обяви в петък стратегията за ангажимент на САЩ в Близкия изток.

„Той възнамерява да се увери, че в Близкия изток няма да има вакуум, който Китай и Русия да запълнят“, каза Съливан.

Друг високопоставен служител на администрацията каза, че Байдън ще обяви, че Съединените щати са отделили 1 милиард долара за нова краткосрочна и дългосрочна помощ за продоволствена сигурност за Близкия изток и Северна Африка и че държавите от Персийския залив ще отделят 3 милиарда долара за програми за възстановяване през следващите две години. С партньорството на САЩ за глобална инфраструктура и инвестиции.

Държавите от Персийския залив, които отказаха да застанат заедно със Запада срещу Русия в украинския конфликт, търсят по-твърд ангажимент за стратегически връзки от Съединените щати.

READ  Янките придобиха Андрю Бенинтенди от Роялс

Иран се притеснява

Рияд и Абу Даби са разочаровани от условията на САЩ за продажбата на оръжие, неспособността да се отговори на регионалните опасения относно ракетната програма и поведението на Техеран и изключването от имплицитните преговори между САЩ и Иран, насочени към подновяване на ядрената сделка от 2015 г.

„Саудитското ръководство и други лидери от Персийския залив – и арабите като цяло – искат яснота относно политиката на САЩ и нейната посока към региона“, каза Абдул Азиз Сагар, президент на базирания в Рияд Gulf Research Center.

Израел, който споделя загрижеността си относно Иран, насърчи пътуването на Байдън до кралството, надявайки се да насърчи размразяването между Саудитска Арабия и Израел като част от по-широкото арабско сближаване, след като Обединените арабски емирства и Бахрейн изградиха връзки в сделки с Израел с посредничеството на САЩ. Благословиите на Рияд.

В знак на напредък по това, което Байдън описа като новаторски процес, Саудитска Арабия заяви в петък, че ще отвори въздушното си пространство за всички въздушни превозвачи, проправяйки пътя за повече полети до и от Израел.

Вашингтон и Рияд обявиха изтеглянето на американски и други мироопазващи сили от Таран – остров между Саудитска Арабия и Египет, който води до израелското пристанище Ейлат. Противостоянието на войските е част от споразуменията, постигнати през 1978 г., довели до мирен договор между Израел и Египет.

Планът за свързване на системите за противовъздушна отбрана може да бъде труден за арабските страни, които нямат връзки с Израел и може да бъде предотвратено да бъдат част от коалиция срещу Иран, който е изградил силна прокси мрежа в региона, включително Ирак. Ливан и Йемен.

READ  Путин изрази съмнения относно украинската сделка за зърно и доставките на газ за Европа

Високопоставен представител на Емирството Ануар Гаргаш каза в петък, че идеята за така наречения Близкоизточен НАТО е трудна и двустранното сътрудничество е бързо и ефективно. Прочетете още

ОАЕ не подкрепя конфронтационен подход: „Ние сме отворени за сътрудничество, но не и за сътрудничество, насочено към която и да е друга страна в региона, специално имам предвид Иран.“

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Допълнителни репортажи от Маха Ел Дахан в Джеда и Джон Айриш в Париж, сценарий от Кайда Кантес и Майкъл Джорджи Редактиране от Даниел Уолис и Франсис Кери

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.