Байдън разговаря с китайския президент Си на фона на нарастващото напрежение около Тайван

Двамата лидери се съгласиха да започнат подготовката за среща на върха лице в лице, първата им, откакто Си се противопостави на пътуването на фона на пандемията Covid-19. И някои области на сътрудничество, включително изменението на климата, бяха премахнати.

Въпросът беше обсъден надълго и нашироко в телефонен разговор от 2:17 минути в четвъртък. Според China Events Си е отправил зловещо предупреждение към Байдън.

„Общественото мнение не трябва да се нарушава, ако си играете с огъня, ще се изгорите. Вярвам, че американската страна ще види това ясно“, каза той на Байдън, според китайската държавна информационна агенция.

Разказът на Белия дом за обаждането не беше конкретен.

„За Тайван президентът Байдън подчерта, че политиката на Америка не се е променила и че Съединените щати категорично се противопоставят на едностранните усилия за подкопаване на мира и стабилността в Тайванския пролив.

Високопоставен служител на американската администрация нарече дискусията в Тайван „директна и честна“, но омаловажи предупреждението на Си, предполагайки, че предупреждението на китайския лидер за опасностите от „играта с огъня“ е последователно.

Телефонният разговор беше петият разговор между Байдън и Си от февруари 2021 г. По-рано представители на САЩ обхванаха редица теми – от напрежението около Тайван до икономическата конкуренция Война в Украйна – вероятно ще възникне.

Но надеждите за значително подобряване на отношенията с Пекин бяха слаби. Вместо това, помощниците на Байдън вярват, че поддържането на лична връзка със Си може да избегне грешна оценка, която може да доведе до конфликт.

„Президентът Байдън се ангажира да направи това, дори със страни, в които има значителни различия“, каза тази седмица Джон Кърби, координатор по комуникациите към Съвета за национална сигурност.

В края на разговора в четвъртък двамата лидери очертаха колко работа е била свършена за техните екипи, включително организирането на евентуална лична среща. Тепърва ще се срещат очи в очи с колегите на президента.

Възможността за среща на върха през ноември може да възникне с поредица от срещи на върха, които се провеждат в Азия – включително Групата на 20 в Бали, Индонезия, и Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Банкок. Тайланд. Американски служители планират да организират такава среща в кулоарите на среща на върха, казаха запознати.

Насрочването на телефонния разговор на Байдън със Си беше предшествано от гняв заради посещението на Пелоси в Тайпе. Нито една от страните не разкри дали плановете на Пелоси са били конкретно обсъждани.

READ  2022 Индианаполис 500: Съобщения на живо, акценти и резултати за 106-ия манш на Indi500

В момента Байдън обмисля дали да повиши някои тарифи за Китай от епохата на Тръмп в опит да намали инфлацията, въпреки че служители на Белия дом предполагат, че той все още не е взел решение и темата няма да окаже голямо влияние върху него. Разговор със Си.

Вместо това нарастващата агресия на Китай – включително над Тайван и Южнокитайско море – е в центъра на настоящите напрежения. Американски служители се опасяват, че без ясна комуникация недоразуменията могат да доведат до непреднамерен конфликт.

Това включва и как Пекин реагира на посещението на Пелоси в Тайван.

Административни служители Те работят тихо през последната седмица Да убеди президента за опасностите от пътуването до остров Свараджия. Министърът на отбраната Лойд Остин каза, че е разговарял с Пелоси в сряда, за да даде своята „оценка на ситуацията със сигурността“.

Пелоси не е направила никакви съобщения относно плановете си за пътуването, които не са финализирани.

„Никога не говоря за моето пътуване. Това е риск за мен“, каза той в сряда.

И все пак дори неофициалната информация, че третият по ред президент на САЩ обмисля посещение в Тайван, предизвика сериозен отговор от страна на Пекин, който вижда посещенията на висши американски служители като знак за дипломатически връзки с острова.

„Ако САЩ настояват да следват собствения си курс, китайската армия никога няма да бездейства и ще предприеме решителни мерки, за да победи намесата на всяка външна сила и сепаратистки планове за „независимост на Тайван“ и решително да защити националния суверенитет и териториалната цялост,“ Министерството на отбраната говорителят Тан Кефей каза във вторник на срещата на Пелоси в Тайпе.Отговори на въпроси за пътуването.

READ  Върховният съд на САЩ отказа да разреши промяната на Байдън в прилагането на имиграционните мерки

Белият дом нарече коментарите „ненужни“ и „безполезни“, като каза, че реториката служи само за повишаване на напрежението „по напълно ненужен начин“.

Те също така разкриха това, което американски служители казаха, че е неразбиране от страна на китайски служители относно значението на потенциалното посещение на Пелоси. Тъй като Пелоси и Байдън са демократи, Китай може да е объркал посещението на Пелоси с официално посещение на администрацията, казаха служители. Представители на администрацията се притесняват, че Китай не отделя много Пелоси от Байдън.

Това добавя натиск към разговора на Байдън със Си. Длъжностните лица бяха мълчаливи относно това дали посещението на Пелоси ще се случи или доколко ще се отрази на разговора. Но очевидното объркване на Китай относно различията между Белия дом и Конгреса може да внесе ниво на лична враждебност в преговорите.

Притесненията на служителите на администрацията относно пътуването на Пелоси отчасти се коренят в неговия момент. Това идва в особено напрегнат момент, като се очаква Си да поиска безпрецедентен трети мандат по време на предстоящия конгрес на Китайската комунистическа партия, оказвайки натиск върху ръководството в Пекин да покаже сила. Очаква се китайски партийни служители да положат основите за тази конференция през следващите седмици.

След като Китай наскоро отчете най-лошото си икономическо представяне от две години, Си се оказва в политически критична ситуация преди решаващата среща.

Докато и двамата бяха вицепрезиденти на своите страни, Байдън и Си прекарваха часове в компанията на другия, пътувайки из Китай и Съединените щати, за да изградят връзка.

За последен път Байдън разговаря със Си през март, опитвайки се да го убеди да не подкрепя китайския лидер Русия На фона на агресията си срещу Украйна. Длъжностни лица наблюдават отблизо как Пекин реагира на инвазията, до голяма степен очаквайки единен западен отговор – включително отслабване на санкции и милиарди долари във въоръжени кораби – да се окаже поучителен, докато Китай обмисля действията си спрямо Тайван.

Американски служители смятат, че има малък риск Китай да направи грешни изчисления в отговор на посещението на Пелоси. В опит да подобрят пътуването, служители на администрацията на Байдън са загрижени, че Китай може да поиска да обяви зона забранена за полети над Тайван, което може допълнително да ескалира напрежението в региона, каза американски служител пред CNN.

READ  Директни съобщения: Русия окупира Украйна

Длъжностни лица казаха, че това е далечна възможност. Те казват, че Китай вероятно ще увеличи повече полети в рамките на самопровъзгласилата се зона за противовъздушна отбрана на Тайван, което може да предизвика подновяване на дискусиите относно възможните отговори от Тайван и Съединените щати, добави американският служител. Те не уточняват какви са тези възможни отговори.

Арлет Саенц и Бетси Клайн от CNN допринесоха за този доклад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.