Байдън променя някои от политиките на Тръмп по отношение на Куба, като улеснява семействата да виждат роднини в страната.

„Ние ще улесним семействата в Куба да посещават своите роднини, упълномощените американски пътници да общуват с кубинския народ, да присъстват на срещи и да провеждат изследвания“, каза говорителят Нет Прайс в изявление.

Ръководството на Байдън повишава лимита за семейни парични преводи с 1000 долара на тримесечие, с цел да помогне на кубинските предприемачи да изпращат дарения, да даде възможност на семействата да се подкрепят взаимно и да даде възможност на предприемачите да разширят бизнеса си, каза Прайс.

По време на кампанията си през септември 2020 г. президентът Джо Байдън обеща, че „ще се опита да промени неуспешните политики на Тръмп, които са пагубни за кубинците и техните семейства“. След встъпването в длъжност на Байдън през януари 2021 г., администрацията му преразглежда кубинската политика на Тръмп. След многократните твърдения на Тръмп, че Байдън ще замени Съединените щати, поражението на Тръмп от Флорида на изборите през 2020 г. ще има политически последици за това как Байдън води Куба. Ако той спечели „социалистическа страна“, това е новина, която ще резонира сред кубинските американци.

Обявените промени в кубинската политика дойдоха след продължителен преглед от президента и мащаба на най-големите политически действия спрямо острова след встъпването в длъжност на Байдън. Въпреки това те спират напълно да възобновяват подхода на администрацията на Обама-Байдън към Куба, оставяйки някои ограничения и запазвайки санкции за някои компании.

САЩ все още ще забранят американския туризъм в Куба и няма да позволят на хора да ходят там с образователни цели, дори след облекчаване на някои от ограниченията от ерата на Тръмп на острова, заявиха висши ръководители в понеделник.

READ  Изборите се провеждат във вторник в Южна Каролина, Невада и много други

Но тези промени ще разширят броя на търговските и чартърните полети до Куба, включително градове отвъд Хавана, и ще позволят на повече американци да общуват с кубинския народ чрез призната група от посещения на „хора-хора“.

Това ще „позволи по-голяма ангажираност сред американския народ.

Съединените щати все още планират да обработват имигрантски визи в посолството си в Гвиана, тъй като работят за преструктуриране на своите съоръжения в Хавана след необясними здравни инциденти сред дипломати и служители. Байдън инструктира екипа си да увеличи персонала в посолството, за да им бъде по-лесно да кандидатстват за имигрантска виза.

Съобщението идва, когато Байдън е изправен пред решение дали да покани кубински лидери на срещата си на върха в САЩ в Лос Анджелис в началото на юни. Длъжностните лица подчертаха, че промените, обявени в понеделник, са напълно несвързани със срещата на върха и че някои лидери в региона обсъждат възможността да я избегнат.

„Трябва да се съсредоточим върху справянето с общите предизвикателства в региона и да не експлодираме срещата на върха за това кой се появява и кой не“, каза служител.

Вместо това те казаха, че ограниченията са отменени след месеци на консултации и контрол, наредени от Байдън след миналогодишните протести в Куба.

Официален представител описа промените като „практични стъпки, които предприемаме, за да се справим с хуманитарната ситуация и да отговорим на нуждите на кубинския народ“.

Тази история е актуализирана с допълнителни доклади.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.