Байдън призовава за тримесечно спиране на федералния данък върху газа, но е изправен пред продължителна опозиция срещу получаването на Конгреса

Решението на Байдън да призове за отпускане на федерален данък върху газа – ход, който някога е бил подиграван от Барак Обама и е гледан с подозрение от водещи икономисти – със сигурност няма да бъде взето от Конгреса, особено в лицето на реакцията на собствените съюзници на президента. На Капитолийския хълм. Но Байдън изрази този ход като начин да осигури известно облекчение на семействата в опит да намери решение на един от основните му политически проблеми.

„Като спрем данъка върху газа от 18 цента и федералния данък за газа за следващите 90 дни, можем да намалим цените на газа и да предоставим известно облекчение на семействата“, каза Байдън в изявление на Белия дом.

„Напълно разбирам, че ваканцията за данък върху газа сама по себе си няма да реши проблема, но ще осигури незабавно облекчение на семействата и ще ни даде известна почивка, докато продължаваме да работим за намаляване на цените в дългосрочен план“.

Байдън призова щатите да предприемат стъпки за премахване на собствените си данъци върху газа и дизела. Преди планираната среща с ръководителите тази седмица той каза, че ще увеличи капацитета на петролните рафинерии.

Комбинирани, тези ходове биха могли да намалят цената на галон газ с 1 долар, каза Байдън. И все пак тази цифра разчита на редица стъпки, които са напълно извън контрола на президента – поне един скептик, който убеждава Конгреса да одобри плана му.

Президентът подкрепи забраната за внос на руска енергия в Съединените щати след окупацията на Украйна от руския президент Владимир Путин – ход, с който Байдън се съгласи тогава, ще повиши цените на газа. Вносът от Русия съставлява малка част от енергийния сектор на САЩ – приблизително 8% до 2021 г., от които само 3% е суров петрол.

„Можехме да сме слепи за убийствените начини на Путин. Цената на газа нямаше да е толкова висока, колкото беше. Вярвам, че щеше да е погрешно… Вярвах в свободен свят, вярвам сега. Няма по друг начин“, каза Байдън.

READ  Второ голямо изтичане на информация от Върховния съд на САЩ изисква разследване

Американският народ „разбра. Американският народ се издигна до този момент. Американският народ направи това, което винаги правеше – защитаваше свободата по целия свят.“

Президентът каза: „Републиканците в Конгреса днес ме критикуваха, че повиших цените на газа в Съединените щати. Сега ли казвате, че е било грешно да подкрепяме Украйна? Искате да кажете, че е грешно да заставаме срещу Путин? да кажем, че ще го направим? Не вярвам.“

Стъпки от скорошните усилия на Байдън да покаже, че поема инициативата за намаляване на цените на горивата, тъй като американците стават все по-разочаровани от финансовата тежест. Служители на Белия дом обмисляха ваканция за данък върху газа от месеци, но тя беше отложена поради опасения как ще бъде приета в Конгреса.

Републиканците са широко против премахването на данъка върху тортите. Дори някои демократи, включително председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, мълчат за тази идея. В миналото висши демократи – включително президента Барак Обама в предизборната кампания през 2008 г. – нарекоха ваканцията за данък върху газа „трик“.

Въпреки това, пред лицето на нарастващия гняв и началото на летния сезон на шофиране, Байдън реши, че дори малки стъпки в диапазона на индекса си струва да се предприемат.

„В ситуацията, в която се намираме днес, това не е трик. В интервю за CNN „Нов ден“ в сряда сутринта.

Текущият федерален данък върху газа е около 18 цента за галон, докато федералният данък върху дизела е 24 цента за галон. Дори ако спестяванията се изпращат директно на потребителя чрез повишаване на тези данъци – това не е гарантирано – спестяванията за презареждане са само няколко долара.

Дори някои демократи са повдигали подозрение и преди Данъчна ваканция за газ, Данъкът осигурява основния източник на финансиране за пътно строителство. Длъжностните лица казаха, че Байдън ще призове за използване на други източници на приходи, за да компенсира недостига, а във вторник той работи, за да разсее някои от тези опасения.

„Вижте, това ще има някакво въздействие, но няма да окаже влияние върху основното пътно строителство и основни ремонти“, каза той пред репортери.

READ  Доклад - Бордът на WWE започва разследване на предполагаемия бивш главен изпълнителен директор Винс Макмеън, плащащ 3 милиона долара за мълчанието на бивша служителка

Икономистите са скептични

Някои икономисти казват, че спестяванията за потребителите ще бъдат по-ниски, тъй като търговците на дребно вдигат базовата цена на газа.

„Каквото и да мислите за особеностите на ваканцията за газовия данък през февруари, това е лоша идея в момента“, написа в Twitter Джейсън Фърман, старши икономист в администрацията на Обама. „Рафинериите вече са по-ограничени, така че предлагането е почти напълно несигурно. Повечето от намалението от 18,4 цента ще бъде прибрано от индустрията – няколко цента могат да бъдат прехвърлени на потребителите.“

Висшите ръководители се съгласиха с критиките, но казаха, че Байдън ще притисне компаниите да изпращат спестявания.

„Президентът призовава индустрията, компаниите и търговците на дребно да го изпратят на потребителите на помпата“, каза Хохщайн, без да уточнява нищо конкретно, което президентът може да направи, за да гарантира, че потребителите виждат пълните спестявания.

„Ще го проучим, ще призовем индустрията да го направи правилно и да го изпрати“, каза той.

Друг служител, говорещ преди съобщението, призна, че спирането на данъка „няма да реши целия проблем“.

„Виждаме това като нещо, което може да се направи, за да се предприемат реални действия за облекчаване на болката в помпата и като част от набор от политики, предназначени да предоставят облекчение, включително политики, които се фокусират върху страната на разпространението“, каза служителят.

Въпреки това бързото действие изглежда трудно. Намален капацитет за рафиниране, когато Govt-19 инфекция Отнема няколко месеца, за да се върне онлайн, а рафинериите работят с почти 90% от капацитета си.

„Ние определено подхождаме към него по конструктивен, действащ, прагматичен начин. Мисля, че американският народ и техните лидери трябва да направят това отново“, каза втори висш изпълнителен директор, имайки предвид срещата в четвъртък със седем висши ръководители и министъра на енергетиката Дженифър Гранхолм .

READ  Използване на звук, за да премахнете ужаса от сънищата

Байдън търси жертви

Президентът вдигна горещините върху петролните и газовите компании през последните седмици, тъй като цените на газа се повишиха, като средната стойност за страната се повиши над 5 долара за галон в един момент през последната седмица.

Байдън обвини руската война срещу Украйна за повишаване на цените на газа, но призова петролните и газовите компании да направят нещо повече от това да намалят разходите и да обвини войната, че е „печеливша“. Във вторник той повтори някои от тези аргументи, като каза, че страната се нуждае от „повече капацитет за рафиниране“.

„Това схващане, че нямат масло за копаене и култивиране, не е вярно“, каза той.

В отговор на критиките на президента петролната индустрия до голяма степен заяви, че администрацията на Байдън е виновна, че цените са толкова високи, че ги разглеждат като ограничения за вътрешното производство на нефт и газ.

Главният изпълнителен директор на Chevron Майк Уърт каза в писмо във вторник, че Байдън трябва да спре да критикува петролния и газовия сектор и призова за „промяна в отношението“ от Белия дом.

„Вашето ръководство често се опитва да критикува и понякога дискредитира нашата индустрия“, пише Уърт в отворено писмо до Питън. „Тези действия не са благоприятни за посрещането на предизвикателствата, пред които сме изправени, и не са достойни за американския народ“.

Байдън отговори по-късно през деня: „Той е леко чувствителен“, добави той: „Не знаех, че ще наранят чувствата си толкова бързо“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.