Байдън казва, че изразява гнева си, но не е променил политиката си, когато Путин каза, че не може да остане на власт.

В отговор на въпрос на Кейтлан Колинс от CNN в Белия дом, Байдън каза: „Изразих гнева си. Той не трябва да е на власт. Знаете ли, лошите момчета не трябва да продължават да правят лоши неща.“ „Но това не означава, че имаме основен принцип да направим каквото и да било, за да свалим Путин по какъвто и да е начин“.

„Говорих с руския народ“, каза Байдън, цитиран от Колинс в Белия дом в понеделник.

„Последната част от речта беше да се говори с руския народ“, каза той. „Казах това не само на руския народ, но и на целия свят. Прост факт е, че подобно поведение е напълно неприемливо.

Байдън настоя, че говори от сърце след среща с украински бежанци във Варшава.

„Аз съм от тези семейства – каза той. – Не се извинявам за това.“

Президентът също така отхвърли идеята, че коментарите му могат да ескалират конфликта в Украйна. По време на речта си в Полша Байдън каза, че идеята, че други лидери могат да се противопоставят на неговите неписани коментари, не отслабва НАТО.

„НАТО винаги, винаги, винаги, винаги, винаги, винаги е бил толкова силен, колкото е днес“, каза Байдън.

Подобрен коментар за Путин не беше планиран и изненадаха помощниците, които гледаха речта на Байдън по телевизията или на мястото на събитието. Тези думи не бяха тези, които Байдън повдигна в речта си – в миналото американските служители бяха категорични, че смяната на правителството в Москва не е едно от техните намерения. На срещи при закрити врати по-рано тази седмица Байдън каза на колегите си от НАТО, че не иска да ескалира конфликта на Запада с Русия.

Независимо от това, неговата нестандартна линия го изправи срещу Путин по-пряко от всичко, което някога е имало в конфликта.

„Той е касапин“

Тези, които разговаряха с Байдън преди и след речта, го описаха като лична жертва, след като отидоха с бежанците на Националната площадка във Варшава, където жените бяха помолени да се молят за мъжете, които останаха, след като се бориха за своите съпрузи, синове и братя. .

На въпрос на репортери, които пътуваха с президента Путин всеки ден, Фидън отговори, че гледа бежанците всеки ден. — Той е касапин.

Преди речта официални лица информираха президента за поредица от ракетни удари по склад за гориво в Лвов, в западния град на Украйна, недалеч от полската граница. Времето не изглеждаше случайно, тъй като Байдън пристигна във Варшава.

READ  Денят на независимостта на Украйна бе помрачен от смъртоносна ракетна атака

Въпреки че администрацията на Байдън бързо се отдръпна от коментарите за авторитета на Путин, те замъглиха оставащата реч на Байдън, която се фокусираше върху успокояването на съюзниците от НАТО, че Съединените щати ще се застъпят за тяхна защита, ако Путин навлезе по-нататък в Европа. Помощниците в Белия дом прекараха няколко дни в писането на текста.

Основният говорител на Байдън Виней Реди и неговият старши съветник Майк Тонилоун, който помогна за оформянето на основните речи на президента, пътуваха с Байдън до Европа, за да напишат текста.

Появява се модел

Разяснението, публикувано от Белия дом в събота, даде поне трето усещане, че изпълнителната власт е задължена да изчисти коментарите, направени от Байдън, които изглеждаха стряскащи и несъответстващи на външната политика на САЩ.

Докато възхвалява героизма на украинците, Байдън каза на американските сили: „Ще видите, когато сте…“, въпреки че се закле да не позволи на американските сили да влязат директно в конфликта. По-късно говорител каза, че нищо не се е променило: „Президентът даде да се разбере, че не изпращаме американски войски в Украйна“.

В понеделник Байдън каза на американските войски, разположени в Полша, че отива в Украйна: „Говорехме за обучение на украински войски в Полша. Това е положението“.

Представител на Белия дом каза пред CNN късно в понеделник, че украинските войници в Полша са в постоянен контакт с американските войски, което Байдън каза предния ден, когато се опита да обясни своята гледна точка. Този разговор е за помощ за сигурност, изпратена от Съединените щати към Украйна.

След като Байдън каза, че ще отговори „любезно“ на използването на химическо оръжие от Русия в Европа и Украйна, Съливан увери репортери, че „САЩ нямат намерение да използват химически оръжия при никакви обстоятелства“.

Байдън има добре установена форма на говорене от ръка и вероятно няма да може да държи толкова много акции. Преди речта на Байдън представители на Белия дом казаха, че президентът работи активно зад кулисите за укрепване на сътрудничеството между колегите си.

„Той спи по-малко при тези видове пътувания, отколкото при други пътувания, защото отива, отива, отива – иска да говори със следващия лидер; знаете ли, вземете следващото обяснение“, каза Съливан в петък по средата на полета на Питън. От Брюксел до Жешов в югоизточна Полша, където се срещна с американски войници.

READ  Украйна твърди, че руски военни самолети са изстреляли ракети по Киев

Европа все още измерва реакцията си на коментарите на Байдън

Остава да видим как тази концепция ще се отрази на конфликта. Европейски дипломат предположи, че изявлението на Байдън няма да има далечно въздействие върху воденето на войната от страна на Кремъл.

„(Руснаците) ще се притесняват, ако започнем да вкарваме танкове в Украйна. Те няма да се тревожат за това“, каза посланикът.

Дипломатът каза пред CNN, че „Байдън каза нещо, в което повечето хора вярват“.

„В краткосрочен план може да е малко неудобно, но е малко полезно за руснаците. В крайна сметка Путин няма да е на власт, нали? Той реши да нахлуе в друга държава.

Служител от отбраната на Балтийско море с удоволствие чу коментарите на Байдън, казвайки, че „Западът не трябва да се страхува да остане неясен.

„Русия винаги е размита, винаги размивайки границите между война и мир. Трябва да я използваме повече“, добави служителят на отбраната.

Европейски служител, който наскоро работи с Путин, каза, че не вярват, че коментарите на Байдън ще усложнят нещата, но е трудно да се каже със сигурност. „Поне (ние) не забелязахме разлика“, каза служителят. „Вероятно ще видим, но все още не сме забелязали нищо друго.“

Байдън каза в понеделник, че „ще направи това, което ще направи, независимо какво мисли Путин“.

„В светлината на последното му поведение хората трябва да разберат, че той ще направи това, което смята, че трябва да направи“, каза Байдън. „За съжаление, той не е засегнат от никой друг, включително от собствените си съветници. Той е човек, който върви в ритъма на собствения си барабанист. И ще направи нещо скандално, защото е това, за което е призован.

„Няма да използвам такива думи“

Официално отговорът на Кремъл дойде от говорителя Дмитрий Песко, който каза, че съдбата на руския владетел не трябва да се „решава от г-н Байдън“.

В понеделник Песков каза, че коментарите „със сигурност са тревожни“ и че „ще продължим да следим отблизо изявленията на президента на САЩ. Ще продължим да ги наблюдаваме внимателно“.

READ  Данък на Тръмп: Комитетът по начините и средствата на Камарата може да има записи

Посланикът на Украйна в Съединените щати Оксана Маркарова каза пред NBC News „Запознайте се с пресата“ в неделя: „Чухме силно и ясно, че президентът Байдън ще подкрепи Съединените щати в тази борба и ще бъде с Украйна“.

„Ние ясно разбираме в Украйна, че военнопрестъпниците, тези, които атакуват нашите съседи, и всички руснаци, които извършват тези зверства, със сигурност не могат да бъдат на власт в цивилизования свят. Трябва да спрем Путин“, добави той.

Френският президент Еманюел Макрон – който каза миналата седмица, че Франция е „ускорила“ задачата да предотврати ескалацията на войната в Украйна, но отхвърли прякото участие на френската армия – предположи, че коментарите на Байдън не са благоприятни за дипломатически усилия.

„Не използвам такива думи, защото все още водя разговори с президента Путин“, каза Макрон пред френския Канал 3 в неделя.

„Нашата цел е да спрем войната, която Русия започна в Украйна, като в същото време избягваме война и ескалация“, добави френският президент.

На вътрешен фронт демократите до голяма степен повториха разяснението на Белия дом. Но някои републиканци бяха критични към коментарите на президента.

Докато похвали речта на Байдън в Полша, Айдахо Сен, най-добрият републикански член на комисията по външни отношения на Сената. Джим Риш, Това каза пред CNN Състоянието на съюза в неделя„Имаше ужасна бъркотия в края. Иска ми се той да е в сценария.“

„Тази администрация направи всичко възможно, за да предотврати ескалацията й“, каза Риш.

Представител. Майкъл Маккол, който оглавява Републиканската партия на комисията по външните работи на Камарата на представителите, каза: „Знам, че това е противоконституционно, но каквото и да каже президентът, има голяма тежест… Този случай изпраща много провокативно послание към г-н Путин.“

И Сенатът на Република Охайо. Роб Портман каза в неделя: „Запознайте се с пресата“, а коментарът на Байдън „игра в ръцете на руските пропагандисти и играе в ръцете на Владимир Путин“.

Историята беше актуализирана в понеделник с допълнителни подобрения.

Кайтлан Колинс, Сара Диаб, Фред Плейтген, Сара Фортински и Али Мейн допринесоха за доклада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.