Байдън казва, че е готов да използва сила, за да защити Тайван по време на азиатското турне

  • Представител на Белия дом каза, че няма промяна в политиката
  • Китай казва, че САЩ не трябва да защитават независимостта на Тайван
  • САЩ искат да затегнат политиката, без да провокират Пекин – анализатор
  • Първото азиатско пътуване на президента Байдън в Япония

ТОКИО, 23 май (Ройтерс) – Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че е готов да използва сила, за да защити Тайван, като същевременно продължава да прави критични забележки за Китай, докато е в Азия. -Управляван остров.

Коментарите на Байдън дойдоха по време на първото му посещение в Япония след встъпването в длъжност и бяха разгледани от японския премиер Фумио Кишида като отклонение от така наречената политика на САЩ относно стратегическата неяснота в Тайван.

Китай гледа на Демократическите острови като на своя територия в рамките на своята политика на „един Китай“ и казва, че това е много чувствителен и важен въпрос в отношенията му с Вашингтон.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

На въпрос на репортер по време на съвместна пресконференция с японския президент дали САЩ ще атакуват Тайван, президентът отговори: „Да“.

„Това е ангажиментът, който поехме“, каза той.

„Ние сме съгласни с китайската политика. Ние я подписахме и подписахме всички предложени споразумения оттогава. Но не е просто намерението да я вземем със сила, не е подходящо.“

Байдън каза, че очакването му е, че подобно събитие няма да се случи или да бъде опитано.

По-късно служител на Белия дом каза, че не е имало промяна в политиката по отношение на Тайван. Китайското външно министерство казва, че САЩ не трябва да защитават независимостта на Тайван.

READ  Уанда Васкес Гарсет е обвинена в дело за подкуп в Пуерто Рико

Помощниците на президента по националната сигурност седнаха на местата си и сякаш изучаваха Байдън отблизо, когато той отговори на въпрос за Тайван. Мнозина погледнаха надолу, когато той направи нещо, което изглеждаше като ясен ангажимент към защитата на Тайван.

Байдън направи подобно мнение за защитата на Тайван през октомври. По това време говорител на Белия дом каза, че Байдън не е обявил никаква промяна в политиката на САЩ, а един анализатор нарече коментара „кокус“.

Докато Белият дом настоя, че коментарите от понеделник не отразяват промяна в политиката на САЩ, Гранд Нюшам, пенсиониран полковник от морската пехота на САЩ, а сега изследовател в Японския форум за стратегически изследвания, каза, че смисълът е ясен.

„Този ​​доклад трябва да се вземе сериозно“, каза Нюшам. „Достатъчно ясно е, че Съединените щати няма да стоят със скръстени ръце, ако Китай атакува Тайван.

Докато законодателството на Вашингтон би трябвало да проправи пътя на Тайван да се защитава, той отдавна преследва политика на „стратегическа неяснота“ относно това дали ще се намеси военна, за да защити Тайван в случай на китайско нападение.

„Затегнете политиката“

Байдън направи и други остри коментари относно все по-решителната позиция на Пекин в региона, като каза, че се надява руският президент Владимир Путин да плати цена за инвазията си в Украйна.

„Те се опитват да затегнат политиката си, но не искат да провокират Китай“, каза Джеймс Браун, доцент в университета Темпъл в Япония.

READ  Според Хенри Кисинджър Украйна трябва да предаде територията си на Русия, за да сложи край на войната

Коментарите на Байдън вероятно ще прикрият началото на индо-тихоокеанската икономическа структура, която е централна за пътуването му до Япония, по-широк проект, който ще осигури икономически фон за ангажимента на САЩ с Азия. Прочетете още

По време на обиколката си в Азия Байдън също планира да се срещне с лидерите на Индия и Австралия – останалите членове на Quattro, неформална група за сигурност, създадена, за да противодейства на нарастващото влияние на Китай в Индо-Тихоокеанския регион.

Кишида подчерта, че е готов да заеме много силната отбранителна позиция на Токио, която САЩ отдавна приветстваха.

Японският лидер каза на Python, че Япония ще обмисли различни варианти за увеличаване на способностите си за сигурност, включително ответни мерки. Неговият бюджет за отбрана включва „значително увеличение“, каза Кишида.

Йоджи Кода, пенсиониран адмирал и бивш военноморски командир във ВМС, каза, че ролята на Япония във всеки конфликт с Тайван ще позволи на Съединените щати да извършват американски операции и да защитават своите активи.

„Ролята на Япония в това ще бъде значителна. Япония е помощник на този блок за сигурност“, каза той.

На фона на нарастващите призиви за реформа на съвета, ООН Кишида каза, че Япония е подкрепила Байдън да стане постоянен член на Съвета за сигурност. Китай и Русия са постоянни членове.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Доклад от Тревър Ханигат; Допълнителни репортажи от Кийоши Такенака, Сакура Мураками, Санг-Рон Ким, Нобухиро Кубо, Даниел Лучинк, Конторо Гомиа, Джу-Мин Парк и Тим Кели; Написано от Илейн Лийс и Дейвид Долан; Редактиране от Робърт Брюсел и Саймън Камерън-Мур

READ  Резултати от USFL, актуализации: резултати на живо, анализи за откриването на мачовете през уикенда в неделя

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.