Байдън за Путин: „Мисля, че е военнопрестъпник“

Това е категорично осъждане на действията на Путин от всеки американски служител от началото на войната в Украйна преди три седмици. По-рано Байдън цитира международни и американски разследвания дали заграбването на земя в Украйна е „военно престъпление“.

Но Байдън, който говори пред репортери на несвързано събитие в сряда, се придържа към поста заради руския лидер.

„Мисля, че той е военнопрестъпник“, каза президентът след коментар в Белия дом.

Промяната дойде от предишната позиция на ръководството Емоционална реч пред Конгреса От украинския президент Владимир Желенски излъчи видео, показващо украинци, които страдат в разгара на атаките на Русия. Желенски помоли американските законодатели и задържаните за допълнителна помощ при самозащита, включително зона без полети и бойни самолети.
Байдън отговори на собствения си адрес няколко часа по-късно Нова военна помощ на САЩ за Украйна – включително зенитни и противобронени системи, оръжия и дронове – но престава да приема исканията на Желенски.

Байдън обаче призна ужасите на земята.

„Видяхме съобщения, че руските сили държат стотици лекари и пациенти като заложници в най-голямата болница в Мариупол“, каза Байдън. „Това са зверства. Те са възмущение за света. Светът е обединен в нашата подкрепа за Украйна и решимостта ни да платим висока цена за Путин.“

Само часове по-късно Байдън отговори на въпроса дали Путин е военнопрестъпник. Първоначално Байдън каза „не“, но веднага изясни какво е поискано от групата на репортерите. Когато го попитаха отново дали Путин е военнопрестъпник, той отговори твърдо.

Длъжностните лица, включително Байдън, по-рано избягваха да твърдят, че в Украйна се извършват военни престъпления, позовавайки се на запитвания дали терминът може да се използва. Други световни лидери, включително британският премиер Борис Джонсън, заявиха миналата седмица, че се извършват военни престъпления. Международният наказателен съд в Хага също започна разследване на военни престъпления. Сенатът на САЩ във вторник единодушно призова за международно разследване на военни престъпления. Линда Томас-Гринфийлд, посланик на САЩ в ООН, каза миналата седмица, че Русия предприема действия срещу украинския народ. „военни престъпления“ За първи път от началото на атаката срещу Украйна миналия месец високопоставен американски служител директно обвини Москва във военни престъпления.

Миналата седмица в Полша вицепрезидентът Камала Харис призова за международно разследване на военни престъпления. Умишленото насочване към цивилни би било военно престъпление, каза той.

READ  Wordle 272 18 март Бележки: Борете ли се с Wordle днес? Три съвета, които да ви помогнат да отговорите | Игра | Забавление

Белият дом заяви, че след оценката на Fiden разследването на военните престъпления от страна на администрацията ще продължи.

„Коментарите на президента говорят сами за себе си“, каза прессекретарят Джен Заки. Байдън „говори от сърце“, каза той.

Говорителят на Държавния департамент Netflix повтори думите на Псаки късно в сряда на Ерин Бърнет от CNN в „OutFront“, като каза: „Когато говориш от сърце, когато гледаш какво сме всички, тези разрушителни изображения са на майчинство по телевизията.“ Руската стачка по болницата, ударите срещу жилищни сгради, училищата, обществената среда, трудно е да не оставим това решение.“

„Това, което правим тук, във външното министерство, събираме всяка информация, оценяваме, документираме и споделяме с нашите партньори. Има включен процес. Документирайте, оценявайте и споделяйте какво се случва. Виждаме.“

Той подчерта, че писмото не е сигнал за официално антитръстово разследване на действията на Путин, а по-скоро сигнал за официално антитръстово разследване на обвиненията.

Въпреки че терминът „военни престъпления“ често се използва разговорно – както изглежда Байдън направи в сряда – те имат легална дефиниция, която може да се използва в потенциални случаи. Тя включва Женевската конвенция, която посочва умишленото насочване към цивилни лица като военно престъпление.

Шест бележки от речта на Йеленски пред Конгреса и отговора на Фиден

За да се разследва още едно военно престъпление, са необходими солидни доказателства. За да държат руските служители отговорни, те трябва да пътуват извън страната.

Въпреки това официалната позиция относно военните престъпления – подкрепена с доказателства – все пак ще се представи на Запада като символичен инструмент за оформяне на действията на Путин в Украйна.

Тъй като кампанията на Русия се засилва, Байдън е под нарастващ натиск да направи повече, за да помогне на обсадените украинци. В сряда беше бомбардирано обществено убежище в Мариупол, последният пример за безразборен обстрел от Русия.

READ  Слухове за Хуан Сото: събота - търговски слухове за MLB

Натискът ще се засили само след драматичния призив на Геленски към депутатите за допълнителна помощ. Той сравни случващото се в Украйна с Пърл Харбър и 11 септември и каза „нуждаем се от вас сега“, за да предоставим повече подкрепа.

Байдън погледна адреса от библиотеката на личната си резиденция и след това го нарече „твърда“ и „значителна“ реч.

„Путин всява хаос на територията на Украйна, бомбардира жилищни сгради, родилни отделения и болници“, каза той по-късно. — Искам да кажа, че е страшно.

Следващата седмица Байдън планира да замине за Брюксел за извънредна сесия на лидерите на НАТО, където се надява да демонстрира солидарност на Запада с руската окупация.

Тази история е актуализирана с допълнителни доклади.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.