Американски военни кораби пресичат Тайванския пролив за първи път след посещението на Пелоси

Два бойни кораба на ВМС на САЩ преминаха през международни води в Тайванския пролив в неделя, първото подобно действие след посещението на американския председател Нанси Пелоси в Тайван разгневи Китай, който смята острова за своя територия.

Американският флот, потвърждавайки доклада на Ройтерс, каза, че крайцерите Chancellorsville и Antideme продължават операциите. Подобни операции обикновено отнемат от осем до 12 часа и се наблюдават отблизо от китайската армия.

През последните години военни кораби на САЩ, а понякога и военни кораби на съюзници като Великобритания и Канада, плаваха през пролива, навличайки гнева на Китай заради възраженията на демократично избраното правителство на Тайван.

Посещението на Пелоси в Тайван в началото на август разгневи Китай, който го видя като опит на САЩ да се намеси във вътрешните му работи. Впоследствие Китай започна военни учения в близост до острова.

„Тези (американски) кораби преминаха през коридор в пролива отвъд териториалното море на която и да е крайбрежна държава“, каза американският флот.

USS Chancellorsville е един от корабите в момента в Тайванския пролив.
AP

Този ход демонстрира ангажимента на Америка към свободен и отворен Индо-тихоокеански регион, а американската армия лети, пътува и действа навсякъде, където международното право позволява, казаха от ВМС.

Китайското военно командване на Източния театър каза, че следи корабите и ги предупреждава.

„Войските на театъра са в повишена готовност и са готови да противодействат на всяка провокация по всяко време“, се добавя в изявление.

Министерството на отбраната на Тайван каза, че плавателните съдове са пътували на юг и че неговите сили ги наблюдават, но че „ситуацията остава нормална“.

Тесният Тайвански пролив често причинява военно напрежение, откакто победеното правителство на Република Китай избяга в Тайван през 1949 г. след загуба на гражданска война с комунистите, които основаха Китайската народна република.

READ  Последни новини за войната в Русия и Украйна

Посещението на Пелоси в Тайван беше последвано от група от петима други американски законодатели седмица след като китайската армия отмъсти, като проведе още учения близо до острова.

Тайван и американски знамена.
Това е първият път, когато американски военни кораби са активни в региона след посещението на Пелоси в Тайван.
REUTERS/Тайрон Чиу

Сенатор Марша Блекбърн, американски законодател в комисиите по търговията и въоръжените сили на Сената, пристигна в Тайван в четвъртък, третото посещение на американски служител този месец, противопоставяйки се на натиска от Китай да замрази пътуванията.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се опита да предотврати прерастването на напрежението между Вашингтон и Пекин в конфликт, повтаряйки, че посещенията в Конгреса са рутинни.

Съединените щати нямат официални дипломатически отношения с Тайван, но са задължени по закон да осигурят на острова средствата, за да се защити.

Китай никога не е изключвал използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол.

Китайската народна република на Тайван никога не е управлявала острова и следователно няма претенции към него и казва, че само 23-милионното население на Тайван може да решава бъдещето си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.