Американските акции се понижават с нарастване на доходността, отбелязва Фед

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

  • Фед надвисва над по-широките пазари, доларът расте
  • Петролът пада поради притесненията при търсенето, стачката на американските железници е предотвратена
  • Доходността на държавните облигации се повишава, когато петролът и златото падат

НЮ ЙОРК, 15 септември (Ройтерс) – Индексите на Уолстрийт бяха стабилно на червено по време на сесията в четвъртък след слабо начало, докато доходността на облигациите се повиши, докато инвеститорите усвоиха икономическите данни.

Фючърсите на петрола паднаха с повече от 3% поради опасения за търсенето и предварителна сделка за предотвратяване на железопътна стачка в САЩ, както и продължаващо укрепване на щатския долар поради очакванията за голямо увеличение на лихвените проценти в САЩ. Прочетете още

Продажбите на дребно в САЩ неочаквано се възстановиха през август, тъй като американците се възползваха от по-ниските цени на бензина, увеличиха покупките на автомобили и ядоха повече храна, показват икономически данни. Но данните за юли бяха ревизирани надолу, вместо да показват спад в продажбите на дребно, както беше съобщено по-рано.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Отделно от това Министерството на труда съобщи, че първоначалните молби за държавни обезщетения за безработица са паднали до най-ниското ниво от края на май през седмицата, приключила на 10 септември. Прочетете още

Инвеститорите масово очакват сериозно повишение на лихвените проценти след срещата на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) следващата седмица, но нервно очакват насоките на председателя на Фед Джеръм Пауъл относно бъдещи политически ходове, каза Куинси Кросби, главен глобален стратег в LPL Financial.

READ  Наводнения в Южна Африка: Наводненията в Южна Африка убиват повече от 300, тъй като пътищата са разрушени и къщи.

„Пазарът остава активен, знаейки, че срещата на Фед е следващата седмица. Въпреки че участниците са съгласни, че е вероятно увеличение от 75 базисни пункта, те са притеснени от предишния коментар и казаното от председателя Пауъл на неговата пресконференция“, каза Кросби.

Dow Jones Industrial Average (.DJI) 173,07 пункта или 0,56% до 30 962,02; S&P 500 (.SPX) Nasdaq Composite загуби 44,69 пункта, или 1,13%, до 3901,32 пункта. (.IXIC) 167,32 пункта или 1,43% надолу при 11 552,36.

Мярката на MSCI за запасите по света (.MIWD00000PUS) Акциите на развиващите се пазари паднаха с 0,96% през периода (.MSCIEF) 0,57% загуба.

Акциите, облигациите и валутите показаха на пазара в четвъртък, че „има нарастващо усещане, че Фед ще предприеме по-агресивни ръстове през следващата седмица“, каза Скот Лаутнър, главен инвестиционен директор в Horizon Investments в Шарлот, Северна Каролина.

Отбелязвайки по-специално все още силния пазар на труда, Лотнър каза, че „икономическите данни, публикувани днес, влошават ситуацията“.

Доходността на държавните облигации достигна нови 15-годишни върхове за две години, след като данните за продажбите на дребно и молбите за безработица показаха устойчива икономика, давайки на централната банка достатъчно пространство за агресивно повишаване на лихвените проценти.

Спредът между доходността на 2-годишните и 10-годишните облигации се разшири допълнително до -41,4 базисни пункта, в сравнение с -13,0 базисни точки преди седмица.

Референтните 10-годишни облигации се повишиха с 4,5 базисни пункта до 3,457% от 3,412% късно в сряда. 30-годишната облигация падна в цената 5/32 от 3,469% до доходност от 3,4779%. 2-годишната облигация последно падна в цената си на 32 май до доходност от 3,8646% от 3,782%.

READ  Първият тест за дишане Covit-19, одобрен от FDA

„В този порочен кръг данните ще продължат да бъдат устойчиви, което показва централна банка, която със сигурност ще продължи и ще продължи да затяга политиката“, каза Субатра Раджапа, ръководител на лихвените стратегии в САЩ в Societe Generale в Ню Йорк.

Също така влошаване на настроенията на инвеститорите в четвъртък беше оценката на Световната банка, че светът може да се насочи към глобална рецесия, тъй като централните банки по света едновременно повишават лихвените проценти, за да се борят със стагниращата инфлация. Прочетете още

Сред валутите доларът беше малко по-висок спрямо йената, докато швейцарският франк достигна най-силното си ниво спрямо еврото от 2015 г. насам. Прочетете още

Доларовият индекс, който измерва зелените пари спрямо кошница от основни валути, се повиши с 0,091%, докато еврото се повиши с 0,18% до $0,9995.

Японската йена отслабна с 0,19% спрямо зелените пари до 143,44 за долар, докато стерлингът последно се търгуваше за $1,1469, което е спад от 0,57% за деня.

Страховете от стачка на работниците в железниците в САЩ, преди предварителното трудово споразумение, подкрепиха цените на петрола в сряда на фона на опасенията за доставките. Освен това Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви тази седмица, че растежът на търсенето на петрол ще спре през четвъртото тримесечие.

Американският суров петрол се понижи с 3,82% до 85,10 долара за барел, докато Брентът падна с 3,46% до 90,84 долара.

Златото падна до най-ниското си ниво от април 2021 г., засегнато от по-ниската доходност на държавните облигации на САЩ и по-твърдия долар, тъй като залозите за друго огромно увеличение на лихвите на централната банка подкопаха привлекателността на кюлчетата.

READ  Южноафриканският президент Байдън ще се срещне със семействата на американци, задържани в Русия

Спот златото поевтиня с 1,9% до 1664,46 долара за унция. Фючърсите върху златото в САЩ се понижиха с 2,02% до 1662,30 долара за унция.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Допълнителни репортажи от Хърбърт Лаш в Ню Йорк, Марк Джоунс в Лондон, Стефано Репадо в Милано, Том Уестбрук в Сингапур и Уейн Коул в Сидни; Редактиране от Кирстен Донован и Джонатан Отис

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.