Албакърки, Ню Мексико: Един от четиримата мюсюлмани, убити при свързани убийства, запомнен като „брилянтен държавен служител“

Полицията смята, че смъртта на Мохамед Афзал Хюсеин на 1 август може да е свързана с убийствата на други трима мюсюлмани. Най-новото убийствоПолицията в Албакърки беше предупредена в петък вечерта, ден след като властите установиха, че има връзка между убийствата на Хюсеин и 41-годишния Афтаб Хюсеин, който също като Хюсеин е от Пакистан.
Детективите работят, за да установят дали това е убийството през ноември на мюсюлманин на име Мохамад Ахмади Афганистан Той беше убит извън бизнеса, който водеше с брат си и беше роднина.

Властите сега търсят „превозно средство, представляващо интерес“, което може да е свързано с убийствата, каза в неделя заместник-началникът на полицията в Албакърки Сесил Паркър. Автомобилът е описан като тъмносребрист Volkswagen Jetta или Passat в стил седан със затъмнени стъкла, каза Паркър.

По време на убийството си Хюсеин работеше в плановия съвет за град Еспаньола, Ню Мексико, и каза, че е „дълбоко натъжен“ да научи за смъртта на мъжа, според прессъобщението на кмета.

„Мохамед беше мек и мил, бързо се смееше“, каза кметът Джон Рамон Виджил в съобщение за пресата миналата сряда. „Той беше много уважаван и харесван от своите колеги и членове на общността.“

Хюсеин, който е работил в офиса в продължение на една година, е учил право и управление на човешките ресурси в Пенджабския университет в Пакистан, преди да получи магистърска и бакалавърска степен по обществено и регионално планиране в Университета на Ню Мексико, се казва в съобщението на кмета.

„Нашите градски служители загубиха член на нашето семейство и всички ние загубихме страхотен обществен служител, който обичаше да служи и да подобрява общността си“, каза кметът в изявление.

READ  Екстремните горещини могат да изпитат електрическата мрежа на Калифорния както никога досега. По този начин обществеността може да избегне прекъсване на електрозахранването

Общността на университета в Ню Мексико е по подобен начин „с разбито сърце“ от смъртта на Хюсеин, президентът Гарнет С. В изявление Стоукс нарече Хюсеин „вдъхновяващ лидер и много специален Лобо, който докосна много животи“.

„За мен беше привилегия да го познавам и да работя с него“, каза Стоукс.

Джеси Алеман, изпълняващ длъжността декан на следдипломното обучение в университета, нарече Хюсеин „брилянтен, уважаван студентски лидер“, който „продължи да разширява своите състрадателни лидерски умения и академичен опит на местно и щатско ниво“ след дипломирането си.

Конгресменът Мелани Стансбъри, която каза, че Хюсеин е работил по нейната кампания за Конгреса, каза, че неговата „усмивка и духът му осветиха стаята“.

„Нейната работа като полеви организатор за нашата кампания вдъхнови безброй хора, заедно с нейната доброта и отдаденост да работи с нашите общности, което я прави един от най-милите и трудолюбиви хора, които познавам“, каза Стансбъри на пресконференция в неделя.

Полицията казва, че жертвите са били нападнати от засада без предупреждение

Атаките предизвикаха осъждане от политически лидери, включително президента Джо Байдън, който каза, че е „ядосан и натъжен“ от атаките.

„Докато очакваме пълно разследване, моите молитви са със семействата на жертвите и моята администрация застава твърдо зад мюсюлманската общност“, написа Байдън в Twitter.

Вицепрезидентът Камала Харис и губернаторът на Ню Мексико Мишел Лухан Гришам по подобен начин изразиха подкрепа за мюсюлманската общност в Ню Мексико, като последната описа атаките като „дълбоко вбесяващи и напълно непоносими“.

„Невероятно съм ядосан от ситуацията“, каза губернаторът в неделя. „Всеки нов мексиканец трябва да се изправи и да се изправи срещу този вид омраза. Тя няма място в този град, няма място в нашия щат“, каза Луджан Гришам.

READ  Дъщеря на „духовния водач“ на инвазията на Путин в Украйна, убита при взрив на кола: руски медии

Говорейки пред мюсюлмански общности в Албакърки и в целия щат в неделя, конгресменката Стансбъри каза, че мюсюлманите са „неразделна част от това, което сме в Ню Мексико“.

„Искам да кажа, че всеки един от нас в Ню Мексико трябва да се надигне срещу тези актове на омраза, като покаже любов, като покаже приятелство, като покаже солидарност. Това не е Ню Мексико. Това не сме ние“, Стансбъри казах. „Ще стоим в солидарност. Ще стоим в скръб и тъга. И ще стоим в нашия ангажимент към любов, приобщаване и принадлежност към тази общност.“

ФБР помага в разследването. според съобщение за новини от полицейското управление на Албакъркисъздадено от Онлайн портал Жителите могат да качват видеоклипове и снимки, които могат да помогнат на властите да разследват скорошни убийства. Има местен съвет за превенция на престъпността Гласувах за увеличаване на наградата $15 000 до $20 000 за информация, водеща до арест.
„Тези стрелби са обезпокоителни“, каза началникът на полицията в Албакърки Харолд Медина на пресконференция в събота. Скоро след това е открита и четвъртата жертва.

Полицейските служители в Албакърки реагираха на съобщения за стрелба в района на улица Труман и Гранд авеню малко преди полунощ в петък и жертвата беше обявена за мъртва, според съобщение за новини от полицейското управление. Жертвата, мюсюлманин, за който се смята, че е на около 20 години, е от южноазиатски произход, каза полицията. Самоличността му не е положително потвърдена, се добавя в съобщението.

Хюсеин, Хюсеин и Ахмади са били „устроени от засада и застреляни без предупреждение“, каза по-рано Кайл Хартсок, заместник-командир на отдела за криминални разследвания на полицейското управление.

Трима мюсюлмани убити в Албакърки  Полицията разследва възможна връзка със същия убиец

„Нашият основен приоритет е да запазим общността в безопасност, особено мюсюлманската общност, и ги молим да бъдат бдителни, да се пазят един друг. Ако видите нещо, кажете нещо“, каза шефът на полицията в събота. „Злото няма да надделее.“

READ  Номинации за наградите Тони за 2022 г.: Поточно предаване на живо и последните новини

Кметът на Албакърки Тим Келер каза в неделя, че мюсюлманската общност живее в страх заради убийствата и се предприемат стъпки за повишаване на сигурността в града.

„Чухме от общността, че страхът е толкова силен, че някои хора в определени части на града се притесняват дори да получат хранителни стоки и храна“, каза Келер. Градът осигурява храна на жертвите на стрелбата, каза той.

Съвет за американо-ислямски отношения Предлага и награда от $10 000 Организацията призова за информация, водеща до арестуването и осъждането на отговорните, като нарече вълната от убийства „брутална, изпълнена с омраза стрелба“.

„Благодарим на местните, щатските и федералните правоприлагащи органи за тяхната продължителна работа в тази криза и призоваваме администрацията на Байдън да гарантира, че властите разполагат с всички необходими ресурси, за да защитят мюсюлманската общност в Албакърки и да спрат отговорните за тези отвратителни престъпления. И невинни животи се губят“, каза националният заместник-директор на CAIR Едуард Ахмед Мичъл. каза в изявление.

Клаудия Домингес, Раджа Разек и Кристина Максурис от CNN допринесоха за този доклад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.