Акциите се понижават, доларът се покачва, докато Китай блокира рисковете от Reuters


© Ройтерс. Снимка на файл: В разгара на епидемия от коронавирус (COVID-19), маскиран мъж минава покрай брокерска къща в Токио, Япония, на 7 март в електронно табло, показващо Shanghai Composite, кода Nikkei и Dow Jones Industrial Средно аритметично.

От Уейн Коул

СИДНИ (Ройтерс) – Азиатските акции паднаха в понеделник и доларът достигна връх от две десетилетия, тъй като фючърсите на американските акции удължиха спада поради опасенията за лихвените проценти, докато строги заключвания в Шанхай предизвикаха опасения за глобалния икономически растеж и рецесия.

„Продължаващите повишения на тарифите и контактите с ястреби дойдоха в резултат на намаляващата китайска и европейска активност, новите планове за руски енергийни ембарго и продължаващия натиск на доставките“, предупредиха изследователите. Barclays (LON :).

„Това продължава да създава тъмна перспектива за инфлация, принуждавайки централните банки да повишават лихвите въпреки драстичното забавяне на растежа.

Данните за китайската търговия за април не бяха толкова лоши, колкото се опасяваха, като износът се е увеличил с 3,9% за годината, а вносът е равен.

Въпреки това, няма отрицателна страна на политиката на нулево правителство на Китай, като Шанхай затяга ключалките за COVID за целия град за 25 милиона жители.

Спекулациите, че руският президент Владимир Путин може да обяви война на Украйна, за да призове резерви по време на речта си по време на честванията на „Ден на победата“ също нарани настроенията на пазара. Досега Путин класифицира операциите на Русия в Украйна като „специални военни действия“, а не като война.

Фючърсите на акциите паднаха с 1,1%, докато фючърсите на Nasdaq паднаха с 1,0%. Доходността на американските 10-годишни облигации достигна нов връх от 3,15%.

READ  Серина и Винъс Уилямс отпаднаха от мача на двойки на Чешката република на турнира по тенис на US Open

Фючърсите на EUROSTOXX 50 са надолу с 1,5%, а фючърсите са надолу с 0,7%.

Извън Япония, широкообхватните MSCI акции на азиатско-тихоокеанските акции паднаха съответно с 1,3% и 2,4%. Китайските сини чипове паднаха с 0,8%, а юанът достигна ново 18-месечно дъно от 6,7049 спрямо долара.

Инвеститорите бяха напрегнати преди доклада за потребителските цени в САЩ в сряда, където се прогнозираше само леко намаляване на инфлацията и нямаше нищо, което да попречи на Федералния резерв да се повиши до поне 50 базисни пункта през юни.

Базовата инфлация всъщност беше 0,4% през април, спрямо 0,3% през предходния месец, въпреки че годишният темп се забави леко поради основните ефекти.

„През първото тримесечие годишната месечна промяна в основния CPI беше 5,6%“, казаха анализатори от ANZ. „Това е много високо за централната банка и смятаме, че FOMC няма да облекчи инфлацията, докато основният брой не стане умерен до 0,2% m/m на постоянна основа.

„Централната банка не е единствената централна банка, изправена пред инфлационен натиск. Все повече насоките на ЕЦБ стават все по-лоши.“

Изисква се долар

Цената на фючърсите на Фед ще бъде 1,75-2,0% през юли, от сегашните 0,75-1,0% до 3% до края на годината.

Тази седмица дневникът е пълен с високоговорители на Фед, което ще им даде много възможности да продължат хокейния хор.

Прогноза за коефициента на агресия Щатският долар беше 104,080 в кошницата на 20-годишните най-високи стойности.

„Апетитът за риск е крехък и спредовете на доходността предполагат по-нататъшно обръщане на индекса на долара“, каза Шон Гало, старши валутен стратег на Westback.

„Предвиждаме текущото търсене на DXY. 104 вече е проучено и 107 има потенциала да се насочи към многоседмична работа.“

READ  Тръмп и Министерството на правосъдието представят специални първични кандидати за преглед на документите на Mar-a-Lago

Еврото се движеше над $1,0510 и последното си дъно от $1,0481, като доларът контролираше най-много спрямо японската йена при 131,07.

Цените на петрола паднаха в неделя, след като страните от Групата на седемте (G7) обещаха да забранят или постепенно да спрат вноса на руски петрол.

След ранно падане, последните 12 цента бяха добавени до $112,51 и 4 цента до $109,81.

Златото беше неактивно при цена от 1872 долара за унция, след като наскоро се мъчеше да намери каквото и да било сцепление като сигурно убежище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.