Актуализации на живо: войната на Русия в Украйна

Михаил Улянов, руският управител на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), присъства на заседанието на Съвета на управителите на МААЕ на 7 март в централата на МААЕ във Виена, Австрия. (Askin Kiyagan/Anadolu Agency/Getty Images)

Москва приветства планираното посещение на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в атомната електроцентрала Запорожка в Югоизточна Украйна, която е окупирана от руските сили, каза руски дипломат.

Постоянният представител на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов каза, че Русия разбира, че МААЕ ще остави няколко представители в централата на постоянна основа, съобщи държавната медия РИА Новости.

„Доколкото разбираме, намерението на генералния директор е да остави много хора на станцията за постоянно“, каза Улянов пред РИА.

Улянов добави, че „около дузина служители на секретариата на агенцията, занимаващи се с въпросите на сигурността и ядрената сигурност“, и голяма група служители на ООН, занимаващи се с логистиката и сигурността, предаде РИА.

„Русия има значителен принос в подготовката на тази мисия. Вярваме, че пристигането на централата от мисията на МААЕ ще разсее много спекулации за неблагоприятните условия в Запорожката атомна електроцентрала“, добави Улянов.

какво става? Рано сутринта в понеделник шефът на МААЕ Рафаел Мариано Крочи написа в Туитър, че екипът ще пристигне в Запорожие – дом на най-голямата атомна електроцентрала в Европа – „по-късно тази седмица“.

Кремъл заяви в понеделник, че мисията на МААЕ ще влезе в Запорожката атомна електроцентрала от украинска страна, но Русия ще гарантира нейната сигурност на територията, окупирана от руската армия.

„Що се отнася до територията под руски контрол, ще има подходящо ниво на сигурност“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери по време на редовен конферентен разговор.

„[The mission] ще влезе [nuclear plant] Територия от зоната, контролирана от украинските въоръжени сили. Там охраната ще се осигурява от украинци“, добави Песков.

READ  Русия нахлу в Украйна и страната блокира голяма атака в Донбас

Запитан за възможността за създаване на демилитаризирана зона около централата, Песков каза, че „това не се обсъжда“.

Песков добави, че Русия приветства дългоочакваната мисия на МААЕ.

„Дълго чакахме тази задача. Смятаме я за необходима“, каза Песков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.